Hlavní obsah

Super novinka v kosmetice: BB krémy!

Foto: Isifa

Jeden nátěr nahradí pět různých produktů – no nezní to slibně?Foto: Isifa

Reklama

Toužíte po miminkovsky hladké pleti, která bude doslova zářit zdravím? Zkuste BB krém. Že vám tenhle pojem vůbec nic neříká? Je nejvyšší čas na malé zaškolení. „Bíbíčka“ jsou totiž konečně k dostání i u nás. A dokážou prý nahradit až pět různých produktů!

Článek

BB krém zvládne zastoupit hydratační krém, rozjasňovač, umí sjednotit barvu pleti, zakrýt drobné nedokonalosti, a navíc chrání před slunečním zářením. Některé přípravky ke všemu zvládají boj s pigmentovými skvrnami nebo obsahují anti-age přísady, díky kterým bude vaše tvářička déle bez vrásek.

Novinka? Spíš comeback

I když to tak může vypadat, „bíbí“ krémy ve skutečnosti nejsou žádnou novinkou. Narodily se v padesátých letech v Německu a původně sloužily ke zklidnění pokožky po větších kosmetických zákrocích nebo laserových operacích. Říkalo se jim „blemish balm“ (blemish = skvrnka, vada/ balm = balzám, mast – odtud zkratka BB), a nejen že ulevovaly zcitlivělé pleti, ale zároveň i kryly drobné jizvičky a zarudnutí.

BB mánie odstartovala v Asii

Přestože byl BB krém vyvinut v Německu, největší obliby se dočkal zhruba před pěti lety v Jižní Koreji. Asijky jsou proslulé nejen svou dokonalou pletí, ale především také puntičkářsky důslednou péčí, kdy na pokožku běžně nanášejí až deset různých kosmetických přípravků. Není divu, že je výrobek, který sliboval rovnou několik kroků v jednom, tak okouzlil.

Foto: Isifa

Lavina BB krémů odstartovala v Jižní Koreji. Přispěla k ní mimo jiné i herečka Jeon Ji-hyun. Pletí, jakou má ona, by snad nepohrdla žádná ženaFoto: Isifa

Hotový boom BB krémů ale způsobila korejská herečka Jeon Ji-hyun svým prohlášením, že právě BB vděčí za svou ukázkovou pleť. BB mánie se brzy rozšířila nejen po celé Jižní Koreji, ale i po ostatních asijských zemích. Úspěch krémů byl tak velký, že s podobným konceptem brzy přišly i velké kosmetické firmy. Dnes slaví krémy úspěchy i v USA a Evropě a pomalu se dostávají na náš trh.

Od ledna u nás BB krém prodává značka Garnier, v zahraničí je má například i Maybelline nebo MAC, ale ty je u nás zatím nedistribuují. Sehnat je nicméně můžete v e-shopech, například od Skin79, 3LAB nebo Synergyage.

Ani krém, ani make-up

Ptáte se, co je na nich vlastně tak výjimečného? BB krémy vlastně kombinují účinky krému a make-upu. Možná vám na mysli vyvstaly tónovací krémy a ano, „bíbíčka“ by se k nim nejspíše daly přirovnat. BB krémy ale slibují lepší krytí, dokonalou péči, rozjasňující účinky a v neposlední řadě také mívají ochranný faktor, což je pro pokožku velké plus.

„Právě tento fakt hodnotím velice pozitivně, chránit pleť před účinky slunečního záření a to nejen v létě, jak jsme zvyklé, ale i zimě, je to nelepší, co pro pokožku můžeme udělat. Líbí se mi myšlenka propojení pečujícího krému a make-upu, mnoho žen se totiž ráno zkrášluje bez toho, aby pokožku nejprve ošetřily hydratačním krémem," komentuje novinku dermatoložka Hana Píchková. Většina BB krémů, které pochází z Asie, má také bělicí účinky. A právě tato multifunkčnost je „vyvyšuje" nad ostatní typy krémů.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): BB Cream Garnier 199 Kč, Dream Girls BB Skin79 – 590 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lovely Girl BB Cream Skin79 – 590 Kč, Brilliant Finish BB Essential Entia 550 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): BB Cream Perfectionist Synergyage 752 Kč, Perfect BB 3LAB 1255 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): BB Beauty Balm MAC 700 Kč, Super BB Skin79 – 490 KčFoto: archiv firem

Kdo si BB oblíbí?

Blemish Balm je zkrátka multifunkční a určitě se ve vaší kosmetické sbírce neztratí. Nejvíce ho ocení dámy, které nemají rády hutné make-upy a dávají přednost zmiňovaným tónovacím krémům. BB krém působí přirozeně a je lehoučký, takže ho na pleti téměř necítíte. Samozřejmě záleží na konkrétním výrobku, ale pokud máte s pokožkou větší problémy, budete muset pravděpodobně do hry zapojit ještě další pomocníky (podívejte se na video Nedokonalosti pleti? Kouzlete s korektorem!).

Přestože jsou krémy tónované a s drobnými nerovnostmi si poradí, s krycími make-upy a kvalitními korektory se zatím zcela srovnávat nedají. Vyhovovat by nemusely ani majitelkám mastné pleti, které potřebují tvář zmatnit.

Máte s BB krémy zkušenosti, nebo se na jejich zkoušení teprve chystáte? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám