Hlavní obsah

Vzkaz od mužů: Děti, neberte nám manželky!

Foto: Thinkstock

Jste spíše matka, nebo manželka?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývala s ní legrace, ráda pořád něco podnikala a svému muži byla rovnocennou partnerkou. Teď je z ní matka, která se od svého dítěte nehne a nic jiného pro ni neexistuje. A její muž neví, co si počít. Miluje své dítě, ale zároveň chce zpět svou ženu! Nepřipomíná vám to něco?

Článek

Pětatřicetiletý Ondřej by měl být šťastný. Před několika měsíci se mu narodilo krásné zdravé dítě a z něj a jeho manželky se stala skutečná rodina. Jenže Ondřejovi radost z potomka kazí jedna věc, z jeho ženy je úplně jiný člověk. „Jsem šťastný a dcerku samozřejmě nade vše miluji. Ale moje žena je mateřstvím doslova posedlá, nic jiného ji nezajímá. Dítě nechce nikomu půjčit, dokonce ani mě nechce s malou nechat samotného,“ popisuje Ondřej, kterému chybí čas strávený se svou ženou, pocit, že jsou nejen rodiče, ale také partneři.

„Dřív jsme spolu mluvili o všem možném. Plánovali jsme dovolenou, co všechno chceme vidět a zažít. Teď je jediným tématem sunar a pokakané plíny. Vážně nechci říct, že by pro mě dítě nebylo to nejdůležitější na světě, ale myslím, že i my dva bychom si trochu prostoru zasloužili,“ vysvětluje Ondřej.

Je jeden z mnoha mužů, kteří se potýkají s tím, že jejich partnerky zcela vyměnily roli manželky za roli matky.

Foto: Isifa

Příchod miminka všechno změnilFoto: Isifa

Změna je nevyhnutelná

Na obranu žen je potřeba říci, že s příchodem dítěte se toho skutečně hodně změní. Očekávat tedy, že po porodu zůstane vše při starém, je nereálné. Ženě i muži se v podstatě změní hodnotový žebříček. „Dřív bylo důležité užít si hezký večer v divadle, dnes děláte vše proto, aby se dům neotřásal v základech dětským křikem,“ upřesňuje psycholožka Katarína Lomská Filasová.

Změně se nevyhnou žádní novopečení rodiče, rozdíl je jen v tom, v jaké míře. „Některé ženy přebalují své děti na klávesnici notebooku a jsou rády za každý moment, kdy jejich ratolest někdo pohlídá, jiné mají mateřství jako své životní poslání, a tak do něj dávají vše,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti. Partner si podle ní musí v prvé řadě uvědomit, že má doma skutečně jinou ženou, kterou musí znovu poznat, protože ta „stará“ se už nejspíš nikdy nevrátí.

Tip redakce: Pořídit si dítě je vážné rozhodnutí a není dobré to uspěchat. Zda je ten pravý čas, zjistíte pomocí našeho článku Test: Jste zralá být maminkou?.

Foto: Thinkstock

Nikdy nemůže být vztah stejný jako dříveFoto: Thinkstock

Pozor na extrémy

Ale nic se nemá přehánět. Nelze sice definovat, co je a co není „přehnané mateřství“, ale pravda je, že zapomínání na okolní svět kvůli dítěti s sebou nese hodně rizik:

1. Dítě se bojí cizích lidí – pokud se matka na své dítě příliš upne, nedá je z ruky a je přesvědčena, že jedině ona se o něj dokáže postarat, je logické, že dítě bude mít strach z cizích lidí.

2. Bojácnost a plačtivost – děti, které nejsou zvyklé na jiné lidi včetně babiček a dědečků, bývají více bojácné a plačtivé. Navíc styk s jinými lidmi dítě obohacuje, pokud mu to není dopřáno, je ochuzeno o spoustu zážitků a zkušeností.

3. Krach vztahu – je to krajní možnost, ale zcela nereálné to není. Pokud nedokáže pár najít jakousi zlatou střední cestu, dlouhodobá nespokojenost partnera může skončit až rozchodem.

Jak nebýt jen matka

Ženy by se podle Kataríny Lomské Filasové měly snažit udržet si dlouhodobou perspektivu, nežít tedy jen teď, ale koukat se i do budoucnosti. „Mezi mlékem, plenkami a dudlíky ženy snadno zapomenou, že to rané mateřství je jen fáze v jejich životě, která je z hlediska doby, co žijí, velmi krátká,“ vysvětluje Katarína Lomská. Pomáhá stále si připomínat, co chtěly v životě dokázat, co je bavilo, jaké měly plány. A vůbec není špatně si nějaké koníčky či menší pracovní závazky udržet i na mateřské. „Dá se tím mateřská hodně zpestřit a na zbytečnou přepečlivost prostě nezbude čas. A zároveň je to dobrý způsob, jak si udržet ,zdravý rozum', jako že o svém muži nebudu říkat, že se dnes špatně vyhajal,“ upřesňuje Katarína Lomská Filasová.

Snažit se musí i muži

Díl zodpovědnosti ale leží i na mužích. Jedinou šancí je s partnerkou mluvit! „Nicméně by se muži měli vyhnout kritice. Po té se bude žena akorát cítit nepochopená a nedoceněná a k ničemu to nepovede,“ varuje Katarína Lomská Filasová. Muž by na to měl jít jinak:

  • Žena by se od muže měla dozvědět, jak se cítí. Rodiče jste přece oba a ne všechna zodpovědnost leží jen na manželce.
  • Muž by měl připomenout partnerce, že skvělou matkou není proto, že čte po večerech příručky o správné výchově, kvůli nimž zapomíná na vlastní instinkt a intuici. Měl by jí dát najevo, že je skvělá matka ne díky knížkám, ale díky sobě samé.
  • Správný manžel by měl ženě umožnit i jinou náplň života, než je péče o dítě. Co třeba zavzpomínat na to, jak byla dobrá ve volejbale, nebo jak krásně malovala.
  • Stanovte si třeba jeden večer v týdnu, který bude patřit jen vám dvěma. Večer, kdy dítě svěříte babičce a půjdete na večeři nebo do kina. (Jak odloučení od dítěte zvládnout, se dočtete v článku Poprvé bez dítěte? Stop slzám!).
  • Pokud nic nepomáhá, nebojte se navštívit odborníka.

Rodičovství je samozřejmě krásné a je důležité si ho užít. Ale nezapomínejte, že jste na to dva a oba byste jednou měli na toto období vzpomínat s pocitem, že nic krásnějšího jste v životě neprožili.

Jak jste zvládly být matky i partnerky vy? Co pomohlo vám? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám