Hlavní obsah
2,8
(79)
 

Italská rizota mají krásně krémovou konzistenci a výraznou chuť, protože rýži vaříte s dalšími surovinami přímo ve vývaru. Do tohoto navíc schováte spoustu jarní zeleniny a jako přílohu si dopřejte kousek zdravé ryby.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Rizoto
  • 1 ks pórku
  • 1 hrnek čerstvého hrášku
  • 3 hrnky hovězího vývaru
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 ks citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 hrst parmazánu
  • 2 snítky čerstvé máty
Pečená treska
  • 600 g tresky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Hrášek (může být i mrazený) a chřest (odlomte jim tvrdé konce) dejte vařit do 3 hrnků vývaru, sceďte a vývar schovejte do rizota. Když zeleninu ještě propláchnete studenou vodou, zůstane hezky zelená. Hrášek rozmixujte.

02.

Na troše másla nebo oleje orestujte kolečka pórku, osolte, přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, vmíchejte rýži, zalijte vínem a nechte ho odpařit.

03.

Mezitím dejte do trouby vyhřáté na 180 °C péct tresku nebo jinou rybu pokapanou olivovým olejem a ochucenou solí a čerstvě mletým pepřem. To bude trvat asi 15 minut.

04.

K rýži nyní postupně po naběračkách přidávejte odložený vývar a vařte, než je rýže měkká.

05.

Nakonec vmíchejte rozmixovaný hrášek, na kousky pokrájený chřest, strouhaný sýr, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Dochutit můžete i trochou sekané čerstvé máty.

06.

Podávejte s kousky pečené ryby a snítkou máty.

Jaký hrášek u vás vede, čerstvý, mrazený, nebo snad sušený? My ze sušeného nejraději děláme hrachovku  nebo hráškové kari, zatímco z čerstvého a mrazeného hráškovou pomazánku a právě rizoto.

Reklama

Načítám