Hlavní obsah
2,9
(122)
Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Blesková večeře, při které nikoho neošidíte? Pokud máte v zásobě listové těsto, během chvilky budete mít hotovo a všichni si pochutnají!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 balení listového těsta
  • 300 g brambor
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Česnek oloupejte a prolisujte. Do misky nalijte olej, přidejte česnek a promíchejte. Lístky rozmarýnu otrhejte.

02.

Listové těsto položte na plech i s pečicím papírem, v němž bylo zabalené, a okraje trochu zahněte dovnitř. Na těsto vyskládejte plátky brambor. Potřete je ochuceným olejem, osolte, opepřete a nakonec posypte rozmarýnem. 

03.

Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Koláč vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte ho přibližně 20 minut. Nechte trošku vychladnout, nakrájejte a ihned podávejte. 

Tip: Pro výraznější chuť můžete před pečením přidat na brambory pár vidličkou rozmačkaných ančoviček. A jestli máte rádi slané koláče z kynutého těsta, upečte si vyhlášený ligurský koláč s ančovičkami a cibulí.

Chutnají vám slané koláče? Zkuste slaný koláč s karamelizovaným česnekem z křehkého těsta, nebo pizzu s olivami a cibulí z kynutého těsta anebo třeba polentový koláč se špenátem.

Reklama

Načítám