Hlavní obsah

Hrstková luštěninová polévka s bramborami

Hodnocení:
(22)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Při vánočním úklidu spíže posbírejte všechny zbytky luštěnin a uvařte si sytivou hrstkovou polévku. Hodí se drobnější druhy fazolí, hrách i čočka – a určitě nevynechte čočku červenou: během varu se úplně rozpadne a polévku zahustí i bez mouky.

Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat
  • 250 g směsi luštěnin na polévku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 brambory
  • 1 bobkový list
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 2 kuličky celého nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • petrželka
Článek

Postup

Krok 1: Sesypte všechny luštěniny kromě červené čočky na síto, důkladně je propláchněte a namočte do většího množství studené vody alespoň na šest hodin.

Krok 2: Oloupejte zeleninu, cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky.

Krok 3: Ve větším hrnci rozpalte olej a cibuli opečte dosklovata. Přidejte zeleninu a krátce opečte. Zalijte vodou a vsypte předem namočené, scezené a okapané luštěniny. Propláchněte také hrst červené čočky a společně s kořením přidejte do hrnce. Nesolte. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a vařte asi 20 minut.

Krok 4: V mezičase oloupejte a omyjte brambory a nakrájejte je na kostky. Po 20 minutách je vložte do polévky a společně vařte, až jsou všechny luštěniny i brambory měkké. Polévku osolte, přidejte prolisovaný česnek a povařte ještě dvě tři minuty. Před podáváním posypte čerstvou petrželovou natí.

Tip: Polévku můžete ještě vylepšit, když přidáte hrst namočených sušených hub. Tradičně se do hrstkové polévky přidávají také ječné kroupy, zkuste to. A když se neobejdete bez uzeniny, při smažení cibule přihoďte do hrnce i kousek slaniny.

Děláte hrstkovou polévku? Co do ní všechno dáváte?

ynezorPumanzeSaNyknalC