Hlavní obsah

Jarní italské rizoto s hráškem, pórkem a treskou

Hodnocení:
(66)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Italská rizota mají krásně krémovou konzistenci a výraznou chuť, protože rýži vaříte s dalšími surovinami přímo ve vývaru. Do toho dnešního navíc schováte spoustu jarní zeleniny a jako přílohu si dopřejte kousek zdravé ryby.

Ingredience pro:
4 porce
Na rizoto
  • 1 pórek
  • 1 hrnek hrášku
  • 3 hrnky vývaru
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrst parmezánu
  • čerstvá máta
Na pečenou tresku
  • 600 g filetu z tresky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

Krok 1: Hrášek (já dala mrazený) a chřest (odlomte jim tvrdé konce) dejte vařit do 3 hrnků vývaru, sceďte a vývar schovejte do rizota. Když zeleninu ještě propláchnete studenou vodou, zůstane hezky zelená. Hrášek rozmixujte.

Krok 2: Na troše másla nebo oleje orestujte kolečka pórku, osolte, přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, vmíchejte rýži, zalijte vínem a nechte ho odpařit.

Krok 3: Mezitím dejte do trouby vyhřáté na 180 °C péct tresku nebo jinou rybu pokapanou olivovým olejem a ochucenou solí a čerstvě mletým pepřem. To bude trvat asi 15 minut.

Krok 4: K rýži nyní postupně po naběračkách přidávejte odložený vývar a vařte, než je rýže měkká.

Krok 5: Nakonec vmíchejte rozmixovaný hrášek, na kousky pokrájený chřest, strouhaný sýr, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Dochutit můžete i trochou sekané čerstvé máty.

Krok 6: Podávejte s kousky pečené ryby a snítkou máty.

Jaký hrášek u vás vede, čerstvý, mrazený, nebo snad sušený? My ze sušeného nejraději děláme hrachovku  nebo hráškové kari, zatímco z čerstvého a mrazeného hráškovou pomazánku a právě rizoto.

ynezorPumanzeSaNyknalC