Hlavní obsah

5 vět, které mohou zachránit váš vztah. Naučte se je

Foto: Merla, Shutterstock.com

Foto: Merla, Shutterstock.com

Partnerské vztahy jsou křehké. Jste dvě samostatné jednotky, které se ne vždy shodnou. Pokud spolu ale v takových chvílích neumíte mluvit, snadno ztroskotáte. Tohle jsou věty, které tomu mohou zabránit.

Článek

Když se rozhodnete s někým žít, je zcela přirozené, že budou přicházet situace, kdy budete na ostří nože a nebudete spolu souhlasit. Neznamená to ale, že byste se neměli rádi nebo že váš vztah za nic nestojí. Je přece normální, že každý z vás má své vlastní názory a touhy.

Zásadní je spíš to, jak spolu v takových chvílích umíte, či neumíte mluvit. Tohle je pět základních frází, které by v partnerské komunikaci rozhodně neměly chybět.

1. Poslouchám tě

Není nic horšího, než mít pocit, že vás ten druhý nevnímá a že je mu vlastně jedno, co říkáte. To pak přichází frustrace, pocit zmaru, vztek. A to není nic, co by napomáhalo příjemné vztahové atmosféře. „Proto je věta ‚Poslouchám tě‘ tak moc důležitá. Ujištění protějšku, že mu nasloucháte, ho uklidní,“ vysvětluje britská životní koučka Susanna Newsonen. Z hádky pak ani jeden neodchází uražený, nevyslyšený či s pocitem odmítnutí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vyjádřit zájem a ujistit partnera, že ho vnímáte, je důležitéFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Nesouhlasím s tebou, ale respektuji tě

Vzájemný respekt je klíčem ke spokojenému vztahu. V klidu tomu druhému říct, že ho respektujete, i když máte jiný názor, je o hodně lepší, než na něj křičet a snažit se ho umlátit argumenty. Ve vztahu přece nejde o vítězství, ale o schopnost se dohodnout. Hádkou ho jen zaženete do kouta, a o to víc bude trvat na svém. Naopak vyjádření respektu mu poskytne prostor danou věc řádně zvážit, případně i ustoupit. (8 pravidel, jak se hádat aneb Dejte si pozor na podpásovky)

3. Najděme způsob vyhovující oběma

Ano, řeč je o kompromisu. Bez něj se žádné soužití neobejde. „Samozřejmě je mnohem snazší o kompromisech mluvit, než je realizovat, ale už jen to, že to vyslovíte, pomáhá,“ tvrdí Susanna Newsonen v britském magazínu The Psychology Today. Je to totiž jasný pokus o nalezení společného řešení. Vytvoří prostor zjistit, co je pro koho z vás zásadní, přes co nejede vlak a kde naopak jsou možné ústupky. Tady je potřeba hlavně upřímnost.

„Čím více máte nasazené masky, tím větší je pravděpodobnost komunikačních nedorozumění. Pokud nesouhlasíte s druhým, učte se neobviňovat. Místo obviňování mluvte o sobě, svých pocitech, potřebách,“ dodává životní koučka Lucie Mucalová. Příklad? Já se v tomto necítím dobře, tohle mi ubližuje, mám na to jiný názor a budu ráda, když si sedneme a najdeme společné řešení. To je zlaté pravidlo komunikace.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Hledání kompromisu je alfou a omegou každého spokojeného vztahuFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. Děkuji

Děkuji, že jsi dnes uvařil večeři, já jsem vážně unavená. Díky, že jsi vyzvedla děti ze školky, moc mi pomohlo, že jsem mohl zůstat v práci déle. Děkuji, že jsi, protože jsem s tebou šťastný (šťastná). Vyjádření vděku nejen nad maličkostmi vytváří pozitivní atmosféru a oběma přináší pocit důležitosti a vědomí, že jsou milováni.

„Říkat, co na sobě máme rádi, poděkovat za určité činy, nebrat je automaticky, vztah posiluje,“ říká Lucie Mucalová. Negace, kritizování, ponižování a nekomunikace jsou vztahovými zabijáky.

5. Podporuji tvé sny

Každý má své sny a touhy, něco, co chce v životě zažít nebo dokázat. A mít v tomto směru podporu partnera, je velmi podstatné. Nemusíte snům svého protějšku rozumět, ani mu s nimi reálně pomáhat, stačí vyjádření čisté psychické podpory.

Jeden příklad za všechny: Váš muž je účetní, nikdy jste v něm neviděla žádné umělecké vlohy, přesto touží stát se spisovatelem. Nechápete to, ale přesto ho podpoříte: „Chceš být spisovatel? Tak piš.“ Nemusíte mu radit s příběhem, ani mu opravovat překlepy. Jen mu dáte prostor, aby na svém snu pracoval. Kdybyste mu řekli: „Proboha, kdybys radši opravil ten kapající kohoutek. Vždyť tohle stejně nikam nepovede,“ je to první krok ke konci vašeho vztahu.

Umět s lidmi správně mluvit, je základní krok ke štěstí a životní spokojenosti. Zjistěte, zda neděláte tyhle komunikační zlozvyky?

Reklama