Hlavní obsah
3,0
(254)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Tento poctivý, voňavý koláč je prostě báječný! Nevěříte? Vyzkoušejte.

50 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 180 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
Karamel
  • 70 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 120 ml smetany ke šlehání
Náplň
  • 700 g měkkého tvarohu
  • 3 ks vejce
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 3 ks hrušek
Ořechová drobenka
  • 80 g vlašských ořechů
  • 15 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 15 g hrubé mouky
  • 1/4 lžičky skořice
Článek

01.

Nejprve si připravte karamel. V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte cukr a za občasného míchání nechte zhnědnout. Přilijte smetanu – pozor, bude to prskat. Směs utvoří cucky, které je třeba rozpustit. Míchejte nad mírným plamenem tak dlouho, dokud se nerozpustí.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

02.

Nechte chladnout a pusťte se do těsta: ze surovin na korpus vypracujte hladké těsto, kterým vyložte dortovou formu. Okraje vymačkejte do výšky asi 5 cm. Vložte do lednice nebo (nejlépe) do mrazáku ztuhnout, než připravíte náplň.

03.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

04.

Tvaroh prošlehejte s pudinkem a vejci. Přilijte karamel a pořádně promíchejte.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

05.

Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Z lednice vyndejte formu s těstem, to poklaďte hruškami.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

06.

Zalijte tvarohovou náplní. Vložte do trouby a pečte 50 minut.

07.

Ořechy nasekejte nahrubo a rukama promačkejte s máslem, cukrem, moukou a skořicí, aby vznikla drobenka. Po 50 minutách pečení koláč posypejte a vraťte do trouby ještě na 15 minut, dokud nebude povrch pevný a nepřestane se uprostřed vlnit.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Související témata:

Načítám