Hlavní obsah
3,6
(10)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jahodová tartaletka. Také si lámete hlavu nad tím, co by se pod tímto názvem mohlo sktrývat? Zas tak těžké to není, jde o koláč z lineckého těsta s jemnou vrstvou krému a se spoustou šťavnatého ovoce. Kdo by takovému pokušení odolal? Asi málokdo. Tak ho vyzkoušejte.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 340 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 90 g cukru moučka
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 250 g tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 lžic smetany
Povrch
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 1 sáček dortového želé
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte na vál nebo podložku a přidejte sůl. Uprostřed udělejte důlek a vložte změklé máslo, trochu propracujte a přidejte cukr a dvě vejce. Těsto důkladně zpracujte v hladkou hmotu, zabalte do mikrotenové fólie a dejte vychladit do ledničky na zhruba jednu hodinu.

Foto: Petr Makovička

Pečlivě propracované těsto je základFoto: Petr Makovička

02.

Po vychlazení těsto vyválejte nejlépe na kulatou placku. Položte navrch formy a vtlačte ho dovnitř, směrem od středu do krajů. Přebytečnou hmotu na krajích odřízněte. Těsto dejte ještě na 10 minut do lednice ztuhnout.

Foto: Petr Makovička

Ze zbylého lineckého těsta můžete vykrájet třeba srdíčka, hvězdičky, kolečka. A upečenou dekorací ozdobit povrch hotového koláčeFoto: Petr Makovička

03.

Mezitím začněte připravovat tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, jedno vejce, puding a vanilkový cukr. Promíchejte a přidejte ještě sladkou smetanu, ta tvaroh příjemně zjemní. Náplň můžete ovonět také rumem nebo rumovou esencí. 

04.

Formu s těstem vyndejte z lednice a naplňte do poloviny výšky tvarohem. Dejte na 20 minut péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Povrch tvarohu by měl být upečený dozlatova.

Foto: Petr Makovička

Náplň můžete ovonět i jiným likérem, třeba amarettem či vanilkovým extraktemFoto: Petr Makovička

05.

Po vychladnutí koláče vyberte ty nejhezčí jahody a srovnejte si je podle velikosti. Důkladně je očistěte a nechte vodu okapat. Začněte je skládat od středu moučníku do stran, vždy od největší po nejmenší. Na závěr si připravte světlé želé podle návodu na obalu a jahody jím přelijte, aby neoschly a zůstaly krásně šťavnaté. Při podávání stačí ozdobit trochou šlehačky a snítkou máty.

Foto: Petr Makovička

Místo jahod můžete použít jakékoli jiné ovoce, například maliny, ostružiny, rebarboru, švestky, borůvky, meruňky, rybízFoto: Petr Makovička

Tip

Linecké těsto je tvrdší a sušší, nechte tartaletku den odležet, aby těsto zvláčnělo.

Reklama

Související témata:

Načítám