Hlavní obsah

Bramboračka z jednoho hrnce

Foto: Andrea Medňanská

Bramborová polévka nasytí i zahřejeFoto: Andrea Medňanská

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je středa, a to znamená jediné: na ProŽeny.cz vychází další díl česko-slovenského projektu Škola vaření. Co si na vás hvězdný šéfkuchař Martin Bušek a jeho pomocnice Jana přichystali tentokrát? Nic jiného než babiččinu bramboračku. Ale pozor! Opět v rychlé úpravě a skoro bez mytí nádobí. A navíc bez klasické jíšky!

Článek

Polévka je grunt – a možná právě proto se jí začínající kuchařky tolik bojí. Přišel čas zastavit třesoucí se kolena, uchopit příležitost za pačesy (tedy vzít do ruky nůž a vařečku) a natrhnout všem polévkám triko. Jak na to? Podívejte se na video s šéfkuchařem Martinem Buškem, ve kterém naučí vás i kuchařku-začátečnici Janu dokonalou bramboračku. Za neuvěřitelných 20 minut! Že bramboračku umíte? Stejně se na video podívejte! Najdete v něm totiž nespočet dalších kulinářských tipů!

Nestihly jste? Nevadí!

Moje babička vždycky při sledování televizních pořadů o vaření seděla se sešitem v ruce a pečlivě si zapisovala recepty. Vy to ale dělat nemusíte! To nejnutnější jsem vám totiž pro jistotu sepsal a můžete si to jednoduše vytisknout.

Na babiččinu rychlou bramboračku potřebujete: 2 středně velké brambory (300 g), 1 mrkev, čtvrt celeru, 1 kořenovou petržel, 2 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, 3 lžíce hladké mouky, lžíci majoránky, špetku drceného pepře a soli, 100 g žampionů, hrst sušených hub, špetku drceného kmínu, špetku celého kmínu, 2 až 3 stroužky česneku

A postup? Podívejte se na něj na video!

„S“ nebo „bez“?

Určitě jste si všimly, že šéfkuchař Martin při přípravě bramboračky nepřipravuje klasickou jíšku. Kdyby ale váš kuchařský vlak přes „bramboračku bez jíšky“ nejel, prozradíme vám, jak na ni! Postup je vlastně stejný jako při přípravě Martinovy bramboračky, jen vynecháte mouku – ta přijde na řadu až nakonec. Na pánvi si rozpalte olej (Martin máslo nepoužívá, protože prý „jídlo potom nedýchá“ – především kvůli tomu, že máslo trochu ztuhne) a přisypte hladkou mouku, kterou usmažte (babičky jí říkaly zásmažka). Než ji budete těsně před koncem vaření lít do polévky, rozřeďte ji na pánvi vodou – studenou, aby se neudělaly žmolky. Konečná barva jíšky se odvíjí od toho, jaký výsledek si představujete. Já třeba miluju, když je bramboračka tmavá. Proto jíšku nechávám ztmavnout, co to jde. Jen pozor na hranici mezi tmavou jíškou a tou spálenou. Ta je pak hořká a nepoživatelná!

Barvu bramboračky také ovlivňuje osmažená cibulka a také přidané houby. Martin používá směs čerstvých a sušených hub. Existuje jeden osvědčený fígl na to, aby houby pustily barvu a polévku obarvily. Ale ten vám já neprozradím! Raději se podívejte na video, kde to Martin Janě podrobně vysvětluje!

Vychytávky, aby byla ještě lepší

Věřte Martinovi a zkuste jeho rychlou verzi. Díky tomu, že se zelenina nevaří tak dlouho, neztratí barvu a výsledek stojí opravdu za to! Do polévky se dá někdy přidat i drůbeží vývar (když chcete experimentovat a vývar nemáte po ruce, můžete sáhnout i po bujonu). Babičky do ní přidávaly kroupy, hrubou krupici (pak se do ní jíška už nepřidává), nebo dokonce rozšlehané vejce.

Některé recepty radí i přidat vepřové koleno (aby polévku ovonělo) nebo na kostičky nakrájený salám. Starousedlíci v Podkrkonoší si nedokážou představit bramborovou polévku bez smetany a octa, v jiných krajích ji zase dochucují červenou paprikou.

Tak ať vám bramboračka chutná (my si ji dnes děláme v redakci, tak to večer taky zkuste), a pokud jste zvědavé, co vás šéfkuchař Martin Bušek a Jana naučí příště, já vám to prásknu! Těšte se na vegetariánské rizoto – opět ve středu!

Reklama

Související témata:

Načítám