Hlavní obsah

Jarní detox? Pozor, může vám i uškodit

Foto: thinkstock

I vynechání kávy může přispět k vaší detoxikaciFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má smysl držet půsty a zbavovat tělo odpadních látek? Kdy vám taková očista může pomoci a kdy ublížit? Ptali jsme se odborníků na jarní detoxikaci. Čtěte jejich názory!

Článek

Chcete trochu rozpohybovat metabolismus svého těla, „prošťouchnout mu trubky“, aby vám lépe fungovalo? Nyní k tomu máte ideální příležitost. „Na jaře jsme přirozeně nastaveni na detoxikaci,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová. Sama je zastáncem spíše jemnějších technik, jako je třeba odlehčení stravy, omezení solení i alkoholu...narozdíl od přísných očistných kúr, obřadů, klystýrů a dlouhých půstů.

Pro zlepšení trávení ano

Pokud se cítíte zdraví i zdravě žijete, není potřeba si s vyloučením odpadních látek z těla lámat hlavu. Jestliže vás zmáhá únava, časté nemoci, bolesti žaludku či se chystáte na změnu jídelníčku, může být omezení všeho nadbytečného či například půst dobrým startem. Jde o formu detoxikace, při které se snažíte vyloučit některé potraviny až po omezení živin na minimum. Než se do takových složitějších procesů pustíte, zjistěte si co nejvíce informací, pro a proti, abyste si neublížili či se nedočkali opačných výsledků, než chcete.

Foto: thinkstock

Než se pustíte do detoxu, přečtěte si o něm víceFoto: thinkstock

Jste to vy? Opatrně!

„Půst je nejvhodnější pro lidi, kteří jedí hodně masa, mléčných výrobků, umělých potravin, přejídají se či mají nadváhu,“ doporučuje Marta Tovtová. Změna by však neměla být radikální! S tím souhlasí i MUDr. Pavel Šácha ze serveru Prozdravi: „V rámci jarní očisty můžete začít u toho, že se nebudete přejídat. Volbou nesprávného jídelníčku můžete omezovat aktivitu zdraví prospěšných bakterií, které sídlí ve střevech, a oslabovat tak svůj imunitní systém,“ dodává. Více se dočtete v článku Vyměňte zimní jídelníček za jarní. Až posléze si můžete dovolit třeba přísnější režim.

Vyhnout se očistě může být lepší

Naopak detoxikaci odborníci nedoporučují lidem oslabeným, často držícím diety, hodně štíhlým, diabetikům, alkoholikům, nemocným, starším lidem... „Držet vícedenní půst není snadná záležitost,“ upozorňuje MUDr. Jan Hlusička. Přece jen vás kvůli snížení energetického příjmu čeká únava, podrážděnost, nízká koncentrace, náladovost… Proto je potřeba se na něj připravit. Lepší jsou pozvolné nenásilné techniky než krátkodobé silné.

Foto: thinkstock

Delší spánek nutně nepřináší více energieFoto: thinkstock

Když už, tak dobře

„Půst je nejúčinnější, když je dobře provedený," uvádí odbornice. Jak by měl správně vypadat, ale není tak jednoznačné: vybrat si lze od jednodenního půstu (vyloučení všech živin), až po složitější několikadenní kúry, vždy 3, 5, 7, 15, 21, 40 dní (u kratších se v prvních dnech konzumuje jen ovoce, zelenina, pak suchá rýže, znovu jen ovoce a zelenina. Je nutný například také klystýr.... U delších jde o omezení například masa.)

Samotný půst také nemusí být jen formou detoxikace, tedy zbavení se odpadních látek, toxinů z těla, ale může mít i hlubší myšlenku spojenou s životní filozofií. Není to zkrátka jen o jídle, ale o celkovém životním stylu: v době půstu by se člověk měl více věnovat sobě, neměl by se tou dobou nadměrně vyčerpávat – jak psychicky, tak fyzicky, a po skončení půstu by se měl i nadále chovat k tělu dobře a nezahltit ho ,fastfoodem',“ uvádí Marta Tovtová s tím, že ublížit vám může také, když je půst proveden neodborně, v nevhodnou dobu, neadekvátně tělesné konstituci i ročnímu období.

Co si o jarním detoxu myslíte vy?

Reklama

Načítám