Hlavní obsah

Proč si dát skořici každý den? Prospívá imunitě i trávení!

Foto: Ostanina Anna, Shutterstock.com

Foto: Ostanina Anna, Shutterstock.com

Reklama

Máte skořici a její chuť i vůni spojenou jen se zimou, nebo dokonce pouze s Vánocemi? Je to škoda. Jedná se totiž nejen o velice chutné, ale také prospěšné koření, které lidé milují od starověku. Proč skořici používat po celý rok a v jakých receptech opravdu chutná?

Článek

K Vánocům patří vůně skořice – a rozhodně byste se jí měli držet i po zbytek roku. A jestli vám opravdu chutná, klidně si ji v rozumné míře dopřávejte každý den. Nejenže je skvělá, ale má i mnoho zdravotních benefitů.

1. Skořice posiluje imunitu

Skořice je vydatný zdroj vitaminů i minerálů, především vápníku. Představuje ideální prevenci proti zimním neduhům: nachlazení, rýmě či kašli. Nejenže posiluje imunitní systém, navíc přímo působí proti bakteriím a virům. Můžete ji přidávat do čaje či kávy nebo si z ní vyrobit úžasný „zimní“ nápoj. Skořici můžete také jen tak povařit ve vodě, tím získáte účinný prostředek k inhalaci.

Recept na skořicový čaj: Do šálku vroucí vody přidejte kávovou lžičku mleté skořice, přiklopte a nechte 5 minut louhovat. Přidat lze i trochu citronové šťávy, 1/4 lžičky mletého zázvoru a trochu medu. Praktičtější je ve vodě vyvařit kus celé skořicové kůry.

2. Skořice pro zdravé srdce i trávení

Skořice urychluje trávicí procesy, ulevuje při plynatosti, zácpě nebo průjmu. Přispívá k vyplavování nadbytečných tuků z těla, čímž snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá i normalizovat vysoký krevní tlak. Tím přispívá k ochraně srdce a cév a prevenci proti infarktu nebo mozkové příhodě.

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Nejrůznější studie poukazují na to, že by skořice mohla pomáhat i v boji proti Parkinsonově chorobě. Výzkum však bude vyžadovat delší časFoto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

3. Skořice pomáhá s hubnutím i diabetem

Skořice pomáhá zpomalit uvolňování glukózy do krve, což se může hodit diabetikům. Protože má i pozitivní vliv na metabolismus, dělá to z ní skvělého spojence při hubnutí. Přidejte lžičku tohoto koření do smoothie, jogurtu ke snídani nebo třeba do kávy s mlékem. Skořicí můžete také poprášit plátky ovoce ke svačině. Když k jídlu přidáte skořici nebo skořicový nápoj, pomůže vám rychleji a lépe trávit a ovládnout náhlé chutě.

4. Skořicí proti stresu a úzkosti

Voňavé koření povzbuzuje soustředění, učení či paměť. Navíc má uklidňující účinky, takže prospívá i při stresuúzkosti. Skořici můžete používat také jako éterický olej v aromalampách či difuzérech. Její vliv je v současné době také zmiňován v souvislosti s prevencí a léčbou neurologických onemocnění, jako jsou například Alzheimerova či  Parkinsonova choroba. Podobně se zkoumá také její vliv na onemocnění HIV. Na konkrétní výsledky si ale budeme muset ještě počkat.

Foto: Natali22206, Shutterstock.com

Víte, jak vypadá skořicovník? Foto: Natali22206, Shutterstock.com

Jakou skořici vybrat

Chcete si bezpečně užít všechny prospěšné vlastnosti voňavého koření? Sáhněte po cejlonské, tedy pravé skořici (skořicovník pravý, Cinnamomum verum). Je mnohem vhodnější než skořice čínská (skořicovník čínský, Cinnamonum cassia). Ta je běžně k dostání, někdy mívá označení cassia či kasie a obsahuje vyšší množství sloučeniny kumarin, která může ve vysokých dávkách poškozovat játra.

  • Při běžném vaření je čínská skořice bezpečná, pokud však chcete užívat skořici pravidelně a dlouhodobě ve vyšších dávkách, vyberte si tu pravou cejlonskou.
  • Skořice je účinná a aromatická, proto může podráždit ústa či žaludek. Existuje i alergie na skořici, projevuje se pálením, otoky, kopřivkou a dýchacími či trávicími problémy. Větší porce skořice může reagovat s některými léky. Pokud se tedy chystáte užívat skořici denně a ve větších dávkách, je velmi vhodné se vždy předem poradit s lékařem či lékárníkem.

Recepty se skořicí

Při vaření se nemusíte omezovat jen na ochucení sladkého pečiva či domácích kompotů, dávejte ji do omáček, třeba do rajské omáčky. Báječně se hodí k masu, nejvíce jehněčímu či kuřecímu. Zkuste ji zkombinovat třeba s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou.

Reklama

Načítám