Hlavní obsah

Hrst papírových utěrek do mikrovlnky aneb Fígly na čištění kuchyňských spotřebičů

Foto: plantic, Shutterstock.com

Foto: plantic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vám připadá, že máte mikrovlnku věčně zapatlanou a na rošt v troubě se vám neustále něco připéká? Poradíme vám pár fíglů, jak na to, aby všechny kuchyňské přístroje byly zase ve skvělé formě.

Článek

Kuchyňské přístroje nám usnadňují a urychlují práci, ale přestože jsou v reklamách nabízeny jako „bezúdržbové“, nebývá to tak docela pravda. Trocha péče jim neuškodí.

A začneme třeba u rychlovarné konvice. Usazuje se vám v ní vodní kámen? Nemusejí tam být žádné nánosy, ale povlak se tam asi občas vytvoří. Snadno se ho zbavíte, když do konvice nalijete tři šálky neředěného octa. Nechte ho projít varem a působit celou noc. Ráno pak konvici důkladně opláchněte a pro jistotu ji naplňte čistou vodou, kterou svaříte a vylijete.

Trouba čistá jako výloha

Máte okénko u trouby tak zanesené špínou, že není téměř vidět, co je na pekáči? Vyzkoušejte alespoň jeden z našich tipů, jak se mastnoty zbavit. Dvířka trouby otevřete a sklo postříkejte roztokem dvou dílů peroxidu vodíku, dvou dílů bílého (vinného) octa a jednoho dílu běžného prostředku na nádobí. Čistič tam nechte půl hodiny. Okénko můžete také otřít čpavkem pro domácnost a nechat působit dvacet minut.

Jeden i druhý prostředek pak setřete papírovou utěrkou. Jestliže na skle zůstanou ještě nějaké zbytky, oškrábejte je umělohmotnou (nikoli kovovou) stěrkou na okna. Nakonec průhled otřete hadrem namočeným v octě, případně použijte k vyleštění běžný prostředek na čistění oken.

A protože určitě chcete, aby byl i vnitřek trouby stále jako nový, dejte občas na dno pekáč s vodou. „Pečte“ při 200 stupních alespoň 5 minut. Uvidíte, že napečené zbytky jídel se samy odloupnou. Mastný povlak pak stačí otřít vlhčenými dětskými ubrousky.

Vanový fígl na mastný rošt

Zdá se vám jako dobrý nápad namočit mastný rošt z trouby do vany? Máte pravdu, určitě by se odmočil, ale co vana? Komu by se pak chtělo ji mýt? Přesto se to dá vyřešit. Mřížku vložte do silného igelitového pytle (třeba na odpadky) a přidejte do něj speciální odmašťovací směs. Vyrobíte ji smícháním jednoho šálku tekutého prostředku na mytí nádobí a jednoho šálku bílého octa. Pak přidejte tolik horké vody, aby byl pytel skoro plný. Pevně ho zavažte provázkem nebo prádelní šňůrou a položte ho na hodinu do vany naplněné teplou vodu. Potom mřížku z pytle vyndejte, oškrábejte z ní zbylé nečistoty, opláchněte a nechte volně oschnout na vzduchu.

Foto: beeboys, Shutterstock.com

Mikrovlnka špínu všeho druhu snad sama přitahujeFoto: beeboys, Shutterstock.com

Mikrovlnku pořádně napařte

Mikrovlnnou troubu nejrychleji vyčistíte tak, že do ní dáte hrst mokrých papírových utěrek a necháte ji běžet na plný výkon tři až pět minut. Pára naschlou špínu uvolní, a až utěrky vychladnou, využijete je k vyčištění i zbytku trouby.

Napečené zbytky odstraňte speciální pastou, kterou si připravte smícháním dvou dílů jedlé sody a jednoho dílu vody. Naneste ji na ztvrdlou špínu a nechte pět minut působit. Pak všechno setřete vlhkou houbičkou nebo hadrem.

A pokud se vám nedaří umýt stěny mikrovlnky, naplňte zapékací misku vodou, vložte do trouby, pusťte ohřev na dvě minuty a pak přístroj vytřete utěrkou z mikrovlákna. Pára nánosy promění v jakousi blátivou hmotu, kterou už snadno umyjete.

Na opékač s kartáčkem na zuby

Nikdo z nás se nevyvaruje toho, aby mu do opékače topinek nenapadaly drobky. Když chcete tento přístroj vyčistit, odpojte ho nejdříve od elektrické sítě. Pak drobečky z větracích drážek, které jsou vespod opékače, uvolněte měkkým kartáčkem na zuby. Dávejte přitom ale pozor, abyste nepoškodili topná tělíska. Nakonec opékač otočte vzhůru nohama a drobky opatrně vyklepejte.

S připečeným igelitem si poradí vazelína

Zapnuli jste toustovač a nevšimli jste si, že u něj zůstal igelitový sáček nebo jiný umělohmotný obal? Bohužel stačí chvilka nepozornosti a igelit se na přístroj hned přiškvaří. Běžným mytím ho dolů nedostanete. Abyste se ho zbavili, nechte opékač vychladnout a vyzkoušejte následující fintu.

Připečený igelit potřete bílou vazelínou a opečte jednu topinku. Rozehřátá vazelína umělou hmotu změkčí, takže ji pak už snadno odstraníte měkkým hadříkem. Když potom přístroj vychladne, zbytky rozteklé hmoty odstraňte houbičkou namočenou v roztoku vody a jedlé sody v poměru 1 : 1.

Čím čistíte kuchyňské spotřebiče vy? Kupujete drahé přípravky, nebo si raději vyrobíte nějaký čistič sami?  

Související témata:

Načítám