Hlavní obsah
4,0
(20)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Každá rodina je připravuje jinak. Krájíte suroviny na kolečka, nebo na kostičky? Patří do nich podle vás uzené maso, nebo klobása? Za mě jsou francouzské brambory nejlepší s výraznější paprikovou klobásou a zálivkou ze zakysané smetany, která jim dodá vláčnost.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Budete potřebovat
  • 1 kg brambor
  • 4 vejce
  • 1 papriková klobása
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Na zálivku
  • 1 kelímek zakysané smetany 20%
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Brambory pořádně omyjte a uvařte ve slupce doměkka, podle velikosti kusů to potrvá 20-25 minut. Natvrdo uvařte také 4 vejce. Brambory i vejce nechte vychladnout a oloupejte je.

02.

Předehřejte troubu na 180 °C, zapékací mísu vymažte trochou oleje. Brambory nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm a třetinu vyskládejte na dno pekáčku. Jemně osolte, opepřete a přidejte vrstvu z poloviny vajec nakrájených na plátky. Na vajíčka rozložte polovinu na kolečka nakrájené klobásy a vrstvy ještě jednou zopakujte. Navrch rozložte poslední vrstvu brambor.

03.

Prošlehejte suroviny na zálivku a rovnoměrně ji vlijte do pekáčku. Povrch brambor ještě zlehka osolte a poprašte trochou čerstvě mletého pepře a pekáček vložte do trouby. Pečte 45-55 minut, až povrch brambor zezlátne. Před podáváním nechte krátce zchladnout a nezapomeňte přidat pár kyselých okurek nebo mísu salátu z čerstvé zeleniny.

Tip: Francouzské brambory vypadají moc hezky, když je upečete v dortové formě. Ujistěte se ale, že dobře těsní, případně ji ještě podložte plechem, řidší smetanová směs může ze začátku pečení vytékat.

Směs vajec a zakysané smetany používám i na zalití šunkofleků, jsou pak uvnitř krásně vláčné a na povrchu křupavé.

Načítám