Hlavní obsah

Test mikrovlnek: Tyhle nekupujte!

Foto: Thinkstock

Pro někoho je mikrovlnná trouba nepostradatelnáFoto: Thinkstock

Reklama

Mikrovlnná trouba se řadí mezi základní vybavení snad každé domácnosti. Pro některé je dokonce hlavním přístrojem, který používají na přípravu jídla. Při jejím výběru rozhoduje cena, počet funkcí a velikosti. Ale pozor, některé mají tak špatnou izolaci, že se o ně zvenku popálíte!

Článek

Časopis dTest

Ceny mikrovlnných trub začínají na několika stech korunách a končí u několika desítek tisíc za sofistikované vestavné přístroje. Ty ovšem disponují kromě samotných mikrovln i grilem, případně horkovzdušnou troubou a množstvím funkcí. Je jen na vás a na vašich potřebách, pro jakou se rozhodnete. Výsledky nezávislého testu 26 výrobků ukazují, že to není jednoduché!

Na oči nedejte!

Přejete si mikrovlnnou troubu, ve které budete ohřívat jídlo pro čtyřčlennou rodinu, a proto musí být velká? Rozhodně se nespoléhejte jen na své oči! Některé trouby jsou totiž navenek velké, ale vnitřní, tedy využitelný prostor je velmi malý. V kuchyni pak jen zabírají místo.

Největší rozdíly mezi vnějším a vnitřním využitelným objemem byly naměřeny u modelů Ikea Nutid MWC6 a Gorenje GMO-20 DGW, která nabízí z celkových 51 litrů vnějšího objemu pouhých 9 litrů využitelného vnitřního prostoru. Naproti tomu například Whirlpool VT 265 SL s vnějším objemem 68 litrů nabízí 20 litrů, což představuje efektivněji využitý prostor.

Spoléhat se ale bohužel nemůžete ani na popisku u trouby. Výrobci často uvádějí celý vnitřní prostor trouby. Ten ovšem nemusí být ani zdaleka efektivně využitelný a i zde jsou rozdíly obrovské. V nejlepším případě, jako u Whirlpool FT 338, je využitelný vnitřní objem téměř totožný s uváděným, tedy 23 z 24 litrů. Již zmíněný model Gorenje ale umožní využít pouze 9 litrů z 20 litrů deklarovaných, tedy objem o více než polovinu menší oproti uváděné hodnotě.

Pozor na popáleniny!

Zatímco malý prostor vám může přinést jen zklamání, tři kombinované mikrovlnné trouby známých značek si z testu odnášejí velice nelichotivé hodnocení: »nedostatečně«. Jejich výrobci zřejmě šetřili tam, kde šetřit rozhodně neměli – na tepelné izolaci. A tak se teplota horní části pláště trub po 30 minutách grilování nebo hodině pečení při horkém vzduchu šplhala hodně vysoko. Jsou to tyto modely:

  • DeLonghi MW 500 (2550 Kč): 107 °C
  • Candy CMG 9423 DS (2540 Kč): 121 °C
  • Samsung CE107V (3830 Kč): 127 °C (gril), 120 °C (horký vzduch)

Kdo by si na takto rozpálené trouby sáhl, odnesl by si nepříjemné popáleniny. Takže nebezpečí pro zdraví. Ale tím to nekončí. Horní části trub se většinou používají i jako odkládací prostor pro kde co, papírovými utěrkami počínaje a plastovými, proutěnými nebo dřevěnými miskami se sušenkami či ovocem konče. Riziko případné škody od mikrovlnky určitě také nikoho nenadchne. Že se horní část pláště nemusí až tak rozpalovat, dokazují například trouby Panasonic NN-CS598SEPG b (63 °C gril a 66 °C trouba) či Whirlpool VT 265 SL(52 °C gril).

Na automatiku nesázejte

Jednotlivé trouby podle toho, zda jsou vybaveny jen mikrovlnami nebo i grilem a horkovzdušnou troubou, nabízejí nejrůznější programy. Ne vždy ale dokážou to, co slibují. Kombinovaná trouba Panasonic NN-CS598SEPG si dobře poradila jak s rozmrazováním, tak s pečením piškotového korpusu, s přípravou mražených lasagní, ale i s grilováním. Známku »dobře« získala i jednoduchá mikrovlnná trouba Matsui SMW17 GE, která sice nabízí jen program pro rozmrazování, ten ale funguje spolehlivě. Automatické programy kombinované trouby Whirlpool VT 256 raději ignorujte, mražené lasagne sice byly hotové rychle, ale nebyly příliš poživatelné.

