Hlavní obsah

Jak zvládnout štědrovečerní večeři s rozhádanou rodinou?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Chcete si užít při štědrovečerní večeři klid? Víme, jak na to!Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znepřátelené rodiny, staré sváry, nezapomenuté křivdy, antipatie mezi příbuznými – zkrátka dusno. Už teď se děsíte, aby letošní slavnostní večeře proběhla v klidu? Mějte v rukávu krizový manuál!

Článek

Vánoce jsou tady. Mnozí je tráví s rodinou a přáteli, což může být příčinou radosti, ale i podráždění, trápení a nedorozumění. Co tedy dělat, aby u štědrovečerní večeře zavládla pohoda? Senior koučka a mentorka Hana Wolf ze Školy pro ženy a Pure Clinic Praha doporučuje následujících pět fíglů.

1. Odhoďte ego

„Pokud situace ve vaší rodině není ideální, zlobíte se na sebe a jste na válečné stezce, zamyslete se nad tím, jestli vám tohle všechno skutečně stojí za to,“ popisuje odbornice s tím, že život je příliš krátký na to, abychom se museli dostávat do krajních situací a pocitů. Zkuste tedy alespoň na Vánoce odhodit své ego a otevřít své srdce.

2. Dejte citlivá témata stranou

Chcete-li mít na Vánoce klid, zapomeňte na choulostivá témata, která jen probouzí oheň. „Namísto toho se věnujte oblastem, která jsou společná, radostná a budují blízkost. Bavte se o tom, co vás baví, užívejte si sváteční atmosféru a nepodléhejte nepříjemným pocitům,“ dál radí Hana Wolf. A co s chronickými „prudiči“?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Zkuste se vyhnout jakémukoli konfliktnímu tématuFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Nechte emoce druhým

Je-li někdo druhý v zajetí emocí, které nejsou příjemné, nedostávejte se na jeho vlnu. Nechte je člověku, který je prožívá. Pokud se kdosi vědomě rozhodne, že i v tento sváteční čas stráví ve spárech svých starých struktur, bude nepříjemný, podrážděný a vzteklý, vy s tím nic neuděláte. Podle koučky jediné, co můžete, je ohradit se, že takto ne. Mimochodem, v prostředí, které je vám nepříjemné, nemusíte zůstávat.

4. Dýchejte

„Jestliže se ocitnete v situaci, která je vám nepříjemná, více než cokoli pomáhá hluboký nádech a výdech. A ne jeden. Začněte, tím se uklidníte, a situace najednou nebude tak horká, jak vypadá. Hlavně si navodíte vnitřní klid, což vám pomůže překonat nelehké chvíle,“ ještě doporučuje Hana Wolf. Rozhodně je to lepší způsob, než do sebe „kopnout“ panáčka na uklidnění. Proč?

5. Myslete na to, co jíte a pijete

Všechno souvisí se vším. Svátky jsou obdobím přejídání, což je také mnohdy zrádné. Koučka varuje, že pokud situace ve vaší rodině není ideální, a vy se navíc přejídáte těžkým a smaženým jídlem – a pak to ještě zapijete alkoholem, dostáváte do sebe potravu, která ve vás působí jako nálož časované bomby.

„Všechna tato jídla přetěžují játra a jsou ideálním sídlem emocí hněvu a vzteku. Pokud tedy můžete, zkuste odlehčit svému trávení, takže se obecně budete cítit lépe,“ uzavírá Hana Wolf. A co dalšího můžete pro klid svůj i ostatních udělat? I sexuoložka a párová terapeutka Laura Berman z Chicaga má pro podobné situace pár vychytávek.

Foto: Anchiy, Shutterstock.com

Pozor na větší množství alkoholu, jitří emoce!Foto: Anchiy, Shutterstock.com

Moudřejší a připravenější vyhrává

Podle ní lze změnit energii v místnosti tím, že si budete opakovat svoje pozitivní záměry, tedy to, co chcete, aby se stalo. „Dnes si to užiji. Budu se bavit.“

„Vhodnou volbou je též naladění se cestou na místo určení. Zkuste meditaci, zvukový klip. A pusťte si ho do sluchátek, zatímco balíte nebo dokončujete přípravu jídla. To vám pomůže spojit se se svým vnitřním já. Zharmonizujete se,“ popisuje odbornice na svém blogu a dodává, že cítit hněv nebo jinou zápornou emoci je sice v pořádku, ale to neznamená, že na ní budete v tak výjimečnou chvíli lpět.

„Spíš proveďte něco jako restart vděčnosti. Poděkujte i za příbuzného, který vás rozčílil. Díky němu zase máte o zkušenost navíc. S tímto přístupem se sváteční chvíle a vlastně i celý život stanou mnohem snadněji zvládnutelné,“ uzavírá Laura Berman.

A jak rodinná dramata řešíte vy? Zvládáte je s klidem?

Reklama

Načítám