Hlavní obsah

Chcete vyšší plat? Nebojte se o něj říct!

Foto: thinkstock

Kdo by nechtěl přidat! Ženy si však neumějí často o zvednutí platu říctFoto: thinkstock

Reklama

Skoro každý touží, aby jeho výplatní pásku zdobila vyšší cifra. S kamarádkami si občas u vína plánujete, jak si hned druhý den bez servítků řeknete o víc peněz. Doteď to neudělala ani jedna z vás. Požádat šéfa o zvýšení platu totiž není příjemná záležitost, tak ji radši odsouváte. Když se ale budete držet následujících rad, možná už vaše příští výplata bude veselejší.

Článek

Na začátek k sobě buďte upřímné. Co se vám naposledy v práci povedlo? Děláte opravdu na sto procent? Byl by pro vás problém najít si místo jinde? Možná máte pocit, že si zasloužíte větší plat, a přitom se v práci nepředřete, šéf vás často napomíná. V tom případě na přidání zapomeňte. Zaměstnavatel chce od svých podřízených jedinou věc – výkon. Peníze vám dá, jen když jste pro něj nepostradatelné, šikovné, pracovité, můžete se pochlubit úspěchy.

„Obstát s žádostí o zvýšení mzdy byste mohly i tehdy, kdyby se změnila vaše pracovní náplň, měly byste mnohem víc práce a zodpovědnosti, než bylo domluveno ve vaší pracovní smlouvě,“ říká Jiří Kocourek, specialista trhu práce portálů Jobs.cz a Prace.cz. Plus ve váš prospěch také je, když si vylepšíte kvalifikaci, například dostudujete vysokou školu, vylepšíte si cizí jazyk.

Vaše hypotéka šéfa nezajímá

Říkáte si, že tohle všechno splňujete? Navíc třeba už pět let berete tentýž plat... To ale samo o sobě není argumentem k získání větší sumy peněz, obzvlášť když za vámi nejsou vidět výsledky. Pokud je máte, jste pro firmu důležité, měl by vám zaměstnavatel mzdu vylepšovat pravidelně, obecně se uvádí každé dva až tři roky. Existují i firmy, které svým zaměstnancům přidávají každoročně. Může jít o zaměstnanecké bonusy, kterým se snaží udržet kvalitní pracovníky, nebo o vliv odborů, kteří s vedením firmy pravidelně podepisují kolektivní smlouvu, která platy upravuje.

Počítejte také s tím, že vaše žádost o přidání šéfa nepotěší. Zvláště teď v době krize. „Jako je vaší motivací vyšší mzda, jeho zájmem je co nejnižší náklad na váš plat, a tyto zájmy jsou natolik v rozporu, že bude vaším úkolem vaše cíle obhájit. Proto si připravte i odpovědi na případné námitky a výhrady k vaší práci,“ varuje právnička Kristina Stiefelová, jednatelka personální agentury Axial.

Foto: thinkstock

Nejdřív zvažte, zda jste pro firmu skutečně přínosemFoto: thinkstock

Ani vyhrožování se nevyplácí: „Před lety jsem došla za šéfem s tím, že mám nabídku od konkurenční firmy. Stejná pozice, ale plat mi nabízí mnohem vyšší. Takže ať mi přidá, nebo k nim odejdu,“ vypráví pětatřicetiletá Iva. Jak to skončilo? Její šéf zavolal tomu druhému, protože se znali. Ivě prý nikdy žádnou práci nenabízel. „Byl to strašný trapas a samozřejmě mě vyhodil. Dneska se mu nedivím, byla to hloupost, ale tehdy jsem doufala, že ho to donutí mi přidat.“

Zvýšení? Většinou do 10 %

Na schůzce dřív nebo později zazní otázka, kolik peněz vlastně chcete přidat.  Zvýšení se většinou pohybuje do deseti procent vašeho současného platu. Jestli máte za to, že jste opravdu hodně finančně podhodnocené, zjistěte si, kolik se ve vašem oboru platí jinde.

Přehled průměrných platů lze vyhledat na internetu, například na stránkách Českého statistického úřadu. Svému nadřízenému to pak při pohovoru sdělte, ale připravte se i na to, že vaši připomínku smete s tím, že si tedy máte najít práci jinde. Odborníci doporučují, že jestli chcete svůj plat vylepšit v řádech tisíců, je opravdu lepší podívat se po jiném místě. Další možností je v rámci jedné firmy změnit pozici – mnohdy na intranetu bývají vyvěšována interní výběrová řízení, sledujte je.

Požádat o plat svého šéfa se zejména ženy často bojí. Přitom není čeho. Když se budete chovat slušně a férově, tak nejhorší, co se vám může stát, je, že řekne ne. „Správný nadřízený by vám měl při odmítnutí sdělit důvody, proč tomu tak je. Zda-li máte zlepšit svoji práci, počkat na příznivější situaci podniku…,“ dodává Jiří Kocourek. Za čas to pak zkuste znovu. Za jak dlouho přesně? Není radno klepat na dveře šéfa znovu po pár dnech. Dejte tomu několik měsíců. A pokud jste uspěly a přidání jste si vybojovaly – gratulujeme, dalšího zvýšení se nedožadujte dřív než za rok.

Tak co, odvážíte se ke schůzce s šéfem i vy?

Reklama

Načítám