Pozor na spotřebu

I mikrovlnné trouby jsou pořádnými „bumbrlíčky“, co se spotřeby elektrické energie v provozu týče. V režimu stand-by, tedy ve chvíli, kdy je nepoužíváte, byla spotřeba testovaných modelů relativně nízká, mezi nulou a dvěma watty, s výjimkou přístroje Whirlpool JT 369 SL s 3,2 W. V provozu jde ale spotřeba výrazně nahoru.

Výkon mikrovlnek představuje jen zhruba polovinu jejich příkonu a mezi jednotlivými modely naleznete rozdíly. Trouba Fagor MWB-23A EGX přemění pouze 49,5 % příkonu na mikrovlny, zatímco Panasonic NN-CS598SEPG využije 57,3 % příkonu.

Jak dopadl test?

Podívejte se na výsledky testu šesti mikrovlnných trub z 26 testovaných (7 kombinovaných s grilem a horkovzdušnou troubou, 8 s grilem a 11 jednoduchých). Náklady laboratorních a praktických zkoušek jsou hrazeny z předplatného časopisu dTest. Celkově nejlépe dopadl model Whirlpool VT 265 SL, který patří do kategorie kombinované mikrovlnné trouby s grilem.

Kombinované mikrovlnné trouby s grilem a horkovzdušnou troubou:

Whirlpool FT 338

cena: 5960 Kč TEST zhodnocení kvality: dobře (2,4) Z výsledků testu: dobře rozmrazuje a ohřívá mražené polotovary, dobrá práce grilu a horkovzdušné trouby; pouze uspokojivá kvalita upečených pokrmů. Spolehlivost automatických programů je uspokojivá. Dobře se obsluhuje, pouze manipulace s dvířky byla hůře hodnocena. Hlučnější při provozu.

Panasonic NN-CS598SEPG b

cena: 13 590 Kč TEST zhodnocení kvality: uspokojivě (2,8) Z výsledků testu: dobře peče a ohřívá mražené polotovary, rozmrazuje pouze uspokojivě; uspokojivá práce grilu a horkovzdušné trouby. Rovnoměrnost ohřevu je pouze dostatečná. Spolehlivost automatických programů je dobrá. Obsluhuje se pouze uspokojivě. Hlučnější při provozu.

Kombinované mikrovlnné trouby s grilem:

Whirlpool VT 264

cena: 3500 Kč TEST zhodnocení kvality: dobře (2,5) Z výsledků testu: je velmi dobrá na pečení, dobře rozmrazuje a ohřívá mražené polotovary i griluje; pouze uspokojivá rovnoměrnost ohřevu. Na automatické programy není radno se spoléhat, jejich funkce je pouze dostatečná. Umožňuje velmi dobře vkládat a vyjímat potraviny a celkově se obsluhuje dobře. Při provozu je hlučnější.

Gorenje GMO-20 DGW

cena: 2480 Kč TEST zhodnocení kvality: uspokojivě (3,1) Z výsledku testu: dobře peče, rozmrazuje i ohřívá mražené polotovary, griluje uspokojivě; pouze dostatečná rovnoměrnost ohřevu. Spolehlivost automatických programů je uspokojivá. Umožňuje velmi dobře vkládat a vyjímat potraviny a celkově se obsluhuje dobře. Při provozu je ovšem hlučná.

Jednoduché mikrovlnné trouby:

Candy CMW 2070M

cena: 1560 Kč TEST zhodnocení kvality: uspokojivě (2,7) Z výsledku testu: dobře peče a rozmrazuje, pouze uspokojivě ohřívá mražené polotovary a rovněž rovnoměrnost ohřevu je uspokojivá. Umožňuje velmi dobře vkládat a vyjímat potraviny, ale celkově se obsluhuje jen uspokojivě, problematické je zejména otvírání a zavírání dvířek. Nemá automatické programy. Při provozu je hlučná.

Bosch HMT75M421

cena: 2140 Kč TEST zhodnocení kvality: uspokojivě (2,9) Z výsledku testu: dobře peče, uspokojivě rozmrazuje a ohřívá mražené polotovary, rovnoměrnost ohřevu je pouze dostatečná. Spolehlivost automatických programů je dobrá. Obsluha byla vyhodnocena jako dobrá. Při provozu je hlučná.

Zdrojem informací je časopis dTest. Na www.dtest.cz jsou k dispozici výsledky testů 4647 různých výrobků. Přístup k výsledkům všech testů po zaplacení měsíčního nebo ročního předplatného. Bližší informace na www.dtest.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám