Hlavní obsah

Nerozlučná dvojka ve vaší posteli

Foto: Ikea

Při volbě matrace rozhodují tělesné parametry.Foto: Ikea

Reklama

Zatímco rám postele můžeme vybírat podle toho, co se nám líbí, nákup roštu a matrace se má řídit rozumem. Právě tyto dvě části rozhodují o tom, zda se budeme probouzet odpočatí a svěží, nebo unavení a rozlámaní.

Článek

Zdravému spaní se věnuje čím dál větší pozornost a už dávno se nekupuje „postel", ale rám, rošt a matrace. V obchodech a na veletrzích si můžeme vyzkoušet jednotlivé části zvlášť i dohromady, vystavené jsou zde i jejich průřezy.

Ani měkké, ani tvrdé

Zdravé lůžko by nemělo být ani příliš měkké, ani se vyznačovat nežádoucí tvrdostí.

Coby podklad se dnes nedoporučují drátěnky, které nedokážou poskytnout páteři žádoucí podporu, ani prkna či desky, které ji naopak „lámou".

V roli podkladu se nejlépe osvědčily různé druhy lamelových roštů. Nejlevněji, stojí kolem tisícikoruny, přijdou pevné lamelové rošty.

Foto: JMP-studio zdravého spaní

Polohovatelný lamelový roštFoto: JMP-studio zdravého spaní

Vyšší komfort však nabízejí rošty, kde jsou lamely uložené ve speciálních výkyvných a vysoce pružných kaučukových pouzdrech. Reagují tak na každý pohyb spáče lépe než při pevném uchycení. Jednotlivé výrobky se od sebe liší uložením jednotlivých lamel z vrstveného dřeva a tím i způsobem pružení roštu, dále jejich šířkou, počtem, vzdáleností mezi sebou i možností nastavování tuhosti. Rošt by měl mít lamely od sebe vzdálené pět až šest centimetrů, aby nedocházelo k ničení matrace. Počet lamel se pohybuje od 28 do 42.

Vedle nastavení tuhosti ve střední části roštu se objevuje i takzvaná ramenní kolébka. Jedná se o speciální uchycení lamel umožňující zatlačení nebo naklonění lamely tak, aby nám pod rameny vznikla měkká zóna.

Nejdokonalejší polohovací rošty dokonce zvládají pružné bodové podepírání těla, které zajišťují křidélka nebo třeba čtverečky uložené v řadách a zavěšené na různých tyčích z plastu nebo na lamelách.

Foto: JMP-studio zdravého spaní

Další druh polohovatelného lamelového roštuFoto: JMP-studio zdravého spaní

Hlavu vzhůru

Chceme-li si dopřát o „stupeň lepší" zdravé spaní, pořiďme si rošty polohovací. Nastavení různé výšky hlavy a nohou zkvalitňuje odpočinek jak z hlediska zdravotního, tak i komfortu. Tyto rošty totiž umožňují nastavit si optimální polohu ramen a šíje, při polohování nohou se uvolňují svaly zad a nohou, což mimo jiné zmírňuje potíže s křečovými žilami.

Trh nabízí polohovací rošty různé kvality a s ní související ceny. Nejlevnější jsou rošty polohovací mechanicky pouze pod hlavou, přijdou nás okolo 1500 korun. Podstatně větší investici pak představují rošty, kde si zvedáme jak část pod nohama, tak pod hlavou. Za ně zaplatíme kolem 5000 korun.

Nejdražší s také nejkomfortnější jsou potom rošty, které polohujeme pomocí elektromotoru. Stačí zmáčknout tlačítko na ovládání a hlava či nohy se sami zvedají.

Polohovací rošt má mít předěly v místech, kde je také člověk schopný ohybu - tedy mezi hlavou a tělem, tělem a nohami, případně v oblasti kolen.

Záleží i na matraci

Neméně důležitá jako rošt je pro zdravý spánek i matrace. Nabídku trhu dnes tvoří především matrace polyuretanové, latexové a pružinové. Vyšší formou posledních jsou taštičkové matrace, jejichž jádro obsahuje až tisíc kusů malých pružinek, které jsou umístěny v samostatných taštičkách. Velké množství pružinek zajišťuje optimální rozložení hmotnosti lidského těla a zamezuje vrzání. U obyčejných pružinových matrací je pružin několikrát méně, což se projevuje i na komfortu ležení.

Foto: Alax

Řez pružinovou taštičkovou matracíFoto: Alax

Všechny typy zdravotních matrací se vyrábějí v různých kvalitách a cenových relacích. Zatímco pružinovou matraci na jednolůžko pořídíme už za necelé dva tisíce korun, latexová nás přijde na více než čtyři tisíce a pěnová ještě o tisícikorunu dráž. Trh nabízí i matrace, za které zaplatíte několik desítek tisíc korun.

Zmíněné matrace se vyrábějí z různých materiálů. Zatímco molitanové jsou syntetické, latexová pěna se vyrábí z kaučukového mléka a u některých druhů matrací je kombinována s kokosem, případně chemicky neupravovanou, pouze mechanicky spředenou bavlnou.

Latexové matrace mají děrované jádro, na počtu a velikosti otvorů záleží jejich tvrdost. V případě pružinových matrací záleží na počtu pružin - čím více, tím lépe se matrace dokážou přizpůsobit páteři konkrétního spáče.

Foto: Alax

Řez latexovou matracíFoto: Alax

Latexové a sendvičové matrace jsou snadno udržovatelné a jednoduše se s nimi manipuluje. Mají všechny vlastnosti ortopedického, nealergizujícího a zároveň termoregulačního materiálu současnosti.

Líná pěna pro líné spáče

V poslední době se v souvislosti s matracemi stále častěji hovoří o líné pěně. Jedná se o matrace vyrobené z viscoelastické polyuretanové pěny, která mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě těla uživatele. To znamená, že při kontaktu s tělesným teplem měkne a přizpůsobuje se křivkám lidské postavy. Zásluhou efektu pomalého vracení do původní podoby se omezuje protitlak, čímž se zabraňuje vzniku proleženin. Matrace z tohoto materiálu mají rovněž pozitivní vliv na krevní oběh.

Při koupi jakéhokoli typu matrace je dobré dát přednost oboustranné, kdy je jedna strana letní, druhá zimní, a výrobek splňuje přísné hygienické nároky. V tomto směru jsou nejvhodnější matrace se snímatelným potahem. Nejenže umožňují dodržování hygieny, ale zároveň mají i delší životnost.

Dobrá rada nad zlato

Výběr vhodného roštu a matrace se těžko obejde bez asistence odborníka. Při výběru je třeba dodržet základní pravidlo: rošt a matrace musí být spolu kompatibilní. Někteří prodejci pak nabízejí pomoc - ve svých vzorkovnách mají takzvanou měřicí deku, která ukáže rozložení tlaku těla na lůžko a vyškolený personál podle toho doporučí, kterou kombinaci vybrat a kterou raději ne. Nabídne vždy více typů, konečné rozhodnutí záleží na nás samotných.

Foto: Ahorn

Displej z měřicí deky, která sleduje tlak na matraci.Foto: Ahorn

Výběr vhodného lamelového roštu a matrace představuje často finančně náročnější záležitost než pořízení samotného rámu postele. Hodně zde záleží na hmotnosti a zdravotním stavu páteře uživatele. Z toho důvodu je vhodné, aby v případě dvojlůžka měl každý ze spáčů svůj vlastní rošt a matraci.

Reklama

Související témata:

Načítám