Hlavní obsah

Test mrazených špenátů: Který je dobrý a přitom i levný?

Foto: Greta Blumajerová

Dnes jsme si posvítili na mrazené špenátové protlaky!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Máte rádi špenát? V obchodech najdete různé druhy, nejčastěji však zmrazený protlak. Zajímalo nás, jestli je to ještě špenát. Tedy ten, který má tak blahodárný vliv na zdraví. Nebo je to jen samá voda?

Článek

Nakoupili jsme šest různých špenátových protlaků, které jsme odvezli do laboratoře.

Výsledek testu opravdu překvapil. Všechny špenátové protlaky obsahují více než 92,6 % vody. Takže téměř samou vodu. Ovšem nejedná se o vodu přidanou!

Syrový špenát jako rostlina může obsahovat 90,5 % + 3,5 % vody. Ta je tedy přirozenou součástí této zeleniny. I když je ve zmrazeném protlaku vody hodně, nejde o klamání spotřebitele, protože ta ke špenátu prostě patří.

Zjistili jsme však, že všechny testované výrobky obsahují dusičnany, některé více, druhé méně. Žádný z nich ale nepřekročil limitní hodnoty, které jsou maximálně 2000 mg/kg. Ve všech špenátech bylo také nalezeno kadmium, ovšem opět ve velmi nízkých hodnotách, v žádném z výrobků nebyl překročený limit maximálně 0,20 mg/kg. Dobrou zprávou navíc je, že v testovaných špenátech byly jen minimální stopy rtuti a olova.

V senzorickém hodnocení jsme nemohli posoudit chuť, a to proto, že bychom nedosáhli srovnatelné tepelné úpravy. A tak jsme se zaměřili na vzhled a vůni.

Výslednou známku v testu tedy ovlivnil obsah dusičnanů, kadmia, vzhled a vůně a pochopitelně také cena. Tady jsou výsledky:

Clever Špenátový protlak hluboce zmrazený

Množství a cena: 450 g/7,90 Kč

Složení: špenát listový – protlak

Výrobce: AGRIMEX Vestec a. s.

Prodejce: Billa

Co ukázaly testy: Clever Špenátový protlak obsahuje 556 mg/kg dusičnanů, 92,60 % vody, 0,056 mg/kg kadmia. Byl druhý nejlepší v parametru celkový vzhled. Pozitivně byl hodnocen výskyt větších kousků špenátu a světle zelená barva. Vůně byla pro většinu hodnotitelů nevýrazná.

Naše hodnocení: Clever špenát získal dvojku. Obsahuje nejméně vody ze všech, má průměrné množství dusičnanů, stejně tak průměrné množství kadmia. V senzorickém hodnocení vzhledu dopadl velmi dobře, byl druhý nejlepší. O snížení známky se přičinilo kadmium, je sice také hluboko pod povoleným limitem, ale našly se v testu výrobky, které ho mají méně. Jedná se ale o nejlevnější výrobek (stejnou cenu mají ještě další dva). Takže dobrý špenátový protlak za vynikající cenu.

AGRO Jesenice Čerstvá sklizeň Špenát

Množství a cena: 450 g/12,90 Kč, značka Klasa

Složení: špenát (minimálně 95 %), bramborový škrob

Výrobce: Agro Jesenice u Prahy a. s.

Prodejce: Albert

Co ukázaly testy: Tento špenát obsahuje 1370 mg/kg dusičnanů, 94 % vody, 0,034 mg/kg kadmia. Výrobek byl v senzorickém hodnocení nejlepší v parametrech celkový vzhled a vůně. Vůně byla příjemná, špenátová. Pozitivně byl hodnocen výskyt větších kousků špenátu a světle zelená barva.

Naše hodnocení: Tento špenát si vysloužil dvojku. O stupeň nižší známku získal proto, že obsahuje více dusičnanů než ostatní výrobky. Zato kadmia obsahuje nejméně. Výrobce použil také bramborový škrob na zahuštění. Ten samozřejmě není nebezpečný, ale špenátový protlak se dá vyrobit i bez něj. I když vzhledově a vůní patří tento výrobek k nejlepším špenátům ze všech testovaných, přesto jsem mu museli známku snížit právě pro vyšší obsah dusičnanů.

