Hlavní obsah

Šetříte? Upečte báječné moučníky za pár kaček!

Foto: Mona Martinů

I za pár korun si můžete pochutnat na sladkém!Foto: Mona Martinů

Reklama

Vyčerpaly vás svátky fyzicky, ale i finančně? Své odpolední kávy s moučníkem se v rámci akce „utahování opasků“ nemusíte vzdávat. Ukážeme vám, jaké dobroty lze upéct za pár kaček!

Článek

Bábovka, buchta na plech a koláč s kompotovaným ovocem. To vás dneska čeká! Každý z moučníků chutná báječně, a přitom moc nestojí. Nezklamou vás, a totéž platí o zbytku rodiny nebo o návštěvě.

Vláčná limetková bábovka s jogurtem

Na bábovkovou formu potřebujete: 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 200 g bílého jogurtu, 3 vejce, 1 limetku, 180 ml oleje, máslo a strouhaný kokos na vymazání formy

Foto: Mona Martinů

Limetková bábovka vám připomene létoFoto: Mona Martinů

Postup:Pokud nemáte rádi vyloženě „dusivky“, pusťte se do této bábovky, která voní po citrusech a je vláčná díky jogurtu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. Do mísy nalejte jogurt, přidejte vejce, olej, přisypte oba cukry a krátce ručním šlehačem zašlehejte.

Pak doplňte hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujte. Až nakonec do těsta rychle vmíchejte nastrouhanou citrusovou kůru i šťávu z této limetky. Na nic nečekejte, nalejte těsto do formy a dejte péct na 45 až 50 minut. Limetka totiž rychle reaguje s kypřicím práškem, a kdyby těsto dlouho stálo, nemuselo by vám v troubě vyběhnout.

Sečteno podtrženo:Bábovka nás vyšla na 50 Kč.

V čem jsme pekli: V krásné keramické formě Mynte s béžovou glazurou. Když v ní zrovna nepečete, může zdobit linku nebo jinou část kuchyně. Momentálně je bohužel vyprodaná, za týden ji ale opět najdete v naší rubrice Nákupy.

Foto: Archiv firem

Další krásné formy na bábovku? Stačí si jen vybrat!Foto: Archiv firem

Kynutý koláč s kompotem

Na 1 plech potřebujete:300 g hladké mouky, 150 ml mléka, 40 ml rostlinného oleje, 25 g cukru krupice, ½ lžičky soli, 1 vejce, 42 g čerstvých kvasnic. Na náplň:250 g polotučného měkkého tvarohu, 1 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 2 plechovky mandarinkového kompotu. Na drobenku: 70 g hrubé mouky, 70 g másla, 70 g cukru moučka

Foto: Mona Martinů

Koláč můžete rozprostřít po plechu nebo jím naplnit formuFoto: Mona Martinů

Postup:Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a kvasnice. Přilejte je k mouce, oleji, soli a vejci a v robotu vypracujte nadýchané jemné těsto. To nechte asi 30 minut kynout, vždy po 10 minutách ho vařečkou propracujte. Poté ho vyválejte a vyložte jím plech vystlaný pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pak smíchejte tvaroh s cukrem a vejcem a náplň rozprostřete po základu. Poklaďte koláč přecezenými mandarinkami a posypte drobenkou, kterou jste vyrobili z uvedených surovin. Pečte asi 35 minut.

Sečteno podtrženo:Mandarinky jsme vychytali v akci, uvedená dávka koláče nás vyšla na 70 Kč.

V čem jsme pekli:Dávku těsta jsme rozdělili do dvou silikonových květinových forem. Pokud by na vrchu nebyla drobenka, nerozmýšleli bychom se dlouho a koláč obrátili. Zespoda totiž vypadal díky vzoru báječně.

Dvoubarevná buchta na plech

Na 1 plech potřebujete:4 vejce, 340 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 200 ml oleje, 200 ml vody, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa, pečicí papír

Foto: Mona Martinů

Litá buchta na plech. Nic snazšího neexistuje!Foto: Mona Martinů

Postup:Troubu předehřejte na 180 stupňů. Celá vejce vyšlehejte s oběma cukry, doplňte olej, vodu, mléko i mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké lité těsto. Asi čtyři pětiny dávky rozlejte na plech s pečicím papírem, do zbytku přimíchejte kakao a naneste ho lžící na světlý základ. Pečte 25 minut.

Sečteno podtrženo:Pekli jsme z poloviční dávky, celá by nás ale stála přibližně 45 Kč.

V čem jsme pekli:V silikonové formě, kterou ocení ti, kdo pečou rádi, ale pro málo strávníků. Má totiž velikost zhruba poloviny plechu. A je silikonová, takže pečicí papír není třeba.

A jaké levné moučníky vedou u vás? Podělte se o ně!

Reklama

Načítám