Hlavní obsah

Ozdobte vánoční stromek jako profesionál

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemství krásně nazdobeného vánočního stromku je jednoduché. Vzpomeňte si na vrstvení oblečení a inspirujte se. Když to využijete při zdobení stromečku, budou ho všichni obdivovat. Jak mít nejkrásnější strom?

Článek

Při zdobení vánočního stromku nemusíte znát žádné speciální finty. Stačí využít tři základní triky: nejdříve umístit světla, pak špičku a nakonec ozdoby. A nezapomeňte, že hlavní je zapojit další členy rodiny a vytvořit doma příjemnou pohodu. Dokonalý stromeček v domácnosti plné nervozity přece nikoho nepotěší!

Vyrobte si stromeček z březových větví! Neopadává a nezabírá místo.

1. Světýlka do zásuvky, nebo na baterky?

Rozsvícená světýlka na vánoční stromeček neodmyslitelně patří. Klasické svíčky vystřídaly světelné řetězy, které mohou být elektrické nebo na baterie. Výhodou elektrických je, že nemusíte hlídat, kdy je potřeba vyměnit baterie. Navíc mohou být vybaveny integrovaným časovačem, takže se stromek rozsvítí podle vašeho přání a bez vaší osobní asistence.

Bohužel je nutné postavit stromek blízko zásuvky, zvlášť pokud nechcete celé Vánoce zakopávat o kabely. Také je šikovné si opatřit prodlužovací kabel – nejlepší je s více zásuvkami a vypínačem, abyste světla vypnuli najednou a nemuseli zástrčky vypojovat jednotlivě. Zato řetězy na baterie vás ničím takovým neomezují a určitě je oceníte, jestli máte domácí mazlíčky.

Foto: Viktor Gladkov, Shutterstock.com

Zdobení stromku začněte tím, že na něj dáte světelné řetězyFoto: Viktor Gladkov, Shutterstock.com

2. Nejdřív světelné řetězy: začněte dole 

Ať už použijete jakékoliv svíticí řetězy, vždycky je dávejte na stromek jako první a rozsvícené. Můžete tak průběžně kontrolovat, zda jsou světla rozmístěná rovnoměrně, a navíc vás nezaskočí fakt, že by přívodní kabel nedosáhl do zásuvky, protože by končil v půlce stromku.

Řetězy umísťujte vždycky odspodu a omotávejte je kolem větví. Osvětlení tak bude stabilnější, než když světýlka na větve pouze položíte. Jednou stranou stromku byste se měli dostat až ke špičce a druhou stranou pak postupovat zase směrem dolů.

Foto: Svineyard, Shutterstock.com

Držte se zásady, že světýlek na stromku není nikdy dostFoto: Svineyard, Shutterstock.com

3. Kolik světel je potřeba

Pro výsledný efekt není důležité, jaký tvar či barvu světýlek zvolíte. Designéři však doporučují, že pokud chcete dodat stromu dynamiku, je dobré bílou občas proložit barevným řetězem. A pamatujte, světýlek na vánočním stromku není nikdy dost, takže jimi rozhodně nešetřete. Čím větší strom, tím potřebujete více řetězů. Obecně se doporučuje na stromek vysoký do jednoho metru alespoň šest metrů řetězu, do 150 centimetrů už je třeba alespoň dvojnásobek a tak dále.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Na vrchol stromku se dává ozdobná špička nebo hvězdaFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

4. Na řadě je špička a ozdoby

Dalším krokem je umístění špičky nebo hvězdy a zavěšení vánočních ozdob – a to i těch čokoládových, perníčků atd. Tady ale naopak platí, že méně znamená více. Nemusíte přece za každou cenu použít všechny ozdoby, které jste nashromáždili už od dětství. Lepší je si předem určit styl, kterého se letos chcete držet, a snažit se přizpůsobit jeho zásadám.

Proč nemít jednou stromek s dřevěnými ozdobami a papírovými řetězy ve skandinávském stylu, příště si zas připomenout tradiční Vánoce v zelených, červených a bílých tónech nebo vyzkoušet něco extravagantnějšího, jako je třeba ladění do tmavých odstínů?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

K tradiční vánočním barvám patří červenáFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

5. Poslední krok: girlandy a dekorační řetězy

Na závěr můžete přidat na stromek pár řetězů a girland. Sice to není nezbytně nutné, ale pomohou vám zamaskovat případné nedostatky. Zdobení začněte v horní části stromu a postupujte po jednotlivých patrech až dolů a klidně přitom kombinujte korálkové girlandy s klasickými řetězy. Pak už je jen vás, jestli některé větve ještě dozdobíte stuhou.

Reklama

Načítám