Hlavní obsah

Jednoduché a levné recepty z jednoho pekáče, vše ve stylu: zamíchat, zapéct a sníst!

Foto: David Háva

Foto: David Háva

Reklama

Nejjednodušší a nejrychlejší variantou vaření jsou jídla z jednoho pekáčku. Skoro žádné nádobí, zamíchat, ochutit, zapéct… A zbyde vám pak mnohem více času na povídání u večeře s rodinou.

Článek

Také se vám stává, že na otázku směřovanou, co by si u vás doma dali k večeři, nedostanete žádnou odpověď? A je to zase celé na vás. Vymyslet, nakoupit a ještě všem uspokojit jejich chutě. Zapečené pokrmy nabízejí spoustu inspirace a kreativity. Kombinujte, zkoušejte a najděte nejlepší recept právě pro vás.

Kuřecí paličky v rajčatové omáčce

Na 4 porce:

  • 12 kuřecích paliček
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 1/4 celeru
  • 1/2 čerstvého fenyklu
  • 1 svazek jarních cibulek
  • ½ lžičky citronové kůry
  • sůl a pepř
  • olej
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml bílého vína
Foto: David Háva

V průběhu pečení podle potřeby pokrm podlijte trochou vývaruFoto: David Háva

Postup

01.

Kuřecí paličky opláchněte a důkladně osušte papírovými kuchyňskými ubrousky. V nádobě, ve které budete zároveň i zapékat, orestujte na oleji na kolečka nakrájené jarní cibulky, na kostičky nakrájený celer a fenykl. Pak přidejte v mouce obalené kuřecí paličky a opékejte se zeleninou dozlatova. Vše podlijte vínem, které nechte odpařit.

02.

Nakonec vyklopte k masu obě konzervy loupaných rajčat, přidejte citronovou kůru a nakonec vše osolte a opepřete. Maso s omáčkou pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 190 °C.

Tip: Kuřecí paličky s rajčatovou omáčkou budou chutnat skvěle s chlebem i kuskusem.

Mleté maso s cuketou

Na 4 porce:

  • 500 g míchaného mletého masa
  • 1 cuketu
  • 4 rajčata
  • 2 cibule
  • muškátový oříšek dle chuti
  • špetka mleté skořice
  • sůl a pepř
  • olej
  • 1 velký kelímek bílého jogurtu
  • 150 g nastrouhané goudy
Foto: David Háva

Sýr vytvoří na pokrmu zlatavou krustuFoto: David Háva

Postup

01.

Omytou cuketu nakrájejte na kolečka, rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. V zapékací nádobě opečte na oleji jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a opečte ho dohněda. Pak vmíchejte rajčata a směs dochuťte trochou muškátového oříšku, skořicí, solí a pepřem.

02.

Maso vyjměte a na dno pekáčku rozložte kolečka cukety a kolečka cibule. Navrch rozložte směs masa a na ni rozetřete jogurt. Posypte sýrem a pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Místo jogurtu můžete na zapečení použít na kolečka nakrájenou mozzarellu.

Treska se zeleninou

Na 4 porce:

  • 500 g tresky
  • 1 cibuli
  • 200 g mrazených zelených fazolek
  • 200 g mrkve
  • 300 g brambor
  • sůl a pepř
  • špetka sladké mleté papriky
  • 300 ml smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
Foto: David Háva

Ryba zalitá smetanou bude křehká a lahodnáFoto: David Háva

Postup:

01.

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kousky nebo kolečka. Cibuli nakrájejte na čtvrtky. Zeleninu spolu s fazolkami smíchejte v míse a osolte. Zapékací mísu vymažte lžící másla a na dno rozložte veškerou zeleninu. Rybu osolte, opepřete a posypte mletou paprikou. Poté kousky ryby naskládejte na zeleninu.

02.

Ve 200 ml smetany rozmíchejte hladkou mouku a směs nalijte na zeleninu s rybou. Navrch dejte kousky zbylého másla. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až v tuto chvíli nalijte na směs zbylou smetanu a pokrm ještě krátce dopečte.

Tip: Zeleninu promíchejte před zapečením ještě se lžící nasekané petrželky.

Ještě nemáte dost zapečených jídel? Zkuste také francouzské brambory jako od babičky.

Reklama

Načítám