Hlavní obsah

Tři dezerty s hruškami: Vynikající koláč, chlebíček i galetky

Foto: Marcel Rozhoň

Podzimní cukrárna u vás domaFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Aktualizováno

Chlebíček jako skvělá sladká varianta snídaně, galetky pro náročnější hosty a křehký koláč pro všechny příležitosti. Máme pro vás návod, jak skvěle zpracovat podzimní nadílku hrušek.

Článek

Hrušky jsou univerzální surovinou do kuchyně. Kromě pečení chutnají skvěle do podzimních salátů. Můžete je kombinovat se sýry, různými druhy ořechů nebo si budou notovat s chutí rukoly. No a pečení? Tam se meze nekladou. Hrušky dodají koláčům vláčnost a jsou tak sladké, že můžete klidně v ingrediencích ubrat část cukru. Chutnají skvěle v kombinaci se skořicí, oříšky, brusinkami i zázvorem.

Koláč z křehkého těsta

Na kulatou formu potřebujete: 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 125 g másla, 1 lžíci třtinového cukru, 1 vejce, ½ lžičky citronové kůry, špetku soli. Na náplň:400 g měkkého tvarohu, 1 vejce, ½ semínek z vanilkového lusku, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla, 1 skořicový cukr, 3 hrušky

Foto: Marcel Rozhoň

Porci koláče můžete podávat i s kopečkem zakysané smetanyFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Do mísy dejte obě mouky, vejce, sůl, cukr, nakrájené máslo a citronovou kůru. Vše důkladně propracujte a těsto vyválejte. Přeneste ho na kulatou formu a dotvarujte tak, aby vznikly i okraje. Formu s těstem pak dejte na chvíli do lednice.

Mezitím smíchejte tvaroh s vejcem, třtinovým cukrem a vanilkou. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Pak je orestujte na másle a po chvíli přidejte skořicový cukr. Promíchejte a nechte trochu zkaramelizovat. Formu s těstem dejte na 12 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak na korpus nalejte tvaroh a navrch rozprostřete hruškovou směs. Pečte dalších 20 až 25 minut.

Tip: Koláč bude chutnat ještě lépe, když ho posypete drobenkou.

Chlebíček s karamelovým přelivem

Na 1 chlebíčkovou formu potřebujete: 3 hrušky, 70 g nadrcených vlašských ořechů, 100 g špaldové mouky, 200 g hladké mouky, 150 g třtinového cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce třtinové melasy, 100 ml oleje, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, kousek zázvoru. Na karamel: 250 g cukru, 60 g másla, 80 ml vody

Foto: Marcel Rozhoň

Tekoucí karamel je božská pochoutka!Foto: Marcel Rozhoň

Postup: Hrušky oloupejte a nakrájejte na kousky. Ořechy opražte na suché pánvi. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Pak přidejte mouky smíchané s práškem do pečiva, zakysanou smetanu, melasu, nastrouhaný zázvor, olej, citronovou kůru a vše důkladně ušlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte hrušky a ořechy.

Těsto nalejte do pečicím papírem vyložené formy a chlebíček pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak ho vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Podávejte přelité tekutým karamelem. Na jeho přípravu zahřejte cukr v rendlíku a nechte ho cela rozpustit a mírně zhnědnout. Pak velmi opatrně přilévejte horkou vodu a míchejte. Nakonec vmíchejte máslo.

Tip: Chlebíček je velmi vděčný moučník a můžete si vyhrát s ingrediencemi. Přidejte nasekanou čokoládu nebo brusinky, kombinujte druhy ořechů i ovoce.

Galetky

Na 4 koláčky budete potřebovat: 250 g hladké mouky, špetku skořice, 120 g másla, 1 vejce, špetku soli, 4 hrušky, 2 lžíce meruňkové marmelády, 4 lžičky másla, třtinový cukr na posypání

Foto: Marcel Rozhoň

Dokonalý francouzský dezert bude chutnat všem!Foto: Marcel Rozhoň

Postup: Z másla, mouky, vejce, špetky skořice a soli vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 díly a každý zvlášť zabalte do fólie a nechte chvíli v chladu. Mezitím oloupejte hrušky, rozpulte je, zbavte jádřinců a nakrájejte je na plátky. Vychlazené díly těsta vyválejte do kulatých tvarů. Každý potřete meruňkovým džemem a na něj dejte plátky hrušek.

Posypte je třtinovým cukrem a okraje těsta přehněte směrem dovnitř. Hrušky ještě přelejte rozpuštěným máslem. Koláčky pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Hrušky můžete nakombinovat s ostružinami nebo brusinkami.

Měli jste velkou úrodu hrušek? Jak jste s nimi naložili?

Reklama

Načítám