Hlavní obsah

Chodíte v noci často na toaletu? Je to nemoc a dá se léčit!

Foto: Thinkstock

Časté noční probouzení s nutkáním na malou je léčitelnéFoto: Thinkstock

Reklama

Přerušovaný spánek se kdysi používal jako jedna z nejhorších forem mučení. Pokud jste zažili vstávání k dítěti, určitě si pamatujete pocit zoufalosti, když jste se řadu měsíců nevyspali v kuse déle než tři hodiny. A lidé, které budí několikrát za noc nutkání na malou, se sladce nevyspí i celé roky. Netýrejte se zbytečně, časté noční močení není normální a dá se léčit!

Článek

Pokud jste dvakrát a víckrát za noc probuzeni nutkavým pocitem, kterému musíte vyhovět, trpíte nemocí zvaná nykturie. Ta postihuje ve stejné míře muže i ženy a nejčastěji se objeví kolem čtyřicítky. Postupně se počet návštěv WC zvyšuje a doba spánku mezi nimi zkracuje.

Spíte méně než 6 hodin v kuse? Problém!

Nykturie má za následek tříštění spánku, a tím sníženou kvalitu života – poruchy nočního odpočinku pak vedou k únavě, závratím, nesoustředěnosti a změnám nálad. Dlouhodobým důsledkem jsou i deprese a špatný spánek je spojován také s narušením funkce endokrinního a imunitního systému, zhoršením zdraví, a dokonce může vést i ke smrti. Pokud váš organismus funguje, jak má, v noci byste na toaletu chodit neměli. „Zdravého člověka vzbudí nucení na močení pouze v případě přehnaného pití před spaním, jinak by měl vydržet spát bez přerušení šest až osm hodin,“ říká praktický lékař MUDr. Pavel Šach.

Příčiny nykturie jsou mnohem složitější, než by se zdálo. „Nejčastěji bývá na vině noční polyurie – porucha, při které lidé produkují v noci větší množství moči, než je močový měchýř schopen pojmout,“ vysvětluje MUDr. Radovan Vrtal z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a doplňuje, že jde zhruba o 20–33 % z celkové čtyřiadvacetihodinové produkce.

Foto: Thinkstock

K problémům s močením mohou přispět i noční směnyFoto: Thinkstock

Na vině jsou i noční směny

Za častým močením, kterým trpí zhruba ve stejném poměru muži i ženy, může stát také onemocnění ledvin nebo akutní či chronický zánět močového měchýře, i proto je důležité navštívit lékaře. Méně častou příčinou pak bývá nízká kapacita močového měchýře a podle lékařských výzkumů s nykturií souvisí také zvýšený počet nočních pracovních směn během týdne. Pokud je nykturie projevem jiného onemocnění, zpravidla cukrovky nebo vysokého tlaku, léčí se nejdříve tato nemoc.

Tip redakce: Směnný provoz ale i časté domácí ponocování může způsobit nejen nykturii, ale také rakovinu prsu nebo prostaty. Jak snížit riziko na minimum, se dozvíte v článku Noční bdění i televize při spaní? Riskujete rakovinu!

Napište si „deníček“

Když je impulzem k probuzení ze spánku plný močový měchýř, léky na spaní samozřejmě vůbec nepomohou. Nepodceňujte svůj problém, a obraťte se na urologa. „Stanovení diagnózy nebolí, úvodní návštěva spočívá v rozhovoru lékaře s pacientem a posouzení jeho zvyklostí pití a močení,“ říká MUDr. Radovan Vrtal.

Už na první návštěvu si s sebou můžete přinést vyplněnou pitnou a mikční kartu – deník (stáhnete například na Nykturie.cz), jež lékaři sdělí mnoho podstatných informací. Zapíšete si zde čas, objem a typ každé přijaté tekutiny a čas a množství každého močení. Urolog také provede kompletní rozbor moči. „Pokud samotná změna životního stylu a pitného režimu nepřinese výsledky, dostanete léky, které v době spánku moč koncentrují,“ vysvětluje Radovan Vrtal.

Co můžete zkusit sami, ještě než půjdete k lékaři

  • Večer (2 hodiny před spaním) omezte pití, nepijte alkohol a kávu. Přesuňte příjem tekutin spíš do dopoledních hodin, ledviny v tuto denní dobu pracují lépe.
  • Pokud můžete, poležte si po obědě na chvíli na pohovce. Natáhněte si kompresní punčochy a nohy podložte polštářem.
  • Choďte spát a vstávejte každý den přibližně ve stejnou dobu a celkově upravte svůj životní styl v souladu s pravidly spánkové hygieny.
  • Pokud se po ránu cítíte zničení, vyzkoušejte další tipy z našeho článku 5 kroků, které vás ráno nastartují.

Nykturie nebolí, ale dokáže pořádně otrávit život. Dnes se vzbudíte dvakrát za noc, ale za pár let už to může být třikrát i čtyřikrát. Nepodceňujte tuto nemoc a vyhledejte urologa včas!

Reklama

Související témata:

Načítám