Hlavní obsah

Tři nepečené dezerty, které si zamilujete!

Foto: Thinkstock

Nepečenými moučníky oslníte každou návštěvuFoto: Thinkstock

Reklama

Krémové sýry vládnou už pěkných pár let svačinám i večeřím. Zkoušeli jste z nich někdy ale připravit dezert? Že ne? Pak musíte vyzkoušet naše tipy na podzimní jablečné cheesecake, neodolatelnou hruškovou zmrzlinu a pravé české tiramisu!

Článek

Výhodou dezertů z takzvaného cream cheese je to, že se nepečou – sýr se prostě a jednoduše smíchá s cukrem a ovocem, nechá se zatuhnout a je hotovo. Ochutnejte s námi!

Jablečno-skořicový dort

Na 1 dort potřebujete: 150 g cukrářských piškotů, 125 g másla, 2 červená jablka, 500 g cream cheese (například Philadelphia, případně nesolené druhy žervé), 300 g bílého jogurtu, 3 lžíce citronové šťávy, 1/2 čajové lžičky skořice, špetku soli, 1 balíček práškové želatiny, 75 g cukru, 200 g jablečné přesnídávky a 2 hrsti rozinek namočených v rumu.

Foto: Phliladelphia

Na tomhle dortu si smlsnou hlavně milovníci jablečnoskořicové vůně podzimuFoto: Phliladelphia

Postup: Nejprve je třeba rozdrtit cukrářské piškoty – vložte je třeba do papírového sáčku a válečkem či paličkou na maso je jednoduše nadrťte. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte do něj nadrcené piškoty a hotovou směsí vystelte dno dortové formy. Ráfek dortové formy předtím obalte potravinářskou fólií, aby se dort snáze vyndával.

Sáček čiré dortové želatiny rozmíchejte podle návodu v asi 6 lžicích vody a nechte ji chvíli nabobtnat. Pak ji smíchejte s přesnídávkou a cukrem a vše za stálého míchání ohřívejte na mírném plameni na plotně, dokud se želatina zcela nerozpustí. Cream cheese smíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, skořicí a špetkou soli a vše opatrně vyšlehejte ručním šlehačem a na závěr vmíchejte také jablečnou směs se želatinou.

Zhruba čtvrtinu krému naneste rovnoměrně na těsto na dně formy, posypte na drobné kostičky nakrájeným jedním jablkem a hrstí rozinek a navrstvěte zbytek krému. Ten zarovnejte dohladka a dort dejte aspoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním jej dozdobte druhým jablkem pokrájeným na měsíčky a zbytkem rozinek.

Je cheesecake váš oblíbený dezert? Vyzkoušejte také recept na jahodový dort z článku Nej šéfkuchaři vaří: Tři jahodové dezerty.

Falešné tiramisu

Na 4 porce potřebujete: 300 g lučiny, 3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce rumu nebo koňaku, 200 ml šlehačky, 200 g cukrářských piškotů, 200 ml kávy a 3 lžíce holandského kakaa nebo strouhané čokolády.

Foto: Lučina

Po tiramisu se doma obvykle jen zaprášíFoto: Lučina

Postup: Žloutky utřete s cukrem, přidejte lučinu a rum či koňak vše vyšlehejte v hladkou pěnu. Nakonec lehce vmíchejte také ušlehanou šlehačku. Piškoty namočte v kávě v miskách střídejte vrstvy piškotů a krému, přičemž úplně nahoře musí být krém. Tohle „české tiramisu" vložte do lednice a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den jej posypte kakaem nebo čokoládou a můžete podávat. Uvidíte, že se po něm jen zapráší!

Jste radši věrni italské klasice? Vyzkoušet můžete také Michalovo malinové tiramisu!

Vanilkovo-karamelová zmrzlina se skořicovými hruškami

Na 4 porce potřebujete:250 g cream cheese (například Philadelphia), 150 ml vanilkového krému – lze zakoupit jako hotový produkt nebo v sáčku podobném jako puding, 1/2 lžičky vanilkové tresti, 60 g cukru, 20 g měkkých mléčných karamelových bonbonů, 4 hrušky a 1 malou tyčinku skořice.

Foto: Philadelphia

Zmrzlinu si můžete dát i na podzim – třeba hruškovouFoto: Philadelphia

Postup: Cream cheese, připravený vanilkový krém, tresť a polovinu cukru smíchejte dohromady a nechte 3–4 hodiny mrazit. Karamelové bonbony nasekejte, promíchejte se zmrazeným krémem a vše uložte do druhého dne do mrazničky. Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 200 stupňů Celsia. Hrušky oloupejte, zbavte je jadřinců a rozkrájejte na podélné čtvrtky. Pak je vložte na hluboký plech či do zapékací misky, polijte asi 1 dl vody, přidejte tyčinku skořice a posypte zbývajícím cukrem. Plech následně zakryjte alobalem a dejte asi na 20 minut péct. Hotové hrušky nechte vychladnout a podávejte s mírně povolenou zmrzlinou.

Jak zpracováváte cream cheese či lučinu doma vy? Pochlubte se v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám