Hlavní obsah

Souboj receptů: Nejlepší vyprošťováky

Foto: Petr Makovička

Rána po večírku bývají těžká, ale naše recepty vás zaručeně postaví na nohy!Foto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste už někdy zápasili s kocovinou, tak dobře víte, že některé osvědčené recepty na její vyléčení jsou prostě k nezaplacení. Každému pomáhá něco jiného, jedna věc je ale jistá: musíte se, opravdu se musíte najíst. A to nejen večer před pitím, ale i ráno. Co vás tedy ráno postaví na nohy podle naší redakce?

Článek

Někdo nedá dopustit na sklenici mléka, někdo na sklenici ledové koly a jiný na pořádnou dávku tabletek proti bolesti. Pochopitelně je lepší se kocoviny úplně vyvarovat, z vlastní zkušenosti ale většina lidí ví, že obzvlášť na Silvestra se to prostě občas nepodaří. Svoje zkušenosti s kocovinou mají i Jana, Magda a Kamila, které se s vámi podělily o svoje tajné vyprošťovákové polévky.

Bramboro-houbovo-cibulovo-česnečka podle Kamilina exmanžela :-)

Na 4 porce potřebujete: hrst sušených hub, 4 větší brambory, 15 dkg uzené krkovičky, dvě středně velké cibule pokrájené na proužky, 4 stroužky česneku, kousek másla, asi 1 litr vepřového vývaru, pepř, sůl, kmín, majoránku, tři bobkové listy a případně strouhaný sýr.

Foto: Petr Makovička

Na tento recept nedá Kamila dopustit :-)Foto: Petr Makovička

Postup: „Tuhle polévku vymyslel můj exmanžel. A jak už to u mužů bývá – prostě naházel do hrnce všechno, co mu chutná, a bylo to skvělé. Já ji nikdy tak dobrou neuvařím, ale snažila jsem se… Vyprostí vás spolehlivě, což může potvrdit řada mých kamarádů :-).

V hrnci rozehřejte máslo a přihoďte cibuli. Chvíli pokračujte, jako kdybyste vařili cibulačku – na mírnějším plameni míchejte a míchejte aspoň 10 minut. Pak přidejte houby (které jste předem spařili v horké vodě), brambory pokrájené na kostičky a krkovici taktéž pokrájenou na kostičky. Přilijte vepřový vývar – já používám koncentrovaný od Marks Jednak je moc dobrý, jednak si snadno zvolíte, jak moc silný ho chcete. Když máte pocit, že je polévka slabá, prostě přidáte lžičku koncentrátu. Pořádně promíchejte, přidejte koření, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut – dokud brambory nezměknou. Vyndejte bobkové listy a dosolte či dopepřete dle chuti. Na závěr můžete přidat strouhaný sýr, na který jsem bohužel při nákupu ingrediencí zapomněla, a můžete začít svolávat opilce!“

Janin hovězí vývar s knedlíčky

Na 6 porcí potřebujete: 700 g hovězích kostí (já ji dělám ze žeber), 2 litry vody, 3 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru, 1 malou kedlubnu, 2 malé cibulky, 5 stroužků česneku, celerovou a petrželovou nať a libeček (já si všechno troje každý podzim omyté a nasekané zamrazuji, dobře vám ale poslouží i směs polévkové byliny, ta se dá koupit sušená i čerstvá), véélkou hrst majoránky, 2 hrsti polévkových nudlí (nejlepší kupované jsou ty v modrých sáčcích z Kauflandu) sůl a podle chuti i trochu pepře. Na knedlíčky potřebujete 100 g hovězích jater nebo už hotové játrové zavářky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci majoránky a 1 žloutek.

Foto: Petr Makovička

Knedlíčkovka je opravdové pohlazeníFoto: Petr Makovička

Postup: „Poctivý hovězí vývar dokáže člověka vyléčit ze začínajícího nachlazení a pomůže při bolení žaludku, tak proč by nepomohl při kocovině?! Akorát si jej radši připravte den předem, ať ho jako léčivý přípravek stačí jen ohřát.

Aby byl vývar opravdu poctivý, dá to trochu práce – i když ne tolik, jak to délkou receptu vypadá! Kosti na polévku vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a následně stáhněte plamen na minimum, aby polévka jen lehce probublávala. Tímto způsobem kosti vařte aspoň dvě hodiny, dokud nebude maso úplně měkké a kosti dokonale vyvařené. Někdo vaří se solí a jiným kořením už kosti, já mám ale tři domácí mazlíčky, a polévku tudíž vařím vždy nekořeněnou, aby si pes pochutnal na kostech a kočky na kousku masa. Když je hotovo (a chce to opravdu aspoň dvě hodiny!), kosti vyndejte a nechte vychladnout.

Mezitím do polévky vložte všechnu očištěnou zeleninu (stroužky česneku i cibulky také vcelku!), pomalu ji vařte asi 15–20 minut doměkka a připravte si knedlíčky. Namletá játra nebo kupovanou zavářku vložte do misky, přidejte prolisovaný česnek, žloutek a majoránku a vše promíchejte. Takřka do měkka uvařenou zeleninu vyjměte, nechte trochu zchladnout a spolu s masem z kostí ji nakrájejte na malé kostičky. Výjimku tvoří jen česnek a cibulka, které nechte v polévce jednoduše v kuse, větší cibulky můžete rozkrojit na poloviny.

Polévku opět přiveďte k varu a po lžičkách do ní vkládejte játrovou zavářku – vytvoří se tak knedlíčky. Do vývaru vhoďte nudle, celerovou a petrželovou nať, libeček a majoránku, přidejte asi 1,5 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře, pokrájenou zeleninu a maso a vše ještě asi 3 minuty vařte. Uvidíte, že bude všem chutnat!“

Magdina česnečka

Na 4 porce potřebujete: 1 l vody nebo vývaru, 10 stroužků česneku, 2 brambory, majoránka, 2 plátky chleba a 1 hermelín.

Foto: Petr Makovička

Česnečka je léty prověřený zázrakFoto: Petr Makovička

Postup: „Česnečka je klasika, kterou kocovinu léčí spousta lidí a mě taky nikdy nezklamala. Brambory oškrábejte a uvařte v osolené vodě. Když jsou měkké, část jich mírně rozšťouchejte, aby se polévka trochu zahustila, přidejte prolisovaný česnek a na závěr majoránku. Je lepší uvařit si ji den předem, česnek se rozleží a po mejdanu byste možná stejně nebyli schopni uvařit ani tohle. Ani v případě zoufalého bolehlavu ale nezapomeňte na opečené kostky chleba a jako bonus přidejte na kostičky nakrájený hermelín. Záchrana je zaručena!“

Recept na poctivou hospodskou česnečku krok za krokem najdete zde. A pokud si myslíte, že nejlepším vyprošťovákem je gulášovka, tajný recept po babičce najdete v tomto článku.

Co v krušném ránu postaví na nohy vás? Nebo se radši kocovinám mílovými kroky vyhýbáte? Podělte se o triky, jak „těžké ráno opilcovo“ co nejlépe překonat v diskusi pod článkem!

Načítám