Hlavní obsah

Milovníkům zahrádek padne brada: Vyrobte si sami dekorace z betonu!

Foto: Thinkstock

Nudí vás plastové květináče? Nevěřili byste, jak snadno je můžete vyměnit za betonové originályFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdu bytelný květináč, ale třeba i malé ohniště na stůl nebo dekorativní list. To všechno můžete vyrobit z betonu za pár korun. Jaké další tipy pro vás máme?

Článek

Už se nemusíte bát, že budete po každém větším větru hledat květináče nebo svícny po zahradě. Tyhle vydrží na stole nebo na zídce za každého počasí. Jsou totiž opravdu bytelné – z betonu. Dokážete je vyrobit sami a za velmi rozumné peníze.

Co budete potřebovat

Všechno, co vidíte, jsme vyrobili z jednoho pytle cementu a jednoho pytle písku – po 25 kg. Náklady do 150 Kč. Jako formy můžete použít misky, formy na bábovku, plastové vaničky, kbelík – prostě co dům dá. Potřebujete kbelík, vodu a zednickou lžíci.

Pokud chcete, aby byl povrch jemný a třeba kopíroval formu – například jako list, smíchejte jen vodu a cement. Pokud stojíte o hrubší strukturu, použijte i písek – v poměru 1 díl cementu a 1–2 písku. Formy, které chcete použít opakovaně, a jsou nepoddajné, vymažte trochou oleje. Dekoracím dejte dostatek času na vyschnutí – asi dva dny. To má být pozvolné, nikoli na přímém slunci nebo u topení.

Ohniště

Foto: archiv redakce

Na stůl, pod pergolu, ale i třeba na hrob – tam všude se hodí malé ohniště či svícen ve tvaru miskyFoto: archiv redakce

Větší mísu vytřete lehce olejem. Pak ji vylejte směsí cementu, písku a vody. Doprostřed natlačte menší misku naplněnou kameny nebo jinou zátěží. Ta vyrobí vnitřek ohniště, do kterého pak dejte kamínky a svíčku nebo nádobku s biolihem.

Bábovka

Foto: archiv redakce

Nevyhazujte starou formu na bábovku, protože díky ní můžete vyrobit originální svícen, vázu nebo květináčFoto: archiv redakce

Formu na bábovku také vymažte a vylejte hmotou z cementu a vody. Betonová bábovka může být květináčem nebo vázou. Do té naší jsme dali skleničku s řezanými květinami.

Ruce

Foto: archiv redakce

Ozdoba do záhonku, originální místo pro zasazení drobných květin nebo pro pár oblázků z pláže – to je betonová rukaFoto: archiv redakce

Řidší směs cementu a vody nalejte do rukavic a vytvarujte tak, že je položíte do misky s pískem nebo do užšího květináče. Tím ohnete prsty a vytvoříte z dlaně mističku, do které po uschnutí můžete dát trochu hlíny a netřesk, položit kamínky nebo ji naaranžovat tak, aby objímala trs bylinek. Dejte pozor při odstraňování rukavic z dobře vyschlé ruky – ideálně je nařežte žiletkou na kousky.

Srdce

Foto: archiv redakce

Tenhle svícen ve tvaru srdce můžete dát do záhonku, ale i na zápraží. Po otočení může být dekorací kamkoli na zahraduFoto: archiv redakce

Při tvorbě svícnu ve tvaru srdce jsme využili plastovou krabičku od valentýnských bonbonů – stačilo ji trochu vymazat olejem, nalít směs cementu a vody a pak vtlačit tři čajové svíčky. S těmi jsme během usychání vždy trochu otočili. Pokud nevyužijete srdce jako svícen, můžete ho použít jako dekoraci kamkoli na zahradu nebo do truhlíku.

Zarážka

Foto: archiv redakce

O zarážku vrátek se v noci nepřerazíte, bude vám svítit na cestuFoto: archiv redakce

Potřebujete, aby zahradní branka zůstala otevřená? Potřebujete zarážku z betonu – a abyste ji v noci nepřehlédli, udělejte osvětlenou. Formou může být hliníková miska, do které v restauraci balí jídlo s sebou. Je poddajná a hotový výrobek můžete snadno vyloupnout – takže ji nemusíte vymazávat. Doprostřed dejte velkou čajovou svíčku dnem vzhůru a zalejte směsí cementu, písku a betonu.

Květináč

Foto: archiv redakce

Velmi efektní je květináč, který vyrobíte třeba ze starého ručníkuFoto: archiv redakce

Rozdělejte si v kbelíku řidší směs cementu, písku a vody. Pak vezměte starší ručník nebo ubrus a namočte do směsi. Látku nechte pořádně nasát a rukou v rukavici do ní hmotu ještě zapracujte. Připravte si například vyšší soudek – postavte ho dnem vzhůru a natáhněte přes něj igelitový pytel. Až bude látka dost nasáklá, přehoďte ji přes dno soudku a vytvarujte.

List

Foto: archiv redakce

Betonový list může sloužit jako pítko pro ptáky, ale klidně jen jako efektní dekoraceFoto: archiv redakce

K výrobě potřebujete trochu písku, patřičně velký a pevný list, cement, písek a vodu. Nejprve si vytvořte hromádku z písku tak velkou, abyste na ni mohli dát a vytvarovat list. Položte ho lícem do písku a spodní, žilnatější stranou, nahoru. Uhlaďte ho, a pak na něj naneste směs cementu a vody – hmota by neměla příliš stékat, ale měla by být poddajná bez velkého tlaku.

Po celém listu vytvořte asi dva centimetry vysokou vrstvu. Pak rozdělejte ještě cement s pískem a vodou a naneste na hmotu ještě asi dvoucentimetrovou vrstvu. Ideálně s ním dva dny vůbec nehýbejte.

Foto: archiv firem

Necítíte se na výrobu vlastních květináčů a dekorací? Pak pro vás máme pár tipů z našich nákupůFoto: archiv firem

Hodily by se vám betonové dekorace do zahrady, nebo na balkon? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám