Hlavní obsah

Vše o správném žehlení vlasů

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rovnejte si vlasy maximálně dvakrát týdněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Žehličky na vlasy zažívají v posledních letech velký boom. Není se čemu divit, hladké a dokonale vyrovnané vlasy vypadají luxusně a vždy upraveně. Ale jaký dopad má žehlení na jejich kvalitu? Číhá zde nebezpečí, že můžete vlasy zničit!

Článek

Málokterá z nás má vlasy od přírody úplně rovné. Mnoho dam proto sáhne po žehličce nebo podstoupí chemické narovnání. Ovšem posledně jmenovaná procedura je pro vaši hřívu traumatem, kterému byste se měla vyhnout. Pokud nemáte kvalitní a nebarvené vlasy, hrozí vysoké riziko trvalého poničení. Ale vraťme se k mechanickému žehlení.

Zapomeňte na každodenní žehlení

Nejdůležitější pro zachování zdravých vlasů je požívat žehličku s mírou, ideálně jednou, maximálně dvakrát týdně. Uvědomme si, že vlasům škodí jen pouhé foukání horkým vzduchem. A my na prameny přitiskneme rozžhavenou žehličku, které se nemůžeme ani dotknout. Takže pokud je takto denně trápíte a naivně si myslíte, že s ochranným přípravkem se jim nic nestane, pletete se. Nepoznáte to hned, zrada spočívá v tom, že narovnané vlasy jsou hladké a vypadají zdravě. Ale po nějaké době si všimnete, že jsou přepálené, roztřepené a vysušené.

To je realita, se kterou se dříve nebo později střetnou všechny každodenní uživatelky žehliček. Proto raději respektujte strukturu vašich vlasů a jestliže se vám vlní, naopak je podpořte a násilně je nerovnejte. Až je nenávratně poškodíte, bude pozdě. Neposlušně se vám kroutí? Vystačíte si s velkým kulatým kartáčem a uhlazujícími přípravky, s trochou cviku a s pomocí fénu dosáhnete hladkého efektu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kulatý kartáč na uhlazení často stačíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kvalitní žehlička šetří vlasové vlákno

Nejšetrnější žehličky jsou ty keramické, turmalínové, případně teflonové, na ty s kovovým povrchem raději zapomeňte. Některé už mají i ionizační funkci, která udržuje ve vlasech vlhkost, redukuje statickou energii a zvyšuje jejich lesk. Samozřejmostí je nastavitelná teplota, která bývá cca 100 - 200 °C. Žehlička by měla být schopná rychlého zahřátí a z hlediska manipulace je lepší ta užší. S tou pak vykouzlíte i vlnky (omotáte kolem pramenu a prudce vytáhnete). Kvalitní nabízí například Remington.

Bez přípravků jen na vlastní nebezpečí

Pokud začínáte, nerozehřívejte žehličku hned naplno. Začněte u nižších stupňů a uvidíte, kdy vám bude žár stačit. Jestliže vaše žehlička není vysloveně na mokré vlasy, musíte je nejprve dokonale vysušit. Před samotným žehlením do vlasů vetřete ochranný, termoaktivní přípravek, můžete si vybrat sprej nebo mléko, ideálně kvalitní z kadeřnictví, jež vlas opravdu ochrání. Zapomeňte také na tužidla a stylingové přípravky, ty si nechte až po rovnání, kdy se doporučuje nanést také výživný olejíček (pokud máte mastnější vlasy, stačí do konečků). Termoaktivní přípravek můžete používat i před vysoušením vlasů horkým vzduchem. Žehlí se po pramenech, pokud máte delší a hustější vlasy, použijte skřipce, abyste vyrovnala všechny vlasy včetně těch spodních, a přejíždějte jen tolikrát, kolikrát je to nezbytně nutné. Na závěr lehce přelakujte.

Počítejte s tím, že i občasné žehlení vlasy oslabí a vysuší, proto věnujte péči zvýšenou pozornost. Je-li vaše kštice už nyní poničená, na žehlení zapomeňte. Ale nezoufejte, současným trendem je bohatá hříva, ledabyle protřepaná prsty a tužidlem.  Efektivní a rychlé!

Reklama

Související témata:

Načítám