Hlavní obsah

Lahodné recepty ve stylu zamíchat, zapéct a sníst!

Foto: David Háva

Tyhle tři zapečené dobroty si zamiluje i vaše rodina

Nejlepší a nejrychlejší variantou v kuchyni jsou jídla z jednoho pekáčku. Skoro žádné nádobí, zamíchat, ochutit, zapéct... a zbývá pak mnohem více času na povídání u večeře s rodinou.

Článek

Taky se vám stává, že na otázku směřovanou k rodině, co by si dala k večeři, nedostanete žádnou odpověď? A je to zase celé na vás. Vymyslet, nakoupit, a ještě všem uspokojit jejich chutě. Zapečené pokrmy nabízejí spoustu inspirace a kreativity. Kombinujte, zkoušejte a najděte nejlepší recept právě pro vás.

Kuřecí paličky v rajčatové omáčce

Na 4 porce potřebujete:12 kuřecích paliček, 2 konzervy loupaných rajčat, čtvrtku celeru, polovinu čerstvého fenyklu, 1 svazek jarních cibulek, ½ lžičky citronové kůry, sůl, pepř, olej, 1 lžíci hladké mouky, 100 ml bílého vína

Foto: David Háva

V průběhu pečení podle potřeby pokrm podlejte trochou vývaru

Postup:Kuřecí paličky opláchněte a důkladně osušte papírovými kuchyňskými ubrousky. V nádobě, ve které budete zároveň i zapékat, orestujte na oleji na kolečka nakrájené jarní cibulky, na kostičky nakrájený celer a fenykl. Pak přidejte v mouce obalené kuřecí paličky a opékejte se zeleninou dozlatova. Podlejte vše vínem, které nechte odpařit. Nakonec vyklopte k masu obě konzervy loupaných rajčat, přidejte citronovou kůru a nakonec vše osolte a opepřete. Maso s omáčkou pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 190 °C.

Tip:Kuřecí paličky s rajčatovou omáčkou budou chutnat skvěle s chlebem i kuskusem.

Mleté maso s cuketou

Na 4 porce potřebujete:500 g míchaného mletého masa, 1 cuketu, 4 rajčata, 2 cibule, muškátový oříšek, mletou skořici, sůl, pepř, olej, 1 velký kelímek bílého jogurtu, 150 g nastrouhané goudy

Foto: David Háva

Sýr vytvoří na pokrmu zlatavou krustu

Postup:Omytou cuketu nakrájejte na kolečka, rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. V zapékací nádobě opečte na oleji jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a opečte ho dohněda. Pak vmíchejte rajčata a směs dochuťte trochou muškátového oříšku, skořicí, solí a pepřem. Maso vyjměte a na dno pekáčku rozložte kolečka cukety a kolečka cibule. Navrch rozložte směs masa a na ni rozetřete jogurt. Posypte sýrem a pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip:Místo jogurtu můžete na zapečení použít na kolečka nakrájenou mozzarellu.

Treska se zeleninou

Na 4 porce potřebujete: 500 g tresky, 1 cibuli, 200 g mrazených zelených fazolek, 200 g mrkve, 300 g brambor, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, 300 ml smetany, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky

Foto: David Háva

Ryba zalitá smetanou bude křehká a lahodná

Postup:Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kousky nebo kolečka. Cibuli nakrájejte na čtvrtky. Zeleninu spolu s fazolkami smíchejte v míse a osolte. Zapékací mísu vymažte lžící másla a na dno rozložte veškerou zeleninu. Rybu osolte, opepřete a posypte mletou paprikou. Poté kousky ryby naskládejte na zeleninu. Ve 200 ml smetany rozmíchejte hladkou mouku a směs nalejte na zeleninu s rybou. Navrch dejte kousky zbylého másla. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až v tuto chvíli nalejte na směs zbylou smetanu a pokrm ještě krátce dopečte.

Tip:Zeleninu promíchejte před zapečením ještě lžící nasekané petrželky.

Zapékáte? Prozraďte nám vaše nejlepší večeře, na které si vystačíte jen s pekáčkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama