Hlavní obsah

Dětské zlozvyky: legrační i děsivé

Foto: Thinkstock

Dětských zlozvyků je celá škálaFoto: Thinkstock

Reklama

Dudlík, cucání palce nebo okusování nehtů. To jsou nejběžnější dětské zlozvyky, jejichž odnaučení dá mnohdy zabrat, ale tragédie to není. Co když ale vaše ratolest tluče hlavou o zeď či zadržuje dech téměř do bezvědomí? Jak se v takových chvílích chovat? Jak poznat, že už to není „legrace“, nebo co naopak zvlozvyk není? Na to jsme se zeptali psycholožky!

Článek

Co je to vlastně zlozvyk? Podle odborníků jde o negativní návyk, který se utváří v našem mozku, konkrétně v centru návyků. U dětí i dospělých tak označujeme stav, kdy danou činnost opakujeme 21 dní po sobě, aniž bychom jediný den vynechali. Stejná lhůta pak platí i pro odnaučení – když vydržíme 21 dní bez onoho zlozvyku, zbavili jsme se ho!

Bez dudlíku ani ránu

Je to asi nejrozšířenější dětský zlozvyk, ale většinou se ho děti zbaví mezi prvním a druhým rokem. Kdy je ten pravý čas, musí odhadnout sami rodiče. Nemělo by to rozhodně být v době, kdy je dítě nemocné či rodina prochází nějakou významnou změnou (stěhování, příchod sourozence, rozchod rodičů, …).

Tip: Větším dětem (1,5 roku a výš) lze leccos vysvětlit. Ideální je vytvořit takovou situaci, že se dítě samo rozhodne dudlíku zbavit. Je to například krásný dárek pro miminko, co se narodilo kamarádům. Nebo po něm touží kačenky v rybníku. Nebo je rozbitý (prokousaný) a do obchodu nové nepřivezly. Když je ale dudlík odebrán násilně, obvykle se to bez breku neobejde.

Foto: Thinkstock

S dudlíkem se děti loučí neradyFoto: Thinkstock

Palec je tu stále se mnou

Tento zlozvyk se většinou objevuje u dětí, jimž rodiče odmítli dát dudlík. Jenže palec je stále při ruce, tudíž je odnaučování obtížnější. I tak by se ale dítě tohoto zlozvyku mělo zbavit nejpozději do čtyř let, spíše ale kolem třetího roku.

Tip:V tomto případě je jedinou šancí důslednost a neústupnost. Rodič musí stále dokola vysvětlovat, že na rukách je špína a bacily a dítě by mohlo být nemocné. A když bude nemocné, nebude moci ven za kamarády. A samozřejmě je nutné dítě co nejvíce hlídat a palec mu z pusy důsledně vytahovat.

Nehty, kterým nelze odolat

To je zlozvyk, který je typický pro starší děti. Nehty si okusují z nudy či nervozity. V těžších případech třeba až do krve, což může být známkou závažnějšího problému. „Jde především o délku zlozvyku. Pokud se ho větší dítě nedokáže zbavit třeba ani za rok, zpozorněla bych,“ vysvětluje psycholožka Lenka Černá. Dítě tak může reagovat na nějakou nepříjemnou situaci. „Zamyslela bych se, jestli se třeba dítěti dostatečně věnuji, jestli se nesnaží upoutat moji pozornost,“ uvádí příklad Lenka Černá.

Tip: V první řadě dítěti vysvětlete, že to není hezké. Ať je jasné, že vám jde jen o jeho dobro a zdraví, protože ho milujete. Pomoci mohou i speciální kyselé či hořké olejíčky, které od okusování nehtů svou nepříjemnou chutí dítě odradí.

Hlavou proti zdi

Většina dětí si během svého prvního roku oblíbí rytmické kývání hlavou či celým tělem. Většinou nejde o nic závažného, dítě jen uklidňuje samo sebe a zlozvyk sám od sebe odezní.

Starší děti ale občas ve vzteku či v reakci na něco, co se jim nelíbí, mlátí hlavou do zdi nebo do podlahy. Tím pravým důvodem nejčastěji bývá snaha upoutat pozornost rodičů, které se jim jinak příliš nedostává.

Tip: Zaprvé by měli rodiče zintenzivnit čas trávený se svým dítětem a pokusit se mu dokázat, že jsou tu pro něj vždy, ne jen, když má bolest. Přímo ve chvíli, kdy zrovna tluče hlavou o podlahu, je ale nejlepší si ho naopak nevšímat. Chce to pevné nervy, ale odborníci tvrdí, že jde jen o demonstrativní akci a dítě si přivodí maximálně bouli. Dítěti musí dojít, že tímhle chováním si pozornost nezíská. Pokud ale návyk nezmizí do čtvrtých narozenin, je potřeba vyhledat odborníka.

Foto: Thinkstock

Jedním ze zlozvyků je zadržování dechuFoto: Thinkstock

Hele, mami, nedýchám

Je to podobné jako u mlácení hlavou o zeď. I v tomto případě jde většinou o snahu dítěte upoutat na sebe pozornost. V reakci na nezájem nebo na to, že mu bylo něco zakázáno, zadrží dech. A to na tak dlouho, že v extrémních případech může budit dojem, že se vážně udusí. Odborníci se ale shodují, že pud sebezáchovy je silnější a dítě se určitě nadechne.

Tip: Postup při odbourávání tohoto zlozvyku je podobný jako u předešlého. Dostatek pozornosti a lásky, naopak nezájem ve chvíli, kdy dítě nedýchá. A opět platí, že nejpozději ve čtyřech letech by dítě tohle dělat nemělo! Pokud se to nedaří, vyhledejte odborníka.

Nějaký ten zlozvyk má každý. Někdy je to úsměvné, někdy trochu trapné, ale někdy to může naznačovat větší problém. Ale opět se ukazuje, že dostatek lásky a péče dělá zázraky!

Mají vaše děti nějaké zlozvyky? Jak je odbouráváte? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám