Hlavní obsah

Mořské ryby: V těchto receptech si je zamilujete!

Foto: Greta Blumajerová

Supersnadné recepty, díky kterým si mořské ryby najdou cestu do vašeho jídelníčkuFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slyšíte to pořád, ryby jsou zdravé a měli byste je jíst alespoň jednou týdně. Co ale dělat, když nevíte, jak je připravit, nebo vám je doma nikdo nechce jíst? Zkuste snadné recepty, které vyřeší oboje!

Článek

Připravili jsme naše oblíbená jídla z ryb, která zvládne každý, a přitom skvěle chutnají, takže mořské ryby ještě rádi zařadíte do svého jídelníčku! Maďarská rybí polévka, filety z trouby s hráškovým pyré a náš favorit – ryba pečená v solné krustě, která zachovává rybí maso krásně šťavnaté.

Maďarská rybí polévka

Na 4 porce potřebujete: 3 lžíce řepkového oleje, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ¼ bulvy celeru, 1 kořenovou petržel, 2 stroužky česneku, 300 g filé bez kostí (já dala tresku), sladkou a pálivou papriku, 1 citron, čerstvou petržel, sůl, pepř, 2 lžíce kysané smetany, 1 l vody

Foto: Greta Blumajerová

Kořenovou zeleninu můžete pro letnější verzi vyměnit za rajčata a paprikyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou mrkev, celer a petržel a chvíli restujte. Přidejte nakrájený česnek, 2 lžičky sladké a podle chuti pálivou papriku, nechte chvilku rozvonět a zalejte litrem vody. Vařte 10 minut, přidejte filé, osolte a povařte asi 5 minut do změknutí. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu, nasekanou petržel, zakysanou smetanu a případně dosolte a opepřete.

Mořská štika se slaninou a hráškovým pyré

Na 4 porce potřebujete: 4 filety (místo mořské štiky můžete použít i jinou jemnou rybu), 4 plátky slaniny nebo pancetty, 4 brambory, 200 g mrazeného hrášku, lžíci másla, 150 ml mléka, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Malý podvod, když vám rodina odmítá jíst ryby – „schovejte" je pod slaninu, ale příště už ji klidně vynechte a filety pečte jen s kouskem máslaFoto: Greta Blumajerová

Postup:Brambory uvařte doměkka a na poslední 2 minuty přisypte hrášek. Sceďte a rozmixujte s máslem, mlékem, solí a pepřem. Mezitím, co se brambory vaří, omotejte očištěné a osolené filety plátky slaniny, opepřete a při 200 stupních zapečte, až je slanina lehce křupavá. Podávejte s hráškovým pyré.

Mořský vlk v solné krustě

Na 2 porce potřebujete: 1 kg hrubozrnné soli, 1 bílek, 1 vykuchaného mořského vlka (necelé půl kila), půlku chemicky neošetřeného citronu, snítku čerstvého rozmarýnu, stroužek česneku

Foto: Greta Blumajerová

Budete překvapeni, jak je ryba ze solné krusty šťavnatá!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Očištěnou rybu vcelku naplňte rozmarýnem a plátky citronu a česneku. Sůl smíchejte s bílkem (bude tak lépe držet, ale pomoct si můžete i pokapáním soli vodou) a zbylým rozmarýnem.

Třetinu solné směsi rozprostřete na dno pekáčku, položte na ni rybu a udusejte přes ni zbylou sůl. Pečte asi 20 minut při 180 stupních. Před servírováním opatrně odstraňte sůl tak, abyste nepoškodili kůži – maso by tak bylo moc slané. Podávejte se salátem a pečivem.

Přesvědčily vás tyto recepty, abyste (samozřejmě pokud jimi už neholdujete) dali šanci mořským rybám?

Reklama

Související témata:

Načítám