Hlavní obsah

Designové vázy: Drahá krása!

Foto: Thinkstock

Vázu najdete v každé domácnostiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originality není nikdy dost. A pokud se zajímáte o moderní interiérové doplňky, máme pro vás tip! Krásné vázy od českých designérů. Jsou skvostné, ojedinělé a vyráběné ručně. Mají jen jednu vadu na kráse. Tou je jejich cena, která se může vyšplhat třeba až na 75 000 korun. Avšak inspirovat se může každý. Podívejte se, které zaujaly nás.

Článek

Většina běžných váz vypadá až na detaily skoro stejně, majípodobný tvar, materiál i barvy. Ale pokud byste se rozhodli pro originální kousek, můžete mít doma třeba holínku, zkumavku, lesní roh či ženského pozadí. Než si však takový doplněk do bytu pořídíte, nebo byste ho někomu chtěli třeba darovat, je dobré znát několik základních faktů.

Kam s nimi?

„Moderní interiér, kam se originální vázy hodí, vytvoříte i v rekonstruovaném panelákovém bytě. Určitě je ale nutné pro takové kousky předem zvolit to správné místo,“ radí bytová architektka Alžběta Prachatická z firmy AP Design. Z praktického hlediska však nedoporučuje pořizovat takové drahé doplňky do interiéru, kde jsou děti. V takovém bytě pro ně není moc prostor. Navíc vázy od návrhářů se většinou využívají spíše jako doplněk, než aby sloužily k svému prvotnímu účelu.

Foto: prague-art.cz a ronyplesl.com

Květinová variace váz od Dagmar Pánkové a váza z limitované edice Ronyho PleslaFoto: prague-art.cz a ronyplesl.com

Foto: prague-art.cz a ronyplesl.com

Váza Petrol od Daniela Piršče, TriU Jana Padrnose a váza z kolekce pro Moser od Ronyho PleslaFoto: prague-art.cz a ronyplesl.com

„Doporučuji designérské kousky do bytů s velkými otevřenými prostory. Každopádně u vhodně zvoleného konceptu může výrazný prvek interiéru vždy jen prospět. Pozor ale, aby vynikl, musí být sám, popřípadě s doplňkem podobné série,“ doporučuje designérka Kamila Douděrová z kamidesign.cz a dodává, že na kytice je lepší pořídit k jednomu takovému extravagantnímu kusu i pár jednoduchých, nejlépe bílých nebo čirých skleněných váz.

Cena? Až 75 tisíc korun!

Člověk musí být milovníkem umění, aby investoval do takových výjimečných předmětů tisíce až desetitisíce korun. Ale i takové skvosty mohou inspirovat. „Někomu, kdo umění nemá rád, asi těžko vysvětlíte, proč by měl dávat tolik peněz za ojedinělá díla, aby si jich dokázal vážit. Designérské originály vás však nikdy neomrzí, protože budete mít doma jedinečný exponát, který pravděpodobně neuvidíte v každé druhé domácnosti, jako se to stává s doplňky z IKEA,“ vysvětluje Kamila Douděrová.

Foto: lhotsky.cz, prague-art.cz a pirsc.cz

Pískovaná lahev Zdeňka Lhotského, oboustranná váza Roh od Leoše Smejkala a váza Filigrán Daniela PirščeFoto: lhotsky.cz, prague-art.cz a pirsc.cz

Foto: prague-art.cz a ronyplesl.com

Holínky Maxima Velčovského a originální vázy Ronyho PleslaFoto: prague-art.cz a ronyplesl.com

„Mé vázy si převážně kupují lidé nejen jako dekoraci, ale spíše jako umělecký artefakt. Velkou část klientů proto tvoří sběratelé a zákazníci, kteří chtějí zařídit výjimečný osobitý interiér. Stále více lidí hledá vlastní, ,netrendový – nemagazínový' výraz bytu nebo domu. Hledají řemeslně kvalitní artefakty i nábytek, chtějí se lišit a mít vlastní styl,“ popisuje Rony Plesl, jeden z předních českých produktových designérů, který spolupracuje například i se sklárnami firmy Moser. Vázy této značky však stojí 15 až 20 tisíc a ceny limitovaných edic se pohybují klidně od 45 do 75 tisíc korun.

Foto: prague-art.cz a ronyplesl.com

Vázy Pin-up inspirované ženským pozadím Jana Čapka a váza Organic Ronyho PleslaFoto: prague-art.cz a ronyplesl.com

Mezi známé designéry patří i Daniel Piršč, jehož vázy se prodávají například v pražské umělecké galerii Dox. Ty se jménem Filigrán za 8600 korun, s ručně vyřezávanou porcelánovou krajkou se dokonce zařadily do prestižního výběru Czech 100 Design Icons. Jeho letošní jarní novinkou je pak váza Buquet, která se představila v únoru poprvé na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu.

Unikáty od mnohých předních českých designérů najdete dále například na serveru prague-art.cz. Zde rozhodně zaujme váza Pin-up od Jana Čapka, který se nechal při tvorbě inspirovat ženským pozadím. Základní verze v bílé barvě vyjde na 4400 korun, ale část je vyrobena z růžového porcelánu i v platinové a zlaté podobě. Neméně zajímavé jsou i holínky od Maxima Velčovského, které patří mezi jeho nejvtipnější designérské výtvory, kdy se obyčejný gumák promění v luxusní vázu. Jen cena není moc veselá – zaplatíte 6500 korun.

A které designérské kousky se líbí vám? Pořídili byste si některé domů nebo by se vám líbily jako dárek?

Reklama

Související témata:

Načítám