Hlavní obsah

Bramborový koláč s rozmarýnem

Hodnocení:
(96)
Foto: Marcel Rozhoň
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Blesková večeře, při které nikoho neošidíte? Pokud máte v zásobě listové těsto, během chvilky budete mít hotovo a všichni si pochutnají!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 300 g brambor
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Česnek oloupejte a prolisujte. Do misky nalijte olej, přidejte česnek a promíchejte. Lístky rozmarýnu otrhejte.

Krok 2: Listové těsto položte na plech i s pečicím papírem, v němž bylo zabalené, a okraje trochu zahněte dovnitř. Na těsto vyskládejte plátky brambor. Potřete je ochuceným olejem, osolte, opepřete a nakonec posypte rozmarýnem. 

Krok 3: Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Koláč vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte ho přibližně 20 minut. Nechte trošku vychladnout, nakrájejte a ihned podávejte. 

Tip: Pro výraznější chuť můžete před pečením přidat na brambory pár vidličkou rozmačkaných ančoviček. A jestli máte rádi slané koláče z kynutého těsta, upečte si vyhlášený ligurský koláč s ančovičkami a cibulí.

Chutnají vám slané koláče? Zkuste slaný koláč s karamelizovaným česnekem z křehkého těsta, nebo pizzu s olivami a cibulí z kynutého těsta anebo třeba polentový koláč se špenátem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama