Hlavní obsah

Cereálie: Pomohou vám při hubnutí!

Foto: Thinkstock

Cereálie při hubnutí ano, nebo ne?Foto: Thinkstock

Reklama

Jídelníček tvoří jednu z hlavních částí hubnoucího programu. V souvislosti s ním se hodně mluví i o cereáliích. Proč byste je měli zařadit do svého dietního menu a jaké müslli či tyčinky skutečně patří do redukční diety? To nám prozradila členka Hubnoucího komanda, dietoložka Kateřina Gálová.

Článek

„Cereálie nejsou jen zdrojem živin a energie (bílkoviny, sacharidy), ale především obohacují stravu o nutričně a biologicky hodnotné látky, jako jsou vitaminy a vláknina,“ říká Kateřina Gálová.

Proč cereálie?

Mezi cereálie řadíme veškeré obiloviny, jako například ječmen, žito, pšenici, kukuřici a oves. Celozrnné cereálie mají příznivý vliv na organismus z hlediska prevence nejrůznějších onemocnění. Ne když už onemocnění propukne, jak se mnozí domnívají. Vláknina, kterou cereálie obsahují, snižuje příjem energie rychlým navozením pocitu sytosti. Díky tomu méně sníte a nebude vás trápit hlad. Další výhody:

  • mají nezastupitelnou roli ve výživě člověka
  • slupky, které obsahují, působí jako prevence civilizačních chorob
  • jsou zdrojem bílkovin (zhruba 6–15 % proteinů)
  • jsou zdrojem vitaminů
  • obsahují velké množství draslíku a malé množství sodíku
  • celá zrna a celozrnné produkty jsou zdrojem velkého množství železa, hořčíku, zinku i vápníku a mnoha stopových prvků, například selenu.

Jak je do těla dostat?

Poměrně snadnou cestou je konzumace pečlivě vybraného pečiva nebo těstovin a podobně. Další variantou může být snídaně (či svačinka) připravená ze speciálních cereálií, které se pod tímto názvem i prodávají. Můžete je ale do těla dopravit i formou tyčinek. Důležitá je ovšem orientace mezi těmito potravinami. „Ne vše, co je cereální, musí být zákonitě zdravé,“ varuje Kateřina Gálová. Je jasné, že mnohem vhodnější a zdravější je zařazovat produkty celozrnné.

Za den byste podle odbornice měli sníst asi 25 až 30 gramů vlákniny. Toto platí pro dospělého člověka. (Představuje to například 400 gramů celozrnného chleba, 1500 gramů jablka, 1428 gramů brambor, 237 gramů čočky nebo 882 gramů banánu).

Foto: Thinkstock

Cereálie mají dobrý vliv na váš organismusFoto: Thinkstock

I cereálie mohou být někdy tučné!

„Některé komerčně vyráběné cereálie mohou obsahovat vysoké procento tuků či jednoduchých cukrů, a ještě mohou mít kvůli nevhodné technologii přípravy vysoký glykemický index,“ říká dietoložka. Jedinou obranou proti konzumaci nevhodného zboží je důkladné čtení etiket na zboží. „Jestli třeba váháte mezi zapékanými müsli, či sypkými celozrnnými, určitě vyberte ty sypké. Zapékané budou chutnější, protože obsahují zmíněné větší množství tuků a jednoduchých cukrů. Sypké jsou ovšem díky vyššímu obsahu vlákniny a menšímu obsahu tuků a jednoduchých cukrů lepší a vhodnější,“ vysvětluje odbornice. Pokud chcete mít absolutní kontrolu nad tím, co konzumujete, tak si vyzkoušejte vyrobit snídaňové müsli doma. K tomu použijte vločky bez příchutě a cukru a doplňte je jakýmkoli ovocem, jogurtem či mlékem. Pokud dáváte přednost smaženým, dejte je na pánev bez tuku a opražte je nasucho.

Není vláknina jako vláknina!

Cereálie jsou bohaté na vlákninu, která je v našem jídelníčku velice důležitá a nezastupitelný význam má právě v období redukce hmotnosti. „Strava bohatá na vlákninu prodlužuje pocit zasycení, upravuje zažívání, pečuje o střevní mikroflóru a tak dále,“ říká Kateřina. Váže na sebe například i žlučové kyseliny, kterými se vylučuje kromě jiného také cholesterol. „Během svého průchodu zažívacím traktem má ale také schopnost na sebe vázat nejrůznější škodliviny, a tím pomáhá organismu se jich zbavovat,“ dodává odbornice.

Foto: Thinkstock

Dostatečný přísun vlákniny je důležitýFoto: Thinkstock

Časté vaše otázky směřují i k tomu, zda jsou při dietním režimu vhodné cereální tyčinky a za jakých okolností. „Jako u všech potravin, můžete i v této kategorii najít produkty vhodné a nevhodné. Záleží jenom na tom, z čeho jsou tyčinky vyrobené. Nenechte se obalamutit líbivou reklamou, a raději řádně čtěte v etiketách. Nápomocný vám může být náš článek Dietní manuál: Vybíráme potraviny.

Protože všeho moc škodí, nesmí se to ani s vlákninou přehnat. „Nadbytečný příjem může způsobovat zažívací potíže, ale také brání vstřebávání důležitých látek, zejména vápníku a železa,“ upozorňuje dietoložka.

Tip Hubnoucího komanda

Chcete-li ochutnat něco zdravého a dobrého, zkuste cereální tyčinku WELLNESS CAKE. Je vyrobená z celozrnných ovesných vloček. Nevyrábí se pečením (jako například cereální sušenky), ale lisováním při nízkých teplotách. Proto je zde zachována vysoká výživová hodnota. Je vhodnou svačinkou v průběhu dne. Více informací se dozvíte zde. Nezapomínejte, že nejen jídelníček, ale i sport je důležitý při vaší změně životního stylu. Začněte s Hubnoucím komandem ještě dnes a zacvičte si s námi aerobní lekci.

Reklama

Související témata:

Načítám