Hlavní obsah

Linecký koláč z čerstvých jahod

Hodnocení:
(7)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Jahodová tartaletka. Také si lámete hlavu nad tím, co by se pod tímto názvem mohlo sktrývat? Zas tak těžké to není, jde o koláč z lineckého těsta s jemnou vrstvou krému a se spoustou šťavnatého ovoce. Kdo by takovému pokušení odolal? Asi málokdo. Tak ho se mnou vyzkoušejte.

Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Na těsto
  • 340 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 lžic sladké smetany
Na povrch
  • jahoda
  • dortové želé
Článek

Postup

Krok 1: Mouku prosejte na vál nebo podložku a přidejte sůl. Uprostřed udělejte důlek a vložte změklé máslo, trochu propracujte a přidejte cukr a dvě vejce. Těsto důkladně zpracujte v hladkou hmotu, zabalte do mikrotenové fólie a dejte vychladit do ledničky na zhruba jednu hodinu.

Foto: Petr Makovička

Pečlivě propracované těsto je základ

Krok 2: Po vychlazení těsto vyválejte nejlépe na kulatou placku. Položte navrch formy a vtlačte ho dovnitř, směrem od středu do krajů. Přebytečnou hmotu na krajích odřízněte. Těsto dejte ještě na 10 minut do lednice ztuhnout.

Foto: Petr Makovička

Ze zbylého lineckého těsta můžete vykrájet třeba srdíčka, hvězdičky, kolečka. A upečenou dekorací ozdobit povrch hotového koláče

Krok 3: Mezitím začněte připravovat tvarohovou náplň. Do misky dejte tvaroh, jedno vejce, puding a vanilkový cukr. Promíchejte a přidejte ještě sladkou smetanu, ta tvaroh příjemně zjemní. Náplň můžete ovonět také rumem nebo rumovou esencí. 

Krok 4: Formu s těstem vyndejte z lednice a naplňte do poloviny výšky tvarohem. Dejte na 20 minut péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Povrch tvarohu by měl být upečený dozlatova.

Foto: Petr Makovička

Náplň můžete ovonět i jiným likérem, třeba amarettem či vanilkovým extraktem

Krok 5: Po vychladnutí koláče vyberte ty nejhezčí jahody a srovnejte si je podle velikosti. Důkladně je očistěte a nechte vodu okapat. Začněte je skládat od středu moučníku do stran, vždy od největší po nejmenší. Na závěr si připravte světlé želé podle návodu na obalu a jahody jím přelijte, aby neoschly a zůstaly krásně šťavnaté. Při podávání stačí ozdobit trochou šlehačky a snítkou máty.

Foto: Petr Makovička

Místo jahod můžete použít jakékoli jiné ovoce, například maliny, ostružiny, rebarboru, švestky, borůvky, meruňky, rybíz

Tip: Linecké těsto je tvrdší a sušší, nechte tartaletku den odležet, aby těsto zvláčnělo.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek