Hlavní obsah

Multifunkční hrnec k Vánocům? Víme, jaký vybrat!

Foto: Petr Makovička

Multifunkční hrnce ušetří čas i námahuFoto: Petr Makovička

Reklama

Už jste v obchodech zahlédli moderní hrnce, které samy vaří, pečou, smaží, grilují, a kdo ví, co ještě? Tři takové pomocníky na vaření jsme si vzali do parády a otestovali je v redakční kuchyni!

Článek

Vyplatí se nákup nového moderního hrnce se spoustou funkcí? Nebo to jsou zbytečně vyhozené peníze za přístroje, které vlastně už máte dávno doma? V redakci jsme si posvítili na pomalý hrnec od Tefalu, Multifunkční hrnec Concept 7x7 a titanovou sestavu Pro Titanum Guss od společnosti TPT Coating. Vyzkoušeli jsme v nich uvařit hlavní jídlo a srovnali jsme pro a proti!

Pomalý hrnec Tefal Mijot´ Cook

O co jde: Podzimní novinka od značky Tefal je údajně jedním z největších hitů letošních Vánoc. Pokud jste o pomalém vaření ještě nikdy neslyšeli, máme pro vás několik základních informací. Do jedné nádoby uvnitř přístroje (v tomto případě keramická mísa s objemem necelých šesti litrů) naskládáte všechny suroviny, zavřete víko, nastavíte podle kuchařky dobu vaření a jdete si na pár hodin po svých. Vaření totiž trvá od 4 třeba i do 12 hodin. Princip spočívá v nízké teplotě vaření, která zachová barvu i chuť potravin.

Foto: Petr Makovička

Vyzkoušíte pomalý hrnec?Foto: Petr Makovička

Co jsme vařili:Podle přiložené kuchařky jsme v hrnci vyzkoušeli připravit hovězí po burgundsku. V zásadě šlo o to do keramického pekáčku postupně vložit pokrájené hovězí maso, hříbky, cibuli, česnek a bylinky, zalít vývarem, červeným vínem, přiklopit víko, nastavit stupeň HIGH (tedy 120 stupňů) a 4 hodiny čekat. Před koncem vaření bylo třeba ještě omáčku zahustit smetanou a hladkou moukou.

Foto: Petr Makovička

Zalít vývarem, vínem a na pár hodin zavřítFoto: Petr Makovička

Testování: Nejprve k výsledku vaření. Maso opravdu bylo jemné a ani trochu tuhé, cibule a česnek se i přes tak dlouhou dobu přípravy nerozvařily a byly šťavnaté a vlastně moc dobré. Otázka je, jestli bychom stejného výsledku nedosáhli hodinovým vařením v papiňáku – trochu se bojíme, že ano.

Na druhé straně přiznejme, že ovládání přístroje bylo naprosto jednoduché – dvě tlačítka, žádné složité nastavování, zkrátka jen zavřete, zmáčknete, a je hotovo. Nemusíte bádat nad stovkou programů, jako je to například u domácí pekárny.

Jako trochu nebezpečné vidíme otevírání – pokud totiž během vaření víko odklopíte, vyhrne se horká pára, která vám nemile sežehne zápěstí. Problémem může být i fakt, že se jídlo nepřetržitě vaří i osm hodin, takže se z domova prakticky nemůžete vzdálit a někam odjet. Cena se na www.zbozi.cz pohybuje okolo 3500 Kč. Najděte si ten nejlevnější kousek ZDE!

Foto: Petr Makovička

A výsledek? Nebyl vůbec špatnýFoto: Petr Makovička

Verdikt: Pro ty, kdo nechtějí stát u sporáku a dávají přednost snadným jídlům z jednoho hrnce, které i ve výsledku skvěle chutnají, je pomalý hrnec ten pravý. Všem ostatním však bude pravděpodobně 362 dnů ležet ve skříni a vytáhnou ho jen na zbylé tři dny v roce, kdy budou náhodou celý den doma, a nebude jim vadit, že večeři začínají vařit po snídani.

Multifunkční hrnec Concept 7x7

O co jde: Přístroj, který zapojíte do zásuvky, umožňuje dušení, vaření, smažení, opékání, vaření v páře, zapékání, fritování, a dokonce ho můžete použít pro přípravu fondue. Měl by tedy nahradit fritovací hrnec, parní hrnec, remosku nebo třeba i gril. Vnitřní nádobu, ve které se vše po přikrytí pokličkou připravuje, lze snadno vyjmout a klidně dát i do myčky. V balení spolu s hrncem dostanete i fritovací koš, mřížku na vaření v páře, děrovanou naběračku a set fondue se šesti barevnými vidličkami.

Foto: Petr Makovička

Tenhle hrnec umí 7 věcíFoto: Petr Makovička

Co jsme vařili: Otestovali jsme funkci gril spolu s čerstvým pstruhem, kterého jsme podle receptu z přiložené kuchařky zakapali citronovou šťávou, naplnili solí, pepřem a rozmarýnem a obalili anglickou slaninou.

Foto: Petr Makovička

Na pstruhovi jsme testovali, jak umí hrnec grilovatFoto: Petr Makovička

Testování: Po otočení spínače na funkci gril přístroj okamžitě začal hřát a do dvou vteřin se pstruh vesele griloval. Veselí však trvalo jen zhruba tři minuty, kdy se anglická slanina začala proměňovat v černý uhel (ajajaj, tady ta teplota nějak nesedí…). Toho bohdá nebude, abychom z boje utíkali, a tak jsme ve snažení vytrvali. Po pěti minutách jsme testovaného pstruha otočili na druhý bok, a tam se slanina už opekla naprosto bez problémů. Chuťově byl pstruh moc dobrý a mírně spálené kůže, kterou jsme otočili na talíři směrem dolů, si nikdo nevšiml (pst!). Hrnec stojí okolo 2800 korun. Porovnat ceny a najít ten nejlevnější výrobek můžete ZDE!

Foto: Petr Makovička

Hotovo za chvilku, jen trošku přichycenéFoto: Petr Makovička

Verdikt: Pokud uvažujete o koupi takovéto šikovné věcičky, která se i snadno ovládá, bude se vám hrnec hodit. Teploty přípravy časem sami vychytáte, a navíc ušetříte za několik různých přístrojů najednou. A bonus ve formě fondue? Při dlouhých zimních večerech se určitě hodí!

Titanová sestava Pro Titanum Guss od TPT Coating

O co jde:Základem sestavy od českého výrobce je čtyřhranná pánev či pekáček s titanovým povrchem a zesíleným dnem. Díky speciálně upravenému povrchu v ní lze vařit, péct či opékat zcela bez tuku. Hrnec navíc funguje tak, že ho zahřejete na vysoký plamen, poté stáhnete, a až pak na něm jídlo ohříváte, takže chvíli i šetříte energii. Pánev lze doplnit remoskou nebo skleněnými patry s dírami pro vaření v páře – a přesně ty jsme testovali my.

Foto: Petr Makovička

Oddáte se zdravému vaření?Foto: Petr Makovička

Co jsme vařili: Kuřecí maso s rýží, brokolicí, mrkví a sýrovou omáčkou. Do spodní titanové nádoby jsme nalili vodu a nasypali rýži. Do prvního patra přišla zelenina a do nejvyššího patra okořeněné kuřecí maso.

Foto: Petr Makovička

Bytelná sestava pro parní vařeníFoto: Petr Makovička

Testování:Naprosto nás odzbrojil princip vaření, kdy přílohu vaříte ve vodě ve spodní nádobě a vznikající pára ohřívá zbytek jídla. Jednotlivá patra hrnce jsou dostatečně velká, takže v nich uvaříte i 4 až 5 porcí najednou. Hrnec bez problémů nahradí elektrický parní hrnec, tenhle je bytelnější. Na druhé straně je i o poznání těžší a dobu vaření musíte hlídat na kuchyňské minutce. Základní sestavu seženete za necelé 2000 Kč. Porovnat ceny a najít ten nejlevnější kousek můžete ZDE!

Foto: Petr Makovička

Maso bylo krásně měkké a zelenina šťavnatáFoto: Petr Makovička

Verdikt: Jasná volba pro zastánce zdravého vaření, která najde uplatnění jak doma, tak i na chatě. Hrnec navíc můžete používat každý den na běžné vaření pro celou rodinu. Vyrábí se varianty pro plyn, klasický sporák i indukci. Takže dáváme palec nahoru!

A jaký z domácích spotřebičů či vychytaných hrnců si nemůžete vynachválit vy? Jaké máte zkušenosti s pomalým hrncem nebo multifunkčními zázraky? Přidejte svůj názor do diskuse pod článkem, nebo se podívejte na test vaření v páře zde!

Reklama

Související témata:

Načítám