Hlavní obsah

Desatero šťastného vztahu! Takhle vám láska vydrží

Foto: Thinkstock

Vzájemná úcta a láska vám pomohou ve všech partnerských nesnázíchFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život plný lásky, pohody a dokonalého partnerského soužití! Sen, utopie, jednoduše něco, co nikdy nemůže vyjít? Ale ano, může. Jen je potřeba dodržovat základní, ale navýsost důležitá pravidla. A tohle je takzvané vztahové desatero. Zkuste podle něj žít, a láska vám vydrží celý život!

Článek

Hádky, soužití jen kvůli dětem, nevěry, lži, rozvody a rozchody a také potoky slz. Tak skončí řada párů, které spolu toužily být do konce života. Jenže většinou jde o rozchody zcela zbytečné. Stačí jen dodržet následující vztahové desatero a můžete spolu směle zestárnout.

1. Zapomeňte na romantické filmy!

To, co se odehrává na plátně v kině, nemívá s reálným životem většinou nic moc společného. Přesto mají především ženy sklony k snění, které si pak často pletou s realitou. A jakmile jejich muž nedosahuje kvalit filmových hrdinů, cítí se zklamané. Koneckonců přečtěte si článek Romantické filmy nám ničí vztahy! a pochopíte, o čem je řeč.

2. Proboha, mluvte spolu

Komunikace je základ vztahu. Pokud spolu neumíte mluvit, nemáte šanci. Náznaky, gesta a nenápadné narážky nestačí. Váš partner není telepat! Pokud máte problém, řekněte to. A hned, dokud je čas ho řešit. Většina párů totiž ztroskotá na tom, že se jim pod postelí nahromadí léta neřešené nevyjasněné hádky, drobnosti, které se daly objasnit během minutky. Přesvědčí vás o tom článek Hlouposti, které mohou zabít lásku!.

Foto: Thinkstock

Komunikace je velmi důležitá, i jako prevence proti zbytečným hádkámFoto: Thinkstock

3. Pečujte o své tělo i duši

Po několika letech vztahu většina z nás tak nějak zleniví. Ženy se po bytě potácejí v natáčkách a vytahaných teplácích, muži se povalují na gauči, v jedné ruce pivo a v druhé klobásu. Rodinná pohoda a uvolněnost je sice fajn, ale co je moc, to je moc. I po deseti letech vztahu byste se měli snažit být pro svého partnera přitažliví.

A aby vám vztah fungoval, musíte být nejdřív spokojení sami se sebou. A takový, jaký máte vztah k sobě, budete mít i k partnerovi. Mějte se rádi, věřte si a pečujte o sebe, protože Nízké sebevědomí vám zkazí život!.

4. Nebojte se emocí

Tohle je bod, s nímž mají hodně často problém muži. Emoce do vztahu ale patří! Váš protějšek by měl vědět, jak se cítíte, co prožíváte. A zároveň by měl vědět, jaké jsou vaše city vůči němu. Je jasné, že není třeba vyznávat si lásku dennodenně, ale říci občas své ženě, jak moc ji máte rád, není žádná ostuda.

A nezapomeňte ani na oblast sexu. Tam bývají emoce velmi silné, ovšem mnoho lidí má zábrany o nich mluvit. A přitom rada odborníků zní jasně: Mluvte o sexu, nebo si zničíte vztah!.

5. Spolu i bez sebe

Dobře fungující vztah žije z takzvaných magic momentů. Jde o chvíle, na které nikdy nezapomenete, které pro vás byly nějakým způsobem důležité, krásné a silné. Mohou to být významné okamžiky, i naprosté drobnosti, které jste spolu prožili. Porod vašeho dítěte, stejně jako romantická procházka po lese. Chvíle, které jste spolu strávili, jsou jednoduše potravou pro vaši lásku. Bez nich umře hlady. Proto spolu podnikejte věci, které vás baví.

Foto: Thinkstock

Dítě by mělo vyrůstat v láskyplném prostředíFoto: Thinkstock

Ale zároveň si dopřejte i trochu svobody. Každý totiž potřebuje svůj vlastní prostor. Navíc tímto způsobem budujete další velmi důležitou věc, a to je vzájemná důvěra. Koneckonců existují na to i studie, dočtete se o nich v článku Šťastné manželství? Pouštějte ho do hospody!.

6. Plánujte budoucnost

Užívejte si teď a tady, ale zároveň myslete na budoucnost. Protože na co vám bude krásný vztah, když nebudete mít společné cíle do budoucna? Něco, kam by se měl váš život ubírat, a je jedno, zda jsou to plány na založení rodiny nebo společné firmy. Jestli se nikam nebudete posunovat, hrozí vám takzvaný Přežitý vztah!.

7. Nehádejte se, řešte problémy konstruktivně

Žádné partnerství se samozřejmě neobejde bez občasných hádek, ovšem rozhodně by hlasité výměny názorů neměly být každodenní rutinou. Hádky umí vyventilovat dusnou atmosféru, ale většinou při nich nedojde k nalezení řešení. Naopak existuje celá řada způsobů, jak běžné problémy a neshody snadno napravit. Zkuste si například vytvořit domácí ústavu, návod na to naleznete zde.

8. Buďte občas sami dva

Ať už máte náročnou práci, chodíte domů utahaní, nebo máte malé dítě, které vyžaduje vaši pozornost téměř 24 hodin denně, minimálně jednou za měsíc byste měli vypnout. Na všechno se vykašlat a udělat si takzvanou vztahovou technickou. Vyrazit na romantickou večeři, do vinárny nebo zůstat doma u lahve dobrého vína. Zaprvé si připomenete, že jste nejen rodiče či věčně rozlítaní manažeři, ale také manželé a manželky. „Je to dokonalá příležitost k tomu, aby se ti dva pobavili o tom, co jim ve vztahu vyhovuje, co se jim naopak nelíbí a aby se také pochválili za to, čím si udělali radost, čím se vzájemně potěšili," říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

9. Užívejte sexu, ale nestavte jen na něm

Sex do partnerství patří a je nezbytně nutné, aby vám to v ložnici fungovalo. Ovšem nepleťte si milování s všelékem, protože vztah stojí na více faktorech než jen na touze, vášni a promilovaných nocích. A když nefunguje vztah, nakonec to začne skřípat i v posteli. Přečtěte si článek 5 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než sex, a uvidíte sami.

10. Žádná msta, spíš odpuštění

Počítejte s tím, že žádný dlouhodobý vztah se neobejde bez momentů, kdy to tak trochu zaskřípe. Kdy ten druhý udělá něco, co vás raní. Základem spokojeného partnerství je ale schopnost to tomu druhému říct (viz bod 2), nikoli se mstít, oplácet stejným (třeba nevěrou, že?). Naučte se odpouštět a nepřipomínat staré chyby. A ani v afektu si neubližujte. Zkuste zapomenout na Věty, které vás i jeho bolí!.

Tak co? Zkusíte to? Nebo už tahle pravidla dávno znáte?

Reklama

Související témata:

Načítám