Hlavní obsah
3,3
(91)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Že se uzené maso a hrášek dobře doplňují, o tom není pochyb. Kdo by neznal hráškovou polévku s uzenou slaninou nebo hráškové pyré s uzenou rybou... Co takhle vzít plátky klasické uzené krkovice a nechat ho nasát všechny chutě a vůně sladkého hrášku?

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g uzené krkovice
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 g mraženého hrášku
  • 3 g soli a pepře
  • 1 trochu muškátového květu
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Uzené maso nakrájejte na plátky a v pánvi jej na troše oleje opečte z obou stran dozlatova. Pak maso vyjměte.

02.

Do pánve přidejte trochu másla a nechte na něm zpěnit jemně nakrájenou cibulku, podle chuti můžete přidat i stroužek česneku. Zaprašte hladkou moukou a usmažte jíšku. Tu podlijte asi 2 dl vody a pořádně promíchejte, až vznikne hladká omáčka. Vraťte do ní maso, osolte, opepřete, strouhněte trošku muškátového oříšku a přidejte hrášek.

03.

Asi pět minut lehce provařte, až je hrášek měkký. Nakonec můžete hrášek lehce pomačkat, ale není to třeba. Podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami anebo s bramborovou kaší.

Hrášek je skvělé zelené zpestření uprostřed zimy: i zmrazený si uchovává svoji kvalitu. Dejte si tenhle křupavý bůček s hráškovým pyré nebo vepřový plátek na hrášku s bramborovou kaší.

Načítám