Hlavní obsah

Příběh Markéty: Pro manžela jsem jen vzduch!

Foto: Isifa

Za nezájmem muže mohou být i zdravotní problémyFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaží se, jak jen to je možné! Je na něj milá, vyváří a podstrojuje mu, nikdy neřekne ne. Přesto si jí nevšímá, neodpovídá na její otázky, tváří se, jako by jeho žena neexistovala. Jak je možné, že se muž po mnoha letech manželství takhle změní? Je za tím nevěra, nebo jen jaksi došla láska? Na to vše se ptá naše čtenářka Markéta. A my jsme se zeptali odborníků, co s tím!

Článek

Markéta je vdaná více než deset let a ještě před rokem si neměla na co stěžovat. „Manželství nám fungovalo zcela normálně. Samozřejmě s občasnými hádkami a podobně, ale nic dramatického. Ale poslední rok prožívám peklo, manžel se ke mně chová, jako bych byla vzduch,“ říká Markéta.

Její muž si jí prý postupně přestal všímat. Už si s ní nepovídá, když se ho na něco ptá, buď neslyší (nebo to předstírá), případně odpoví nějakým nesrozumitelným zamručením. „A o tom, že bychom spolu někam šli, něco podnikli, si můžu jen nechat zdát. Připadám si jako kus hadru, jako bych pro něj vůbec nic neznamenala. Mluví se mnou, jen když vážně musí, když se to týká dětí a podobně,“ tvrdí Markéta.

„Už vážně nevím, co dělat. Snažím se na něj být milá, nenadávat mu, nekřičet, nehysterčit. Vařím jeho oblíbená jídla, servíruji mu snídaně, nic po něm nechci, ale všechno marně,“ popisuje Markéta, kterou samozřejmě napadlo, že má její muž milenku. „Ale zase nevím, kdy by se s ní scházel. Je totiž buď v práci, nebo doma. Takže jsem vážně zmatená, ale nechce se mi věřit, že bych pro něj prostě ztratila jakýkoli význam a cenu. Koneckonců minimálně jsem matka jeho dětí, které miluje,“ přemýšlí Markéta.

Foto: Thinkstock

Důležité je si o všem v klidu promluvitFoto: Thinkstock

A odborníci se shodují, že za změnou chování jejího muže může být ledacos, ale Markétina strategie podstrojování rozhodně nic nevyřeší, spíš naopak.

Proč se tak změnil?!

Obyčejná nuda v manželství, říkáte si? Je přece normální, že si po tolika letech už manželé nevěnují tolik pozornosti. Jenže to je omyl, takhle to běžně ve vztahu nevypadá, nebo minimálně vypadat nemá!

A je tedy správné, že Markéta přemýšlí, co za změnou v chování jejího muže vězí. A není se ani čemu divit, že ji napadla nevěra. „Nevěra je samozřejmě to, co ženy napadá jako první. Nicméně důvody bývají u mužů často mnohem jednodušší,“ tvrdí psychoterapeutka Lucie Horníková. Za špatnou náladou, apatií, nezájmem o partnerku mohou být i následující problémy:

  • Zdravotní obtíže – Muži často o svých potížích nemluví, neřeší je, ale o to víc se pak bojí, že s nimi něco není v pořádku.
  • Strach ze ztráty práce – Dost často se stává, že se muži nedaří v práci, má strach, že o ni přijde, tudíž nastanou finanční problémy. A protože to chápe jako vlastní selhání, nechce o tom mluvit, jen je zasmušilý a nepříjemný.
  • Strach ze ztráty atraktivity – I muži stárnou a stejně jako ženy, i je mohou přibývající roky a vrásky trápit. Mohou se cítit staří, nepotřební, neatraktivní, a to pak vede k apatii a nezájmu o cokoli.

Místo podstrojování hledejte důvod

Markéta by podle odborníků měla zapomenout na vyváření a podstrojování, naopak by měla muže „donutit mluvit". Měla by zjistit, co za problémy stojí. Co jejího partnera trápí a proč se chová tak odtažitě. „Žena se musí muže ptát, co se děje. A musí být také připravená slyšet pravdu, ať už je jakákoli," radí psycholožka Katarína Lomská Filasová. Přesný návod, jak muže rozmluvit, samozřejmě neexistuje, ale pomoci může následující:

  • Nenechte se odbýt – Pokud vás neslyší, případně to předstírá, otázku zopakujte. Klidně mu mírným hlasem řekněte, že jeho nezájem vás zraňuje a není to vůči vám slušné. Je váš muž a vy chcete vědět, co ho trápí.
  • Tlumte emoce – Nenadávejte mu, nevyčítejte, nevytahujte staré křivdy a neplačte. Rozumně a klidně mu vysvětlete, že jste partneři, tudíž byste spolu měli vše řešit společně, ať už jde o jakkoli nepříjemnou situaci.
  • Nedělejte ze sebe chudinku – Nesnažte se hrát na jeho city a nedělejte ze sebe oběť. Tvařte se sebevědomě a trvejte na svém. Jednoznačně mu dejte najevo, že on vám stojí za to, abyste ho vyslechla, a vy byste mu měla stát za to, aby se vám svěřil. Pokud tomu tak není, nemá váš vztah šanci.
  • Nevyvracejte mu jeho názor – Když už se váš partner rozmluví, skutečně ho poslouchejte. Neodbývejte jeho pocity a nerozmlouvejte mu je. „Když se třeba dozvíte, že má strach z vyhazovu, věta typu ,neblbni, tebe přece nevyhodí', není vůbec vhodná. V tu chvíli si muž řekne, že měl raději mlčet. Nezpochybňujte, co vám říká,“ radí psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti. Naopak se ptejte dál, chtějte vědět podrobnosti, představte si ten nejhorší scénář a navrhněte případné řešení. Musí pochopit, že budete vždy na jeho straně!
Foto: Thinkstock

Zkuste se nepoddat smutkuFoto: Thinkstock

Nedělejte služku, muži o to nestojí

Muži jednoduše touží po rovnocenné partnerce, ženě, na kterou se mohou spolehnout, nikoli po služce či hospodyni. Proto je postup Markéty, která svému muži vyváří, podstrojuje a posluhuje, spíš na škodu. „Extrémní konání v sobě vždy nese něco nezdravého. A taková snaha vyhovět partnerovi za všech okolností a ve všem, na co si jen vzpomene, snadno vede k tomu, že se stane samozřejmostí, kterou není nutné ocenit a jež ztrácí na své hodnotě. Není třeba ji opětovat,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Tip redakce:Více se o tom dočtete v článku Muži chtějí partnerku, ne služku!.

Pokud o vás partner ztratil zájem z tohoto důvodu, chce to trochu jinou strategii. „Žádné hromady nažehleného prádla, ale vyrazte třeba na běžky. Nechce se mu? To je sice škoda, ale nakonec to nevadí, vy se nějak zařídíte a nějakou společnost si jistě najdete,“ radí Katarína Lomská Filasová. Nejspíš váš partner začne přemýšlet, o jaké společnosti to mluvíte, a své stanovisko k běžkování dost možná přehodnotí. O to jde. Zvedněte ho z gauče a začněte si opět společně užívat!

Tip redakce:Nezapomínejte na to, že i občasné a krátkodobé odloučení vztahu prospívá. Přesvědčí vás o tom článek Muži vs. ženy: Takhle si užívají slaměné vdovství.

Zažily jste něco podobného? Také se o vás přestal partner zajímat?

Reklama

Načítám