Hlavní obsah

Vychytané sušáky prádla: Tyhle typy užijete nejen na podzim a v zimě!

Foto: Vileda

Máte-li venkovní sušák stabilně upevněný na zahradě, vyplatí se jej ukrývat do ochranného obalu. Šňůry zůstanou čisté i v plískanicíchFoto: Vileda

Reklama

Máte balkon, lodžii nebo zahradu? Tak to jistě dáváte přednost sušení prádla na čerstvém vzduchu. Ovšem když začnou plískanice, zbudou vám jen domácí sušáky nebo sušička. Co zvolíte vy?

Článek

Vůni prádla usušeného na sluníčku nebo čerstvě vyfoukaného větrem se nic nevyrovná a jde o nejekologičtější způsob sušení prádla. Druhou nejlepší volbou je sušička. Jestli ji nemáte, budete muset prádlo rozložit po bytě.

Sušáků je spousta, jaký si pořídit?

Můžete mít hned několik typů sušáků. K nejobvyklejším patří rozkládací modely s křídly, svinovací, vysouvací-harmonikové, stropní, balkonové, takové, které můžete zavěsit i na radiátor nebo do vany. Rozkládací sušáky se vyrábějí z různých materiálů a pořídíte je v cenových relacích od 180 do 2000 korun.

„Pro vícečlennou rodinu doporučuji vybrat rozkládací sušák, který má velkou sušicí plochu, popřípadě výškově nastavitelné police, na kterých je možné sušení více druhů oblečení. Zároveň je důležité, aby byl z kvalitního materiálu, například z oceli a plastu, a držel tak stabilitu,“ radí Jiří Krechler ze společnosti Vileda.

Foto: Brabantia

WallFix připevníte do potřebné výšky na zeď, třeba do chodby či do komory s odvětráním. Pojme prádlo z plné pračky. Cena 3315 KčFoto: Brabantia

Oblíbené věže a véčka

Pak jsou tu modely ve tvaru písmene V, určené na vanu, a sušáky věžové, z nichž některé se vejdou do sprchových boxů nebo jde o typy s kolečky. V poslední době jsou oblíbené i sušáky na stěnu.

A jaké sušáky se prodávají nejvíce? „U zákazníků jsou nejpopulárnější sušáky, které berou ohled na omezené místo a umějí se s prostorovým omezením chytře vyrovnat. Nejprodávanější je model, u něhož se šňůry dají postupně vysouvat podle množství vypraného prádla, a který má jen 70 centimetrů na šířku," říká Michala Gregorová, mluvčí internetového obchodu Mall.

Foto: Vileda

Model Viva Dry Quick lze využít k zavěšení na radiátor, do vany či na balkon. Praktické řešení, které nabízí 6 metrů sušicí šňůry. Rohy jsou chráněné plastem. Cena okolo 399 KčFoto: Vileda

Volte kvalitu

Velmi důležitá je také povrchová úprava prutů a kapacita prádla. Jednotlivé modely nabízejí 10 až 30 metrů šňůr. Kvalitní sušáky unesou i 10 kilogramů prádla. Některé modely lze doplnit nástavbami pro drobnější kousky prádla.

Foto: Leifheit

Na foto (zleva): Rozkládací sušáky mohou být vybaveny doplňky pro uchycení ponožek nebo podložkou pro svetry. Model Pegasus 200 stojí okolo 1860 Kč. Nástěnný sušák Telefix 70 o šířce 70 centimetrů má 5 vysouvacích pevných šňůr (prutů) o celkové délce asi 3,6 metrů. Cena 574 KčFoto: Leifheit

Kam s ním?

Umístění sušáku je důležité, protože sušení prádla ve vyhřáté místnosti výrazně zvyšuje vlhkost. Z jedné várky se do vzduchu vypaří až 4 litry vody. To může při nedostatečném větrání způsobit tvorbu plísní na stropě a stěnách a přivodit různé druhy alergií.

Foto: Leifheit a Meliconi meliconi

Na foto (zleva): Tower 300 DeLuxe poskytne neuvěřitelných 30 metrů šňůry. Cena 1990 Kč. Model Meliconi z eloxovaného hliníku nabízí 22 metrů šňůr, cena 829 KčFoto: Leifheit a Meliconi meliconi

Proto je ideální dávat prádlo do dobře větrané a temperované místnosti. Nerozkládejte sušáky blízko u stěny, kde necirkuluje vzduch, ani nevěšejte prádlo přímo na radiátor. Tam by bránilo šíření teplého vzduchu do místnosti.

Že si sušák do obýváku dávat nechcete? Pak zvolte sušičku prádla...

Kondenzační sušička

Prádlo do ní přeložíte ihned po vyprání, a po pár hodinách jej můžete ukládat do skříně. Ideální je varianta s tepelným čerpadlem. Díky technologii tepelného čerpadla dokážou sušičky v dnešní době ušetřit více než polovinu energie oproti starším typům.

Foto: Bosch a LG

Na foto (zleva): Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem – EcoAvantixx 7 má třídu spotřeby energie A++ a náplň 1–7 kg prádla. Cena 18 990 Kč. RC9055AP2Z má třídu A-50 %, objem až 9 kg prádla. Cena 24 990 KčFoto: Bosch a LG

Při výběru přístroje sledujte spotřebu elektrické energie a vybírejte si i podle programu. Hledejte model podle svých nároků: s programem pro snadné žehlení, prádlo do skříně nebo třeba pro sušení outdoorového prádla, vlněných svetrů a bot.

Jak sušíte prádlo doma vy? Máte sušičku, nebo ho také rozvěšujete po bytě?

Reklama

Související témata:

Načítám