Hlavní obsah

Linecký koláč z čerstvých jahod

Hodnocení:
(6)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Jahodová tartaletka. Také si lámete hlavu nad tím, co by se pod tímto názvem mohlo sktrývat? Zas tak těžké to není, jde o koláč z lineckého těsta s jemnou vrstvou krému a se spoustou šťavnatého ovoce. Kdo by takovému pokušení odolal? Asi málokdo. Tak ho se mnou vyzkoušejte.

Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 340 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 lžic sladké smetany
  • jahoda
  • dortové želé
Článek

Postup

Krok 1: Mouku prosejte na vál nebo podložku a přidejte sůl. Uprostřed udělejte důlek a vložte změklé máslo, trochu propracujte a přidejte cukr a dvě vejce. Těsto důkladně zpracujte v hladkou hmotu, zabalte do mikrotenové fólie a dejte vychladit do ledničky na zhruba jednu hodinu.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: Po vychlazení těsto vyválejte nejlépe na kulatou placku. Položte navrch formy na korpus, těsto vtlačte dovnitř, směrem od středu do krajů. Přebytečnou hmotu na krajích odřízněte. Těsto dejte ještě na 10 minut do lednice ztuhnout.

Foto: Petr Makovička

Krok 3: Mezitím začněte připravovat tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, jedno vejce, puding a vanilkový cukr. Promíchejte a přidejte ještě sladkou smetanu, ta tvaroh příjemně zjemní. Náplň můžete ovonět také rumem nebo rumovou esencí. Formu s těstem vyndejte z lednice a naplňte do poloviny výšky tvarohem. Dejte na 20 minut péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Povrch tvarohu by měl být upečený dozlatova.

Foto: Petr Makovička

Krok 4: Po vychladnutí koláče vyberte ty nejhezčí jahody a srovnejte si je podle velikosti. Důkladně je očistěte a nechte vodu okapat. Začněte je skládat od středu moučníku do stran, vždy od největší po nejmenší. Na závěr si připravte světlé želé podle návodu na obalu a jahody jím přelijte, aby neoschly a zůstaly krásně šťavnaté. Při podávání stačí ozdobit trochou šlehačky a snítkou máty.

Foto: Petr Makovička

A další tipy?

Linecké těsto je tvrdší a sušší, nechte tartaletku den odležet, aby těsto zvláčnělo.

Místo jahod můžete použít jakékoli jiné ovoce, například maliny, ostružiny, rebarboru, švestky, borůvky, meruňky, rybíz.

Ovoce můžete dát na tvaroh ještě před pečením, upečené s trochou cukru chutná také skvěle.

Ze zbylého lineckého těsta můžete vykrájet třeba srdíčka, hvězdičky, kolečka, a podobně. A upečenou dekorací ozdobit povrch koláče.

Krásně vypadají tartaletky v miniaturní podobě, každému pak můžete věnovat jeho vlastní.

S těstem i náplněmi se dá různě experimentovat, použijte vlastní fantazii.

Když jsem tartaletku dopekla, vypadala spíše jako valentýnský dárek pro zamilované a věnovala jsem ji příteli. Jen se usmál a druhý den si ji vzal do práce ke svačině, kde se po ní jen zaprášilo! Láska prochází žaludkem, doslova :-).

ynezorPumanzeSaNyknalC