Hlavní obsah

Pro budoucí maminky: Jak vybrat přebalovací pult?

Foto: Geuther

Přebalovací pult je velmi užitečnou pomůckou pro maminky (i tatínky)Foto: Geuther

Reklama

Čekáte své první miminko a právě přemýšlíte, co všechno budete potřebovat a jak zařídíte dětský pokoj? Pak se jistě na vašem pomyslném seznamu objevil i přebalovací pult. A my vám přinášíme pár tipů na takzvané multifunkční přebalovací pulty, které toho umí víc, než si myslíte!

Článek

V první řadě byste si měli určit místo, kde bude nejvhodnější vaše miminko přebalovat. Nabízí se koupelna, chodba vedle koupelny, dětský pokoj, ložnice, kde s vámi miminko bude možná v prvních měsících spát, ale i obývák. Vždyť jsou případy, kdy poslouží k přebalení klidně i obyčejná postel nebo kuchyňská linka. Ovšem, pokud chcete mít tento prostor vyhrazený, je dobré si pořídit speciální pult.

Když je málo místa

Řešíte-li však nedostatek prostoru, váš „přebalovák“ by neměl zabírat v bytě moc místa. Pro takovou příležitost se hodí skládací pulty, které hravě schováte za dveře nebo za skříň. Můžete je ale často také využít jako druhý pult, který uplatníte například v prvních měsících po narození děťátka, jež nebudete chtít přenášet z koupelny až do dětského pokoje, ale v klidu si ho zavinete v teple koupelny nebo v její blízkosti.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva dolů): Brevi 3199 Kč, IKEA 1290 Kč, Geuther 2330 KčFoto: archiv firem

U skládacích přebalovacích stolů jistě oceníte protiskluzové násadky na nožičkách pro větší stabilitu a také postranní kapsy navíc, které například najdete u pultu Spoling z IKEA za 1290 korun. Pokud vám však prostor nedovolí ani skládací pult a vy jste rozhodnuti přebalovat na pračce, jak to dělávali často naši rodiče, doporučujeme alespoň praktickou podložku se síťkou z obchodního řetězce Kika za 449 korun.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Brevi 2000 Kč, Kika 449 KčFoto: archiv firem

Plastové i s koupáním? Ne, díky!

Podobnou službu vám udělají rovněž lehké plastové stolky s mnoha poličkami a přihrádkami pro všechny hygienické potřeby, které se k přebalování používají. Jejich nespornou výhodou jsou kolečka, která se dají zabrzdit, aby vám prcek při přebalování někam neodjel, ale především poslouží k případnému přemístění po bytě. A příznivá bývá i cena. Začíná zhruba na dvou tisících.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Geuther 5070 Kč, Kika 2690 KčFoto: archiv firem

Tyto pulty někdy obsahují navíc malou vaničku, jež by měla sloužit ke koupání miminka. Často se ale ve svém okolí sama setkávám s názorem, že vanička bývá dost malá, a tak ji maminky příliš nevyužívají. Stejně tomu bylo i u mé kamarádky Lucky: „Přišlo mi, že vanička je „na dvě věci" hlavně proto, že bych v ní musela syna vykoupat, při tom ho držet jednou rukou, tou druhou ho umýt, pak si ho vzít do náručí a přitom zabalit do ručníku, sklopit nejprve pult a na něj ho položit. Tenhle systém mi nevyhovoval.“

Ideální varianta do pokoje? Komoda 2 v 1

Připravujete pro vaši ratolest samostatný pokoj? Pak určitě využijte přebalovací komody, které postupem času hravě přestavíte na obyčejnou skříňku. „Naše firma nabízí klasické pulty určené výhradně do pokojů. Jeden se skládá právě z přední skříňky, zadních otevřených polic a přebalovací desky, kterou lze spolu s policemi následně odmontovat, a druhý je součástí takzvané rostoucí postýlky,“ říká Marie Vaníčková o nábytku Čilek. Dalším plus těchto komod je, že k nim často pořídíte celý pokojíček sladěný ve stejném designu. Můžete tak zakoupit celou sérii se skříňkou alias pultem, šatní skříní a postýlkou. Laminátové komody vás budou stát od 3000 korun výš, ale počítejte s tím, že za dřevo si tak o dva tisíce připlatíte.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): IKEA 3990 Kč, Kika 6990 KčFoto: archiv firem

I já jsem pořizovala před dvěma lety laminátovou přebalovací komodu a přiznám se, že dnes na ni nedám dopustit. Vybrala jsem si ji hlavně proto, abych se nemusela tolik ohýbat a abych využila úložný prostor. V té době jsem navíc ani netušila, jak moc mi bude prostorný pult nápomocný, když jsem s dcerou musela cvičit až do jejího roku Vojtovu metodu. Je dobré však počítat s tím, že takovýto „přebalovák“ nebudete nikam přesouvat, protože je hodně bytelný a zabere v pokoji přece jen kousek místa. Na výběr je nepřeberné množství variant, ale zda si zvolíte tu s poličkami, šuplíky nebo se zabudovanou vaničkou, si musíte opravdu promyslet sami.

Foto: hezkydetskynabytek.cz

Na foto: Čilek 14 990 KčFoto: hezkydetskynabytek.cz

Porsche mezi „přebalováky“: Designové lehátko na zeď

Další možností, kam s přebalovacím pultem, je libovolný kousek vaší zdi. Závěsné systémy tak umístíte do libovolné optimální polohy a výšky, která vám nejvíce vyhovuje, a v případě zaklapnutí vám nebudou nikde překážet. Odpadá i problém s přesouváním a vytíráním pod ním. Všechny potřebné věci k péči o miminko máte navíc před sebou a nemusíte se pro ně ohýbat někam do šuplíků a dolních přihrádek.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): IKEA 1690 Kč, Geuther 5760 KčFoto: archiv firem

Jejich omezením může být u některých kousků pouze nosnost. A tak se nezapomeňte podívat, zda je maximální zátěž do 15 nebo do 25 kilogramů. Možná na nich totiž budete chtít vaši ratolest přebalovat nebo oblékat ještě ve dvou až třech letech, a některým dětem by už nemusely desky stačit. To si ale samozřejmě na začátku při výběru málokterý rodič uvědomí.

A na kolik tyto modely přijdou? Za obyčejný ocelový z IKEA zaplatíte 1690 korun, ale za dřevěný od 5000 korun víc. Pěkný designový kousek švédské značky byBO design však vyjde i na 10 000 korun. „Cena je vyšší, protože přebalovací pult Nathi je vyroben z nejkvalitnějších bukových dýh, které se tvarují pomocí vysokých tlaků a teplot. Každý kus je originál, prostě porsche mezi nábytkem. Tento nadčasový výrobek je použitelný po několik generací, nebo ho maminka prodá dál na internetovém bazaru,“ vysvětluje Pavel Navrátil, jednatel společnosti pana s. r. o., která na našem trhu byBo design prodává.

Foto: pana.cz

Na foto: vše byBO design 9890 KčFoto: pana.cz

A který přebalovací pult vyhovuje vám? Poraďte v diskusi nastávajícím maminkám, co jste na nich nejvíce ocenily!

Reklama

Související témata:

Načítám