Hlavní obsah

Luxusní dezert: tartaletky plněné čokoládou a sypané medovými ořechy

Foto: Marcel Rozhoň

Když tartaletky necháte uležet do druhého dne, budou se rozplývat na jazykuFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Křehké těsto naplněné smetanovým krémem, čokoládová poleva, co křupne, a pekanové ořechy s medem? Ano! Tenhle dezert je sladký jako sen.

Článek

Pekanové ořechy jsou tvarem trochu podobné vlašským. Mají však jemnější a sladší chuť. Tak jako všechny ořechy jsou plné zdraví prospěšných látek. Kromě koláčků s medem je můžete použít i na zdobení salátů, do pomazánek nebo různých druhů moučníků.

Tartaletky s pekanovými ořechy

Na 6 koláčků budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 150 g špaldové mouky, 70 g třtinového cukru, 1 vejce, 120 g másla, špetku soli, máslo na vymazání formiček. Na plnění a zdobení: 150 g mascarpone, 100 g moučkového cukru, 100 g smetany na šlehání, 150 g pekanových ořechů, 1 lžíci medu, 100 g tmavé čokolády, 1 lžíci másla

Postup: Do mísy dejte hladkou a špaldovou mouku promísenou se špetkou soli. Přidejte vejce, nakrájené máslo, cukr a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte asi půl hodiny v chladu.

Mezitím připravte krém. Mascarpone ušlehejte s cukrem. Pak opatrně vmíchejte našlehanou smetanu. Ořechy dejte spolu s medem do pánve, zahřejte a nechte je mírně zkaramelizovat. Po vychladnutí 50 g ořechů nasekejte nadrobno a vmíchejte do krému.

Vychlazené těsto vyválejte, vykrojte z něho 6 o něco větších koleček, než jsou formičky. Formičky vymažte máslem, vyložte je těstem a přebytečné okraje seřízněte. Korpusy pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Vychladlé koláčky naplňte krémem.

A nyní už pojďme zdobit. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Vmíchejte do ní máslo a takto připravenou polevu nalejte na krém. Nakonec ozdobte zbylými medovými ořechy.

Tip: Dno koláčků můžete před nanesením krému ještě potřít malinovým nebo rybízovým džemem.

Dezert na neděli nebo pro milou návštěvu? Zkuste originální tipy na moučníky z kynutého těsta nebo nepečené sladkosti plné ovoce!

Jaké jsou vaše oblíbené sváteční dobroty?

Reklama

Načítám