Hlavní obsah
3,0
(149)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

5 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 500 g uzené krkovice
  • 300 g povidel
  • 3 lžíce medu
  • 100 ml červeného vína
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl
  • pepř
Na jíšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Krkovici uvařte ve vodě doměkka. Pak vodu slijte a maso uchovejte, aby zůstalo teplé. Asi 250 ml vývaru nalijte do rendlíku, přidejte povidla, med, víno, skořici, hřebíček a citronovou kůru. (Ze zbytku vývaru připravte třeba uzenou polévku se zeleninou a kapáním nebo uzenou polévku s praženou krupicí.)

02.

Směs přiveďte k varu a na mírném ohni nechte probublávat asi deset minut, pak podle potřeby osolte a opepřete. Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Za stálého míchání ji zašlehejte do omáčky. Ještě krátce povařte a stáhněte z ohně. 

03.

Uzené maso nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou. Jako přílohu můžete použít bramborové knedlíky, houskové knedlíky, chlupaté knedlíky a výtečné jsou i noky z hrubé mouky.

Reklama

Související témata: