Hlavní obsah

Matějská pouť od historie po současnost. Ruské kolo vystřídalo holandské, zdražování lidi neodradilo

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy a jak vznikla nejslavnější pražská pouť, která má tradici několik století? A co všechno se během let změnilo? Než se s dětmi vydáte do mumraje mezi střelnicemi, stánky a roztodivnými atrakcemi, přečtěte si, jak to vše před více než 400 lety začalo a proč je právě matějská i dnes stále tolik populární.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už se vás děti doma netrpělivě vyptávají, kdy je vezmete na matějskou? Matějská pouť, jak už samotný název napovídá, začíná o svátku svátku Matěje, který připadá na 24. února. Jedná se o první jarní pouť v celé Evropě.

Na začátku byly náboženské poutní slavnosti

Úplně první zmínka o konání poutí ke kostelu sv. Matěje v pražských Dejvicích pochází z roku 1595 a současná monstrózní pouť navazuje právě na tuto tradici výročních poutních slavností. Tradice konání svatomatějských poutí byla přerušena na krátkou dobu po bitvě na Bílé hoře (1620) a postupem let se její charakter změnil od náboženské spíše k lidové zábavní slavnosti, díky čemuž pravidelně narůstal počet účastníků a prostor pro atrakce a stánky se rozšiřoval. Od roku 1926 se pouť pořádala na Vítězném náměstí v Praze 6, a ačkoli to zní až neuvěřitelně, v období první republiky se jí údajně pravidelně účastnilo až čtvrt milionu návštěvníků.

Foto: matejskapout.cz

Tradiční matějská pouť vznikla před více než 400 lety, letos se její brány otevírají 24. únoraFoto: matejskapout.cz

Od šedesátých let ve „Fučíkárně“

Když se začátkem šedesátých let minulého století začalo s výstavbou dnešního areálu Českého vysokého učení technického (ČVUT), museli pořadatelé začít hledat nové místo. V roce 1960 se pouť konala na Letenské pláni, později také na Břevnově nebo v Modřanech. Od roku 1964 se atrakce usídlily v tehdejším Parku kultury a oddechu Julia Fučíka v Holešovicích, tedy na nynějším Výstavišti. A zde již zůstaly. Bezkonkurenčně největšího rozmachu dosáhla matějská pouť v 90. letech 20. století, kdy se návštěvnost pohybovala kolem milionu lidí. Od druhé poloviny šedesátých let 20. století je hlavním organizátorem této slavné pouti rodina Kočkových.

Foto: matejskapout.cz

Retro kolotoče s autíčky a koníky bývaly hitem. Dnes můžete na pouti vyzkoušet i o poznání adrenalinovější atrakceFoto: matejskapout.cz

Pouť zastavil covid

V současné době navštíví podle pořadatelů matějskou pouť každý rok přibližně 600 až 700 tisíc lidí, návštěvnost samozřejmě závisí na počasí. Nadšení milovníků pouťových atrakcí ovšem nezastavil ani růst cen v posledních několika letech. Zastavila je ovšem pandemie onemocnění covid-19. Rok 2021 byl v celé novodobé historii pouti jediným, kdy nebyla zahájena.

Legendární horská dráha a ruské kolo

Zřejmě nejznámější, vlastně přímo ikonickou atrakcí na matějské pouti byla dlouhé roky horská dráha zvaná Cyklon, která byla v provozu od roku 1974 až do roku 2018, a šlo o jedinou ocelovou horskou dráhu u nás. Svezení bylo vskutku zážitkem za obrovského randálu rachotících vozíčků. Pamětníci jistě s nostalgií rádi vzpomenou také na „retro“ ruské kolo (z roku 1981), které bylo později nahrazeno větším a modernějším holandským kolem, vysokým 55 metrů a s uzavíratelnými kabinkami.

Foto: Profimedia.cz

Moderní obří ruské kolo měří 55 metrů a je velmi oblíbenéFoto: Profimedia.cz

Atrakce pro nejmenší i milovníky adrenalinu

Dnes můžete na matějské vyzkoušet hranice vlastní odvahy a užít si adrenalinové dobrodružství na mnoha moderních atrakcích, jako je například Katapult Bungee, sedmdesát metrů vysoká houpačka Extreem nebo největší centrifuga v Evropě Booster. Nechybí ale ani vodní atrakce, strašidelné zámky, bludiště a dům smíchu, simulátory s virtuální realitou a samozřejmě nesmrtelná klasika v podobě houpaček lodiček, autodromů, létajících labutí, kolotočů s autíčky a koníky, lochnesek, zvonkových drah a řetízkových kolotočů.

Cukrová vata, langoše a srdce z perníku

Papírovou růži nebo plyšáka si stále můžete vystřelit u některé ze střelnic a nespočet stánků zde nabízí občerstvení, kde si vybere každý podle svého gusta. Najdete tady vše, od obligátních langošů nebo smažených sýrů v housce až po pizzu, orientální cukrovinky nebo asijské dobroty. A co by to bylo za pouť, kdybyste na ní neochutnali cukrovou vatu, turecký med, mandle v cukru nebo želatinového hada a nekoupili aspoň jedno zdobené perníkové srdce…

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bez pořádné porce cukrové vaty to na pouti zkrátka nejdeFoto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Matějská pouť 2024 - Otvírací doba a vstupné

  • Matějská pouť bude probíhat od 24. února do 14. dubna, klasicky na Výstavišti Praha.
  • Otevřeno je denně kromě pondělí a dorazit můžete i o Velikonocích.
  • Ve všední dny je vstup na matějskou zdarma, otevřeno je od 13 do 21 hodin.
  • O víkendu a svátcích je otevřeno od 10 do 22 hodin, na tyto dny je zapotřebí si koupit vstupenku, což můžete udělat i online přes Ticketportal.
  • Vstupné je 30 Kč, ale platí jen pro vstup do areálu, nikoli na jednotlivé atrakce, ty si musíte platit zvlášť. Vstupenku musí mít každý návštěvník bez ohledu na věk.

Načítám