Hlavní obsah

Fototapety: Zkrášlí byt během chvíle!

Foto: Thinkstock

Aplikace fototapet není složitáFoto: Thinkstock

Reklama

Chtěli byste si ozdobit stěny bytu jinak než obrazem? Uvažujete o dekoraci šatní skříně nebo nábytku do dětského pokoje? Moderní doba nabízí moderní řešení: fototapety.

Článek

Fototapety jsou mladšími sestrami klasických tapet. Dávají možnost vyzdobit si interiér velkoplošným obrazem.

Mezi oblíbené motivy patří přírodní scenérie a v případě vašich potomků pak postavy dětských hrdinů. Ovšem na fotografii může být cokoli, třeba váš vlastní obrázek anebo záběr vašich domácích mazlíčků.

Foto: Hornschuch

Papírová fototapeta Poppies 2 odekoruje interiérové dveře (202 x 92 cm za 499 Kč)Foto: Hornschuch

Foto: Hornschuch

Papírová čtyřdílná fototapeta Disney potěší vaše ratolesti (270 x 360 cm za 2250 Kč)Foto: Hornschuch

Kam s nimi

Fototapety se v interiéru dají aplikovat téměř na všechny materiály, které jsou rovné a hladké. „Pokud použijete samolepicí variantu, lze je připevnit třeba i na sklo, laminát, plast, nebo dokonce na obklady v koupelně,“ uvádí Petr Klíma z firmy Red5 CZ. Nejčastěji se však používají na stěny a nábytková dvířka, případně pak na dveře, hodně oblíbené jsou v dětských pokojích. Interiérová designérka Věra Tomíčková z Toto studia doplňuje, že zajímavé řešení představují fototapety použité na stropě ložnice.

Foto: Hornschuch

Kousek přírody doma nabízí papírová fototapeta Wood použitá na příčce (202 x 92 cm, 499 Kč)Foto: Hornschuch

Foto: INKU

Fototapeta Evolution 2 – Floral působí jako velkoplošný obraz (vinyl na vliesu, 250 x 279 cm za 10 190 Kč)Foto: INKU

Z čeho jsou?

Běžně se setkáte s fototapetami papírovými, často se nabízejí i vliesové (z buničiny), samolepicí bývají z fólie (například jde o polyvinylchlorid). Před lepením se doporučuje povrch napenetrovat – přetřít ho speciálním přípravkem, který daný podklad vlastně připraví pro lepení fototapety, aby lépe přilnula.

„Způsob lepení je stejný jako u jiných tapet, lepidlo se aplikuje buď na tapetu, nebo na materiál, který chcete odekorovat – lepí se vždy jeden povrch, kromě samolepicích, ty již obsahují lepicí vrstvu. Velkoplošný motiv je rozdělený na několik pásů, například o šířce 50 centimetrů, které se buď sesazují k sobě takzvaně na sraz, nebo se aplikují s mírným přesahem,“ vysvětluje Věra Tomíčková. Vždy si ověřte, jak se právě vámi zakoupená fototapeta připevňuje.

Foto: INKU

Doma, a přesto ve městě? Tento dojem nabídne fototapeta Evolution 1 – Cafe at night (vinyl na vliesu, 220 x 186 cm, 7590 Kč)Foto: INKU

Foto: INKU

Uhrančivý pohled fototapety Evolution 1 – Blue eyes se hodí do moderního interiéru (vinyl na vliesu, 231 x 511,5 cm za 15 590 Kč)Foto: INKU

Foto: Toto studio

Skříň studentského pokoje v barvách safari zdobí lev v životní velikosti. Na samolepicí fototapetu na míru použili designéři z Toto studia fotografii z fotobanky (160 x 120 cm, 5500 Kč)Foto: Toto studio

Typové, nebo na míru?

Fototapety se podávají v různých velikostech a až stovkách motivů. Pokud však chcete něco jiného, ať už jde o velikost nebo motiv, uvažujte o fototapetě na míru.

Ohledně motivu se nabízí další velký výběr z fotobanky, nebo si přineste vlastní fotografii, případně si motiv můžete sami navrhnout nebo to nechat na profesionálovi. „My nejprve s klientem vybereme vhodnou fotografii – z fotobanky pro domácí účely se pohybuje obvykle v řádech stokorun. Pak vytvoříme vizualizaci – jak bude reálně vypadat v daném interiéru –, a po odsouhlasení zjišťujeme cenu tisku. Tiskem se zabývají reklamní studia nebo další firmy, které nabízejí potištění různých materiálů,“ uvádí Věra Tomíčková.

Foto: Red5 CZ

Fototapeta v podobě abstraktního obrazu může pokrýt celou stěnu místnosti (350 x 200 cm za 5580 Kč v provedení samolepicí s laminací), objednat lze i papírovou verziFoto: Red5 CZ

Foto: Red5 CZ

Motiv města, ať už snového nebo reálného, patří k častým námětům (400 x 190 cm, samolepicí s laminací, za 6376 Kč)Foto: Red5 CZ

A co za to

Cena fototapet se pohybuje v řádech stokorun až tisícikorun. Například typové tapety lze pořídit i za 100 až 200 korun za metr čtvereční (papírové), 300 až 400 korun (vliesové), avšak setkáte se jak s nižší, tak i vyšší cenou. A tapety na míru? I zde je finanční rozptyl široký – můžete si objednat fototapetu, kdy zaplatíte za papírovou variantu kolem 500 korun za metr čtvereční, nebo také dvoj- či trojnásobek.

Foto: Red5 CZ

Pokud chcete originální řešení, můžete si nechat navrhnout motiv a zhotovit fototapetu na míruFoto: Red5 CZ

Foto: Hornschuch

Rovněž v rámci typových fototapet s danými motivy je velká nabídka, jak pro děti, tak i pro dospěléFoto: Hornschuch

Lze je použít znovu?

Existují i fototapety, u nichž opakované použití výrobci či prodejci avizují, není to ale zcela běžné. A také to jde proti logice původního záměru – pořizujete si je proto, abyste konkrétním motivem zkrášlili určité místo, a ne jiné.

Dokážete si představit, že by váš byt ozdobila velkoplošná fotografie?

Reklama

Načítám