Hlavní obsah

Má dítě problémy ve škole? O tohle můžete požádat!

Foto: Thinkstock

Mají vaše děti učitele, se kterým si rozumí?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna školy, horší známky, jiná třídní učitelka... Toto vše děti prožívají. My jsme se ptali odborníků, co v té které situaci můžete jako rodiče směrem ke škole dělat!

Článek

Je jedno, zda jde o prvňáka nebo středoškoláka, pokud je ve škole dítě nespokojené, je důležité z něho dostat, co se děje. A i když máte potřebu bránit dítě jako lev, nejdřív jděte za třídním, poté za ředitelem, a nakonec si nechte stížnosti vyšším instancím.

Co může vaše dítě trápit a co pro vás škola může a musí udělat?

Za dítě bojujte

Nejde mu učení – Na základce jedničkář, teď horko těžko trojkař. První pololetí po přechodu na vyšší stupeň školy je náročné, dítěti dejte na rozjezd půl roku, spíš rok.

Co lze udělat:Požadujte konzultaci s výchovným poradcem, kterého má každá škola. S dítětem promluví, pomůže hledat jádro problému a možnost řešení.

Nesedlo si s učitelkou – Škola dítě baví, ale stejně je ve stresu. Bojí se učitele. Dostaňte z něj konkrétní situace, ptejte se rodičů spolužáků.

Co lze udělat: Stěžujte si řediteli školy, pokud se nic nezmění, požádejte o přesun dítěte do jiné třídy, aby se s učitelem nesetkávalo. Ovšem ředitel školy vám může, ale nemusí vyhovět. Pokud nebude zbytí, musíte najít jinou školu. „Přesun do jiné třídy povoluji výjimečně, lepší je situaci zlepšit,“ říká ředitelka Základní školy Pod Marjánkou Marcela Zavadilová.

Foto: Thinkstock

Nejdůležitější je, aby si rodiče všimli neobvyklého chování svého dítěteFoto: Thinkstock

Nerozumí si se spolužáky – Ani vy si v práci s každým nesednete. Strávit v nepřátelské atmosféře několik let v kuse je ale nepřijatelné.

Co lze udělat:Požadujte řešení po třídním učiteli, je za třídu zodpovědný. „Měl by dokázat atmosféru napravit, pokud ne, lze žádat o změnu třídy,“ poznamenává náměstek ústředního školního inspektora pro inspekční činnost České školní inspekce Ondřej Andrys.

Respektujte pořadí!

Šikanují ho – Dítě se do školy bojí chodit, vymlouvá se. Je šikanováno a je jedno, zda ho někdo okrádá nebo napadá. Řešení nebude jednoduché, budete konfrontováni s agresorem.

Co lze udělat: „Opět by měla být zachována linie třídní učitel, ředitel, inspekce. Nám by stížnost měli rodiče podávat až ve chvíli, kdy mají pocit, že škola nekoná podle jejich představ,“ míní Ondřej Andrys. Pokud ale máte podezření, že jde o vážnou formu šikany, je na místě kontaktovat policii.

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak jednat se školou i jinými institucemi tak, aby se potomkovi uleviloFoto: Thinkstock

Zajistěte dítěti úlevy

Nejde mu jeden předmět – Se školními výsledky jste spokojeni, průměr ale dítěti kazí jeden předmět. Možná za to nemůže a trpí nějakou poruchou. Nejčastěji se objevuje dysortografie (problémy s pravopisem), dysgrafie (problémy s psaním) či dyskalkulie (porucha počítání).

Co lze udělat: Poruchu odhalí v průběhu první až druhé třídy učitel, pokud máte podezření dřív, nečekejte. Oslovte dětského lékaře, ten poradí, co dál. Čekat můžete návštěvu speciálního pedagoga, logopeda, neurologa či dětského psychologa. Na základě jejich zjištění se dítěti uleví, na jeho poruchu bude škola muset brát zřetel.

Nenechte dítě, aby se ve škole trápilo. Zjistěte, co mu je, a problém zkuste vyřešit. Škola by vám měla vyjít vstříc.

Reklama

Načítám