Hlavní obsah

Odličte se. Správně!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Správné odlíčení je důležitéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nečistoty na naši pleť útočí během celého dne. A když se navíc přidají zbytky líčidel, je problém na světě. Ani ten nejlepší krém vám nepomůže, jestliže svou pleť dvakrát denně pečlivě nevyčistíte. Máte pleť mastnou, suchou, citlivou...? Se všemi typy si poradíme!

Článek

Odličování pro vás musí být rutinním pravidlem. A tak pokud již ráno víte, že vás čeká večerní akce a přijdete pozdě – zkrátka že na dlouhé stání v koupelně nebudete mít chuť, dejte si do nočního stolku alespoň odličovací ubrousky. Tvář poctivě rozmazlujte, i když se nelíčíte, a to nejen před spaním, ale i ráno.

Začněte odlíčením očí, na pomoc si vezměte přípravky určené na citlivé patrie očí, naneste na tamponek, na chvilku přiložte a poté jemnými tahy setřete. Na vyčištění tváře existuje mnoho výrobků, vybírejte podle typu své pleti:

Mastná

Nejvíce oceníte čisticí gel nebo pěnu, zkusit můžete značku Ahava. Malé množství přípravku lehce zpěňte a naneste na navlhčenou tvář. Jemně promasírujte a opláchněte. Posléze použijte adstringentní pleťovou vodu (Effaclar – La Roche Posay), která eliminuje množství mazu a stahuje póry. Tip: Trápí-li vás akné, pořiďte si zinkovou emulzi z lékárny, která podporuje hojivé procesy. Na pupínky aplikujte lokální péči, levná a dobrá je například kulička Aknestop od Ryoru.

Smíšená

Jestliže se vám leskne T-zóna (čelo, nos a brada), ale tváře máte sušší, bude vám ideálním pomocníkem jemnější čisticí gel pro normální až smíšenou pleť. Hodit se vám bude Biosource od Biothermu. Tento gel se na vaší tváři přemění v krémovou pěnu. Mastnější místa můžete otřít vodou Clinique č. 2. Tip: Na výběr máte jak přípravky pro normální až smíšenou pleť, tak i pro smíšenou až mastnou. Zvažte, nakolik jsou místa mimo T-zónu suchá, pokud se vám dělají šupinky, na zmiňovaný druhý typ zapomeňte.

Foto: archiv firem

Používejte kosmetiku podle typu pletiFoto: archiv firem

Normální

Vybírejte podle toho, co je vám příjemné, sednou vám čisticí mléka (Nivea Visage) i jemné gely. Čisticí mléko můžete nanášet pomocí navlhčeného tamponku nebo prsty. Krouživými pohyby vmasírujte a otřete čisticím tamponkem. Tip: Pokud máte pleť normální, ale obtěžují vás vrásky, můžete vyzkoušet čisticí mléko proti vráskám s přídavkem Q10 (Nivea).

Suchá

Od šupinek vás zachrání čisticí mléka, micelární roztoky nebo čisticí oleje. Hydrofilní olej (např. Salus) krásně odstraní make-up, aniž by pleť vysušil. Můžete ho nanášet navlhčeným tamponkem nebo prsty přímo na pleť. Tip: Potěšit můžete i suchou pokožku těla, a to voňavým sprchovým olejem (Nivea, Eucerin, Salus).

Citlivá

Používejte výrobky výhradně na citlivou pleť, nejlépe z lékárny. K odlíčení vám poslouží micelární roztok Sensibio H2O od značky Bioderma. Krásně odstraní make-up, aniž by pokožku podráždil. Můžete s ním očistit i partie očí. Nanáší se vatovým tamponkem, oplachování není nutné. Můžete jen lehce osušit papírovým kapesníčkem. Vsadit můžete i na čisticí mléka, ovšem bez parfemace a alkoholu. Tip: Pokožku zklidní termální voda (Avéne, Vichy, Evian), kterou na závěr vaší péče přestříkáte obličej.

Po vyčištění pleti nezapomínejte na tonikum a především na hydratační krém. A jak správně pečovat o pleť v zimě najdete ve článku Nenechte pleť v mrazu trpět!

Reklama

Související témata:

Načítám