Hlavní obsah

Chyby, které na svých vlasech pácháte při česání, žehlení a fénování

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Poradíme vám, jak se ke svým vlasům chovat co nejšetrnějiFoto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny toužíte po lesklé a zdravé hřívě jako z reklamy. Ale vlasům místo toho dáváte zabrat nevhodným hřebenem i věčným fénováním a žehlením. Jde to dělat zdravěji?

Článek

Česání a kartáčování patří ke každodenní hygieně, bez žehličky či fénu si už styling vlasů neumíte představit. Jenže pokud s vlasy zacházíte nešetrně, podepíše se to na jejich vzhledu. Pokud nechcete vlasy hrubé, bez lesku, polámané a roztřepené, možná je na čase inovovat vaše vybavení.

S obyčejným plastovým hřebenem a hučícím fénem moc parády nenaděláte. Na trhu je přitom dnes mnoho vychytávek, kterými dosáhnete kýženého stylingu, a přitom o své vlasy pečujete. Ano! Nejenže nové žehličky a fény vlasům již tolik neškodí, dokážou je během úpravy dokonce i chránit a vyživovat.

Hřeben

Základem úspěchu, jak vlasy v první řadě vůbec neponičit, je používat kvalitní hřeben. Zapomeňte na kovové hroty a dejte raději přednost buď hřebenům dřevěným, nebo plastovým s ohebnými zoubky, které se vlasu přizpůsobí. Nikdy nečešte vlasy mokré, jelikož v takovém stavu jsou nejcitlivější a nejnáchylnější k poškození. Vždy počkejte, až proschnou, a s česáním to zbytečně nepřehánějte.

„Při česání dochází ke tření jednotlivých vlasů o sebe a poškozuje se jejich ochranný povrch – kutikula. Takto oslabený vlas je náchylnější na poškození a lámání. Častým pročesáváním kromě toho docílíte rychlejšího maštění," varuje Monika Plachá ze společnosti Puls, která zásobuje kadeřnické a kosmetické salony.

Foto: Archiv firem

Hřeben by měl být šetrný k vlasům i vlasové pokožce. Na foto (zleva): Kadeřnický karbonový hřeben na vlasy, antistatický, odolný vůči vysokým teplotám, Fortress, 80 Kč. Hřeben pro narovnání vlasů, Avon, 110 KčFoto: Archiv firem

Kartáč

„Přírodní štětiny jsou na rozčesávání vlasů vhodnější než plastové, protože netahají za vlasy, jsou šetrné k vlasovému vláknu, dlouho drží tvar a přitom jsou ohebné. Díky své přírodní nepravidelnosti vlasy při rozčesávání čechrají a podporují objem," vysvětluje Pavlína Vacková, produkt manažer společnosti Rowenta.

Tipem kadeřníků je kartáč z kančích štětin, který pomáhá roznášet maz produkovaný pokožkou do délek. Vlasům tím pomáháte regulovat vlastní vyživující a hydratační metody. Méně se lámou, výhodou je i prodloužení intervalu mezi mytími vlasů.

Foto: Archiv firem

Vyberte si produkt pro svůj typ vlasů i nešvary, které ho provázejí. Na foto (zleva): Profesionální kartáč určený k rozčesávání vlasů, Tangle Teezer, 489 Kč. Kartáč na vlasy pro vytvoření vln, Avon, 220 KčFoto: Archiv firem

Fén

Při fénování je lepší používat pouze studený vzduch, který vlasy nespálí. Pokud fén pojede na plný výkon, vlasy se budou pod náporem tepla přesoušet a citlivá pokožka hlava se může spálit. Využijte vysoušeče vlasů s funkcí ionizace, které zamezí následné elektrizaci.

Foto: Archiv firem

I váš fén může umět víc než vysušit vlasy. Na foto (zleva): Vysoušeč vlasů Rowenta Expertise Pro AC CV9520F0 s garancí proudění vzduchu o rychlosti až 200 km/h, díky proudu záporně nabitých iontů generovaných během sušení vlasy nepoškodí, ale udrží vlhkost potřebnou pro jejich zdraví a lesklý vzhled, Rowenta, 2799 Kč. Fén BaByliss 6610DE, 1090 KčFoto: Archiv firem

Žehlička

Žehlička na vlasy by se rozhodně neměla používat na denní bázi, mezi jedním a druhým žehlením byste hřívě měly dopřát alespoň třídenní odpočinek. Konečky vlasů by se například vůbec žehlit neměly. Dejte si pozor také na ošidné pravidlo „čím vyšší teplota, tím dokonalejší efekt“.

Za žádnou cenu ji nežhavte na maximum a nejděte přes hranici 180 stupňů. "Žehlení díky přírodnímu kartáči probíhá jedním tahem a je efektivní i při nízké teplotě 170°C, která je maximální, aby se vlasy při žehlení neničily," dodává Pavlína Vacková. Vyšší teploty jsou riskantní a nemilosrdně vlasové vlákno spalují. Nikdy také vlasy nežehlete bezprostředně po umytí, když jsou ještě mokré. Ideální je, když vypadají na pohled suché, ale na dotek je v nich ještě trochu vlhkosti. Voda pomáhá ochlazovat a chránit.

Když už ale žehlíte, užívejte séra speciálně vyvinutá pro žehlení vlasů, která obsahují složky odolné vůči vysokým teplotám.

Foto: Archiv firem

Moderní žehličky vlasy nejen vyhladí, ale i je oživí. Na foto (zleva): Žehlička na vlasy ST100E díky funkci ionizace vlasům dodává lesk, BaByliss, 1990 Kč. Žehlička na vlasy s integrovaným kartáčem Brush&Straight je skvělá proti splihlému efektu vyžehlených vlasů, Rowenta, 1999 KčFoto: Archiv firem

Tip na konec: Ochočte si ionty

Výsledkem ionizační funkce vlasových pomocníků jsou vlasy krásně hebké a lesklé, navíc bez elektrostatických nábojů. Záporné ionty jsou schopné udržovat ve vlasech potřebnou vlhkost.

„Intenzivní ionizace je důležitá z hlediska optimální hydratace vlasů, zároveň účes po použití ionizátoru déle vydrží, protože si vlasy zachovávají přirozenou hydrataci a nemají pak tendenci vázat vzdušnou vlhkost a plihnout," vysvětluje Pavlína Vacková. „Ionizátor vlasy zbavuje statické elektřiny a uhlazuje jejich povrch, takže nepoletují a navíc se oslnivě lesknou," dodává odbornice.

Foto: Archiv firem

Ionizační účinky dnes najdete nejen u fénů a žehliček, ale i u některých kartáčů na vlasy. Na foto (zleva): Plochý kartáč s ionizačními nylonovými a kančími štětinami proti krepatění, Remington, 379 Kč. Iontový kulatý kartáč pro rychlý styling Express ion round, Paul Mitchell, 555 KčFoto: Archiv firem

Kartáčujete, fénujete, žehlíte? Čím vším dáváte vlasům zabrat vy?

Načítám