Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva skvostné moučníky s hruškami

Foto: Mona Martinů

Lahodné hrušky ve dvou báječných moučnících – nebudete vědět, který upéct dřív!Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrušky jsou krásně jemné ovoce, které je do moučníků a dezertů jako dělané. Nevíte, jak s nimi naložit? Upečte si malé štrúdly nebo lahodný koláč!

Článek

Hrušky jsou hodně sladké, a tak mají tu výhodu, že k nim nemusíte přidávat příliš mnoho cukru nebo jiných sladidel. V moučnících chutnají nepřekonatelně, důkazem je třeba tenhle koláč nebo tři hruškové moučníky, které nemají chybu. Jana a Michal se dnes utkali v hruškovém souboji a bylo to opravdu těsné. Jana upekla jemné taštičky z listového těsta, Michal zase krásně voňavý koláč. Kdo byl nakonec lepší?

(Pod)zimní taštičky podle Jany

Na 10 taštiček potřebujete: 500 g chlazeného listového těsta, 3 hrsti nadrcených sušených hrušek, 10 vyloupaných nasekaných vlašských ořechů, 1 vajíčko na potření, moučkový cukr na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Mini štrúdly jsou akorát sladké. Naplnit je sušenými hruškami je velice rafinované a chutné!Foto: Mona Martinů

Postup: Jana neměla hrušky zcela dokonale usušené, tak je nadrtila v elektrickém drtiči a smíchala s nasekanými ořechy. Touto směsí naplňte vykrájené čtverce z rozváleného listového těsta a tvořte jakési „štrúdlíčky“ nebo kapsy. Potřete je rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 180 stupňů asi na 15 minut. Na závěr je posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Michalův hruškový koláč

Na 1 koláč o průměru 26 cm potřebujete:1 balení křehkého těsta, 7 hrušek, šťávu z jednoho citronu, 150 g tmavého cukru, lžíci skořice, špetku muškátového květu, 2 lžíce bramborového škrobu, fazole na pečení

Foto: Mona Martinů

Milujete klasiku v podobě vláčného extra ovocného koláče? Tak to upečte ten Michalův!Foto: Mona Martinů

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Hrušky oloupejte, nakrájejte na kostky, dejte do hrnce, zalejte je vodou tak, aby byly ponořené, a základ přiveďte k varu. Asi po 10 minutách do směsi přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový květ a bramborový škrob. Krátce ještě povařte, aby náplň zhoustla, a poté ji odstavte z plotny. Koláčovou formu vystelte rozváleným křehkým těstem, posypte ho fazolemi a dejte na 15 minut předpéct. Pak fazole odstraňte, koláč naplňte směsí (případně ozdobte mřížkou z těsta) a vraťte ho do trouby - na asi 35 minut.

Jaké hruškové moučníky pečete doma vy?

Související témata:

Načítám