Hlavní obsah

Přechod: Strašák žen? Už nemusí!

Foto: Thinkstock

Strašák jménem menopauza. Je třeba se jí bát?Foto: Thinkstock

Reklama

Některé věci v životě ženy jsou zkrátka nevyhnutelné – první šedivý vlas, vrásky v obličeji a stejně tak k nim patří i období klimakteria, tedy takzvaného přechodu. Tato slova vyvolávají v ženách zbytečné obavy a nejistotu. O všem, čeho se člověk bojí, vznikají smyšlenky, které strach ještě podpoří. Přitom stačí být dobře informován. Vyvraťme tedy mýty o přechodu a menopauze!

Článek

Obavy z přechodu plynou zejména z nejrůznějších předsudků, které mezi ženami kolují a časem se stávají jakousi všeobecně uznávanou „pravdou“. A přitom jsou to mnohdy neprosté nesmysly. Na některé rozšířené pověry jsme se zeptali odborníka, MUDr. Petr Ullrycha, primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Kladno.

Mýtus 1: U žen po menopauze končí sexuální život

A jak je to doopravdy? „Není to pravda. Pouze vaječníky přestávají produkovat vajíčka a končí menstruace. K hormonální změně sice dochází, jako už několikrát v životě ženy, ale ženské hormony estrogeny neprodukují jen vaječníky, ale i jiné tkáně, například tukové. Proto se ztráty sexuálního libida po menopauze ženy obávat nemusejí,“ potvrzuje MUDr. Petr Ullrych.

To, že by pochva či děloha zarostly, jak se dokonce některé ženy domnívají, je pak naprostý nesmysl. Žena nadále může žít plnohodnotným sexuálním životem, navíc si jej může mnohem více užít, a to bez obav, že by mohla otěhotnět. Dokonce je žádoucí, aby ženy na sex nezanevřely, protože při něm jsou v centrální nervové soustavě vylučovány látky zvané endorfiny, které příznivě působí na celé tělo. Výrazný nedostatek chuti na sex přiznalo jen méně než 20 % účastnic odborných výzkumů Masters & Johnsons. A za těch 20 procent možná mohou právě předsudky!

Mýtus 2: Přechod dělá z žen neurotické zoufalce

A jak je to doopravdy? Předpoklad, že se z ženy vždy stane nevyzpytatelná hysterka, která v jedné chvíli nezřízeně pláče a v druhé se chová jako fúrie, je mylný. Každá žena má jiné psychické i fyzické předpoklady. Většina jich prožívá klimakterium pokojně, na některé nemá přechod téměř žádný vliv, na jiné působí trochu intenzivněji.

Mezi faktory, které ovlivňují emocionální prožívání přechodu, patří například celkové zdraví, průběh porodů, stravovací návyky, osobnost a přístup k dané problematice, rodové předpoklady, kouření a pití alkoholu i fakt, zda je žena ochotná přistoupit na hormonální terapii. Například ve Spojených státech ji zkouší téměř polovina žen, naopak v Japonsku jen šest procent.

Foto: Thinkstock

Z milé ženy fúrie? Tak to určitě není!Foto: Thinkstock

Mýtus 3: V klimakteriu se ženám zmenšují prsa

A jak je to doopravdy? V období přechodu vlivem změn poměru hormonů, kdy vaječníky začnou produkovat méně gestagenu, který udržuje druhý hormon estrogen v jakési rovnováze, mohou ženám naopak ňadra povyrůst!

Mýtus 4: Menopauza přijde až po padesátce

A jak je to doopravdy? Průměrný věk žen po menopauze je dnes 52 let a skutečně nejčastěji přichází po padesátém roce života. Zhruba jedna ze sta žen však dle statistik přichází do klimakteria ve věku do 40 let, někdy i dříve. Různé impulsy mohou vyvolat u žen předčasnou menopauzu. Patří sem chirurgický zákrok (například odstranění dělohy) nebo autoimunitní onemocnění spojené se špatnou výživou nebo chronickým stresem.

Definitivní jistotu dá každé ženě lékařské vyšetření. Pokud však cítíte, že by mohlo klimakterium přicházet, máte i další možnosti. Dnes již v lékárnách koupíte řadu spolehlivých, cenově dostupných kapesních testů, například na detekci menopauzy. Jejich použití je stejné jako u těhotenských testů.

Mýtus 5: Hormonální přípravky pro období klimakteria jsou zdraví škodlivé. Například po nich přibývá tělesná váha nebo ženám rostou vousy!

A jak je to doopravdy? Jsou-li hormony správně dávkovány ve správném období, což dokáže posoudit lékař, tak nevedou k podobným účinkům. „Pro představu, dávka hormonu v preparátech určených pro období přechodu je ještě menší než v hormonální antikoncepci. Přípravky obsahující hormon gestagen mají zase naopak pro ženy ochranný efekt proti růstu některých nádorů ve chvíli, kdy již tělo samo produkci gestagenu utlumuje,“ vysvětluje Petr Ullrych.

Foto: Thinkstock

V případě správné indikace se hormonů nemusíte bátFoto: Thinkstock

Mýtus 6: I po přechodu může žena otěhotnět, je i nadále potřeba brát antikoncepci!

A jak je to doopravdy? Tento mýtus může pramenit z faktu, že dokud žena v počáteční fázi přechodu nepravidelně menstruuje, může ještě přijít do jiného stavu. Některé ženy se tak obávají i po klimakteriu vysadit hormonální antikoncepci. „Po poslední menstruaci, kdy se vyčerpají všechna vajíčka, už ale žena otěhotnět nemůže. Nemusí se tedy chránit,“ dodal MUDr. Petr Ullrych.

Tak co? Ulevilo se vám trochu? To je dobře, není se totiž čeho bát! A pokud máte další otázky, zeptejte se zdarma odbornice v naší gynekologické poradně!

Zdroj: Komfortní testy na detekci menopauzy Pepino Midstream.

Reklama

Související témata:

Načítám