Hlavní obsah

Jarní očista organismu? Těchto šest potravin vám s detoxem pomůže!

Foto: Profimedia

Jednotlivé detoxikační potraviny vás nespasí, pokud neozdravíte svůj celý jídelníčekFoto: Profimedia

Reklama

Není nutné začínat na jaře superpřísné detoxikační diety. Váš organismus se s hodně věcmi dokáže poprat sám. Na druhé straně malé odlehčení vašim orgánům určitě přijde vhod. Jaké potraviny pomohou?

Článek

Pokud je vaše stravování dlouhodobě nezdravé, týdenní detox, ať sebepřísnější, vás nespasí. Naopak je dost pravděpodobné, že se budete cítit unavení a oslabení. A ještě akorát tak nabudete dojmu, že ty langoše, čokoládky, klobásky a podobné pokrmy, které jste jedli dosud, jsou pro vás vlastně lepší.

Vhodnější cestou k pročištění těla je celkové trvalé odlehčení jídelníčku. Abyste tomu ale trochu pomohli, v prvních pár dnech zkuste zařadit některé potraviny s významnými detoxikačními schopnostmi.

Česnek

„Mnoho detoxikačních jídelníčků uvádí česnek jako klíčový dílek skládačky. Důvodem je to, že česnek povzbuzuje imunitní systém a stejně tak pomáhá játrům. Kladem česneku je, že můžete zvýšit jeho příjem bez obav, zda si na to tělo zvykne nebo si vybuduje odolnost,“ uvádí Vit Schlesinger, odborník na stravu a motivaci vrcholových sportovců.

Zelený čaj

V první řadě je zelený čaj výborným zdrojem antioxidantů, což jsou cenné vitaminy, minerály a další živiny, které jsou schopné ochránit buňky před poškozením volnými radikály. Jeho další výhodou je, že obsahuje sloučeniny zvané katechiny, které mají významný protirakovinný potenciál. A v neposlední řadě vám kombinace látek v zeleném čaji skvěle povzbudí metabolismus.

Foto: Profimedia

Kvalitní zelený čaj je ideální nápoj nejen k detoxu, ale i k nabuzení metabolismu a také jako prevence rakovinyFoto: Profimedia

Během detoxikačního režimu tedy není vhodnějšího nápoje než čistá voda nebo právě zelený čaj. Chcete-li svému tělu dopřát jeho skvělé účinky, rozhodně zajděte do specializované prodejny a kupte si originální sypaný čaj. Cena je v porovnání s čaji v nálevových sáčcích vyšší, ale charakteristické vlastnosti neporovnatelné.

Mučenka

„Mučenka má vysoký obsah vitaminu A, C a vlákniny. A dále taky především draslíku, který je nezbytný pro udržování acidobazické rovnováhy,tedy rovnováhy mezi kyselými a zásaditými látkami v těle, což je pro detox velmi důležité,” uvádí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit a dále dodává: „Většina lidí ji zná nejspíš hlavně z míchaných alkoholických nápojů. Já si nechávám mučenku scvrknout, aby byla dostatečně zralá, a pak ji nejraději jím samotnou nebo si ji přidávám do jogurtu s banánem či mangem.“

Zelí

Zelí, jak kysané, tak čerstvé, je velmi účinné při snižování cholesterolu a díky obsahu antioxidantu glutathion taky při regeneraci vašich jater. „Kromě toho vám zelí pomůže také s vyprazdňováním, což je dobré pro vylučování toxinů. Dostanete je z těla a máte šanci začít znovu,“ říká Vít Schlesinger.

Foto: Profimedia

Zelí je výborným zdrojem antioxidantů. Pomůže s regenerací jater i se špatným trávenímFoto: Profimedia

Zázvor

Zázvor je taktéž bohatý na antioxidanty, posiluje imunitní systém a podporuje správnou funkci trávicího traktu. „Některé detoxikační diety požadují, abyste žvýkali kořen zázvoru. Můžete také zjistit, že přidáním zázvoru do horké vody se zlepší její chuť. V podstatě bude pro vaše zdraví prospěšné, ať do sebe zázvor dostanete jakýmkoli způsobem, zvláště pokud vás trápí tučná játra způsobená příliš velkým množstvím alkoholu či toxických jídel a nápojů,“ doplňuje Vít Schlesinger.

Divoké byliny

„Jarní období je ideální pro sběr divokých bylin, jako je například pampeliška či kopřiva. Tyto potraviny pomáhají skvělé detoxikovat organismus díky své hořké chuti, která je ideální pro očistu jater a žlučníku. Skvělé je pojídat pampelišku celou, nejvýživnější je ovšem květ pampelišky, který je kompletním zdrojem osmi aminokyselin a přírodního lecitinu,“ říká Sabina Doskočilová z vitariánského bistra Raw Deli.

„Kopřivy jsou ideálním doplňkem do zelených smoothies. Delikátní je kombinace banánu, mučenky, kopřivy, včelího pylu a pomerančové či jablečné šťávy,” dodává Sabina Doskočilová.

Máte v plánu jarní čištění těla?

Reklama

Načítám