Hlavní obsah
3,0
(192)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Při vánočním úklidu spíže posbírejte všechny zbytky luštěnin a uvařte si sytivou hrstkovou polévku. Hodí se drobnější druhy fazolí, hrách i čočka – a určitě nevynechte čočku červenou: Během varu se úplně rozpadne a polévku zahustí i bez mouky.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 250 g směsi luštěnin na polévku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 ks brambor
  • 1 list bobkového listu
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Sesypte všechny luštěniny kromě červené čočky na síto, důkladně je propláchněte a namočte do většího množství studené vody alespoň na šest hodin.

02.

Oloupejte zeleninu, cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky.

03.

Ve větším hrnci rozpalte olej a cibuli opečte dosklovata. Přidejte zeleninu a krátce opečte. Zalijte vodou a vsypte předem namočené, scezené a okapané luštěniny. Propláchněte také hrst červené čočky a společně s kořením přidejte do hrnce. Nesolte. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a vařte asi 20 minut.

04.

V mezičase oloupejte a omyjte brambory a nakrájejte je na kostky. Po 20 minutách je vložte do polévky a společně vařte, až jsou všechny luštěniny i brambory měkké. Polévku osolte, přidejte prolisovaný česnek a povařte ještě dvě tři minuty. Před podáváním posypte čerstvou petrželovou natí.

Tip

Polévku můžete ještě vylepšit, když přidáte hrst namočených sušených hub. Tradičně se do hrstkové polévky přidávají také ječné kroupy, zkuste to. A když se neobejdete bez uzeniny, při smažení cibule přihoďte do hrnce i kousek slaniny.

Děláte hrstkovou polévku? Co do ní všechno dáváte?

Reklama

Související témata:

Načítám