Dione Špenát

Množství a cena: 450 g/17,50 Kč

Složení: špenát listový – protlak

Výrobce: AGRIMEX Vestec a. s.

Prodejce: Tesco

Co ukázaly testy: V Dione Špenátu naměřili v laboratořích 440 mg/kg dusičnanů, vody má 94 % a kadmia 0,034 mg/kg. Vůně tohoto výrobku byla méně výrazná. Negativně byla hodnocena tmavá barva a viditelné namrazení. Naopak pozitivní hodnocení si vysloužil výskyt kousků špenátu.

Naše hodnocení: Dione Špenát jsme ohodnotili trojkou. O průměrné hodnocení se přičinila senzorika, neuspěl ani ve vzhledu, ani ve vůni, a navíc patří k dražším výrobkům. Za tuto cenu bychom očekávali výrazně lepší výsledky. A tak hlavním pozitivem je nejnižší množství kadmia.

Mochov Špenát protlak

Množství a cena: 450 g/17,50 Kč, značka Klasa

Složení: špenát (minimálně 90 %), bramborový škrob

Výrobce: Ardo Austria Frost GmbH

Prodejce: Albert

Co ukázaly testy: U tohoto výrobku naměřili v laboratořích 266 mg/kg dusičnanů, 93,30 % vody, 0,042 mg/kg kadmia. Senzoricky dopadl tento špenát spolu se špenátem NOWACO nejhůře ze všech v parametru celkový vzhled. Důvodem byla příliš tmavá barva, častý výskyt žlutých částí a příliš homogenní vzhled. Vůně byla většinou hodnotitelů posouzena jako nevýrazná.

Naše hodnocení: Mochov špenát protlak si vysloužil trojku. Dva stupně mu ubralo senzorické hodnocení a poměrně vysoká cena. Je to velká škoda. Obsahem dusičnanů a procentuálním obsahem vody byl tento výrobek kandidátem na výbornou známku. I tady použil výrobce jako zahušťovadlo bramborový škrob, který sice nijak neškodí, ale je zbytečný.

NOWACO Špenát zmrazený

Množství a cena: 450 g/18,90 Kč

Složení: špenátový protlak

Výrobce: Ardo Austria Frost GmbH

Dovozce: Nowaco

Prodejce: Žabka

Co ukázaly testy: NOWACO Špenát zmrazený obsahuje 285 mg/kg dusičnanů, 93,6 % vody a 0,049 mg/kg kadmia. Tento výrobek byl v senzorickém hodnocení spolu se špenátem Mochov nejhorší v parametru celkový vzhled, ten byl příliš homogenní. Vůně byla posouzena jako nevýrazná.

Naše hodnocení: NOWACO Špenát zmrazený získal trojku. Opět je to škoda, protože obsahuje velmi nízké hodnoty dusičnanů, zato má o něco více kadmia. O horší známku se zasloužilo především senzorické hodnocení spolu se skutečností, že se jedná o nejdražší výrobek ze všech testovaných.

Vita star hluboce zmrazený špenátový protlak

Množství a cena: 450 g/7,90 Kč

Složení: špenátový protlak

Výrobce: Slovensko

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: V tomto špenátu bylo naměřeno 562 mg/kg dusičnanů, 93,30 % vody a 0,078 mg/kg kadmia. Výrobek byl druhý nejlepší v parametru vůně, která byla příjemná, ale jako u většiny špenátových protlaků méně výrazná. Negativně byl hodnocen příliš homogenní vzhled, tmavá barva, výskyt žlutých částí a viditelné namrazení.

Naše hodnocení: Také Vita star špenátový protlak dostal trojku. Má průměrný obsah dusičnanů, ale nejvyšší obsah kadmia. I když uspěl v hodnocení vůně, v parametru vzhled úplně propadl. K dobru jsme mu připsali ještě velmi nízkou cenu.

Kterou variantu kupujete vy? Nebo vůbec protlak nejíte a dáváte přednost jen špenátu listovému? Podělte se o zkušenosti v diskusi! A jestli vás zajímají naše testy, podívejte se na test sypaného müsli, uzených sýrů, levných jogurtů nebo třeba trvanlivého mléka!

Reklama

Související témata:
Kadmium

Načítám