Hlavní obsah

Vybíráme doplňky do bytu. Jak na to?

Foto: walter-knoll.de

Bytové doplňky o nás mnoho napovíFoto: walter-knoll.de

Reklama

Většinou je tak úplně nepotřebujeme, přesto je máme rádi. Doplňky dělají z našeho bytu originální prostor a hodně napoví o tom, jací jsme a co se nám líbí. A stejně jako u módy mohou pokoj krásně dokreslit, nebo naopak celý dojem z něj zkazit. Jak tedy postupovat při jejich výběru?

Článek

Pozor na náhodné nákupy! I při volbě drobností bychom měli ctít určitý řád, styl a barevnou i materiálovou jednotu. Největší chyby se dopouštíme, když vlezeme do obchodu a tu koupíme novou vázu, tu zlevněný svícen či dostaneme dřevěnou retrosošku a to vše skládáme vedle sebe na polici. Zcela mimo jsou také prosklené vitríny v obývákových stěnách, kde máme vyskládané skleničky, co jsme dostali ke svatbě, a před nimi sbírku porcelánových slonů!

Jak tedy postupovat?

I nákup doplňků se řídí určitými pravidly a vždy by měly mít něco společného - nejjednodušší je sladit je podle materiálu nebo barvy. V současnosti raději vsaďte na ty barvy. I doplňky a tvary reagují na minimalismus minulých let a jsou jeho pravým opakem – v obchodech tak objevíme předměty, které zdobí výrazné vzory a barvy. Přitom v jejich barevnosti lze zaznamenat návrat zhruba třicet let dozadu, kdy byly tolik oblíbené fluorescentní žluté, zelené, růžové či oranžové barvy. A s nimi se vrací i plast.

Pokud přece jen nemusíme mít, co kde vidíme, lze se držet tradičních materiálů, jako je dřevo, kov, ratan, kůže, sklo nebo třeba keramika. Z barev pak lze zvolit „umírněnější“ odstíny modré, fialové, červené či oranžové. Pokud máme výrazný nábytek či malbu stěn, klidně lze sáhnout i po přírodních materiálech či odstínech.

Foto: Messe Frankfurt

Zajímavé jsou doplňky ze dřevaFoto: Messe Frankfurt

Malá versus velká

Zatímco sladit doplňky podle barvy a materiálu zvládáme většinou dobře, mnohem více chyb děláme ve velikosti a umístění. Mnozí totiž předpokládají, že když mají malou místnost, je třeba si pořizovat jen malé doplňky. A to je špatně. Když sem dáme deset či patnáct drobností, prostor bude zahlcený mnohem více, než když na stolek či do rohu umístíme tři nebo čtyři větší předměty. Ty ale nebudeme stavět do řady vedle sebe, ale z předmětů podobného odstínu či tvaru vytvoříme hlouček či skupinu. Vznikne tak zajímavý prvek, který zdobí a zároveň nepřekáží. Ideální – a na aranžování nejjednodušší - jsou třeba tři podobné vázy nebo mísy vedle sebe, dřevěné sochy, shluk svíček a proč nevytvořit i skupinku ze slonů, když jich máme celou sbírku?

Toto pravidlo lze dodržovat, i když máme doma spoustu věcí, které nám připomínají výlety a cesty nebo jde třeba o dárky. V tomto případě se lze inspirovat v zahraničí, kde platí, že se doplňky v bytě mění několikrát do roka, třeba podle svátků nebo ročního období. Část jich zůstává vystavená venku a zbytek je uklizený někde v krabici a čeká, kdy přijde jejich doba.

Díky tomu nejsou místnosti zahlcené věcmi, doplňky se tak rychle neokoukají a navíc si můžeme několikrát do roka proměnit interiér, aniž by nás to něco stálo.

Reklama

Související témata:

Načítám